
'Amerikaanse werkloosheid blijft voorlopig boven de 10 procent'
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie wordt ongekend hard geraakt door de coronacrisis en het herstel gaat waarschijnlijk langer duren dan gedacht. Dat zeggen economen van de bank JPMorgan. Ze denken dat de werkloosheid in de grootste economie van de wereld in het eerste kwartaal volgend jaar nog boven de 10 procent zal liggen.
Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan zijn afgelopen tijd veel bedrijven gesloten en werd personeel massaal op straat gezet. In april steeg de werkloosheid in de Verenigde Staten tot ongeveer 15 procent. De totale uitkeringsaanvragen in de afgelopen twee maanden komen ongeveer overeen met alle aanvragen tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig.
De grootste klap als het gaat om de cijfers over economische krimp, moet waarschijnlijk nog komen. Volgens de kenners bij JPMorgan laat het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal dit jaar naar verwachting een krimp zien van 40 procent op jaarbasis. Zo'n sterke daling is nog nooit voorgekomen. Voor de tweede helft van dit jaar voorzien de economen vervolgens een geleidelijk herstel. Maar de groei tot 2021 zal zwakker zijn dan eerder was voorspeld.
Wat meespeelt is dat veel mensen die recent hun baan verloren nu nog niet als werklozen staan geregistreerd, omdat ze nog niet op zoek zijn naar nieuw werk. Maar als de economie straks langzaamaan weer op de rails komt, zullen deze mensen wel opnieuw werk gaan zoeken. Dan zijn het formeel werkzoekenden en worden ze in de statistieken opeens wel als werklozen beschouwd. Volgens JPMorgan zet deze statistische ontwikkeling een rem op de verwachte afname van de werkloosheid.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Wall Street ging maandag twijfelend van start, maar eindigde stevig in de plus. Beleggers beschouwden de Iraanse vergeldingsaanval op een Amerikaanse basis in Qatar als beperkt van aard en economisch irrelevant. De koersen gingen omhoog nadat Qatar had gemeld dat het de Iraanse aanvallen had onderschept zonder slachtoffers. Hierdoor gingen de olieprijzen, die de laatste tijd hard opliepen, scherp omlaag.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM hoeft geen extra vluchten te annuleren door de luchtruimen die maandag in het Midden-Oosten zijn gesloten. "We hebben de afgelopen week al voorzorgsmaatregelen genomen", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM doet een "klemmend beroep" op de vakbonden om weer terug aan de onderhandelingstafel te komen en niet te gaan staken. Hierover heeft de luchtvaartmaatschappij een brief gestuurd aan FNV en CNV.
8 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Meerdere luchtvaartmaatschappijen gaan hun vliegschema's aanpassen of hebben dat al gedaan, aldus een woordvoerder van Schiphol. Ze doen dit nu de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein hun luchtruim hebben gesloten. Het gaat om KLM, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. Ook Koeweit en Irak hebben hun luchtruim gesloten.
9 uur geledenBASRA (ANP/RTR) - De grote oliebedrijven Eni, BP en TotalEnergies, die olievelden exploiteren in Irak, hebben een aantal van hun buitenlandse medewerkers geëvacueerd. Dat meldt het door de Iraakse staat geleide Basra Oil Company maandag.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, is maandag flink hoger geëindigd, ondanks de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten. Beleggers voelden zich vooral gesterkt door hogere standen op de koersborden op Wall Street.
11 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Het strafrechtelijk onderzoek naar onder meer omkoping en witwassen heeft een "enorme impact" op voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. "Ik heb 25 jaar een van de grootste ondernemingen van Nederland aangestuurd en van de ene op de andere dag lag ik eruit omdat ik van mijn bed werd gelicht. Tot op de dag van vandaag begrijp ik er niks van dat ik in deze zaak zit", zei Van Eerd geëmotioneerd aan het einde van de eerste dag van de rechtszaak in Groningen.
12 uur geleden