
Amerikaanse sancties tegen bedrijven gelinkt aan conflict Soedan
WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.
De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zegt dat met de sancties "belangrijke geldstromen worden afgesneden". Ook hebben de VS reisbeperkingen opgelegd aan functionarissen van de twee partijen en leiders van het voormalige regime van Omar al-Bashir. Zij zouden medeplichtig zijn aan "het ondermijnen van de democratische overgang van Soedan". Er zijn geen namen bekendgemaakt.
Buitenlandminister Antony Blinken zei eerder donderdag dat de VS maatregelen overwegen tegen de leiders van het leger en de RSF. De Amerikanen willen daarmee hun standpunt duidelijk maken over "leiders die Soedan in de verkeerde richting sturen, onder meer door het geweld voort te zetten en wapenstilstanden te schenden waar zij zelf akkoord mee zijn gegaan".
Onenigheid
Het geweld heeft volgens de Soedanese autoriteiten al minstens 730 mensen het leven gekost, maar het dodental ligt in werkelijkheid vermoedelijk hoger. Volgens niet officiële cijfers zijn in de afgelopen anderhalve maand tot wel 1800 doden gevallen. Door de gevechten zijn binnen Soedan ook 1,2 miljoen mensen ontheemd geraakt, meer dan 425.000 anderen hebben het land verlaten.
Het conflict in Soedan brak uit vanwege onenigheid tussen de leiders van de strijdende partijen, Abdel Fattah al-Burhan en Mohamed Hamdan Dagalo. De twee werkten in 2021 samen om een militaire staatsgreep te plegen. Het land had voor de coup een tijdelijke overgangsregering, die was ingesteld na de val van Al-Bashir. Deze dictator kwam zelf in 1989 met een staatsgreep aan de macht.
Meer uit Buitenland
NAIROBI (ANP/RTR) - In Kenia zijn verspreid door het land zeker tien doden en 29 gewonden gevallen bij grootschalige betogingen, meldt de Keniaanse Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens (KNCHR) op X. De protesten werden precies 35 jaar na grote betogingen voor democratie gehouden.
14 minuten geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering probeert met hoog spel verzet tegen de nieuwe NAVO-norm te smoren. Zij wil de bevolking voorleggen of Slovenië al dan niet in de NAVO moet blijven.
2 uur geledenSANAA (ANP/AFP) - De Jemenitische Houthi's hebben de aanval op een vrachtschip op de Rode Zee opgeëist. De Magic Seas van een Griekse rederij werd zondag voor de zuidwestkust van Jemen bestookt en zwaar beschadigd. Het was de eerste aanval op de scheepvaart in de Rode Zee in maanden. Volgens een latere verklaring van de rebellen is het schip inmiddels gezonken.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Kort na zijn ontslag door president Vladimir Poetin heeft de Russische minister van Transport zichzelf doodgeschoten, melden Russische media zoals Izvestia. Bewindsman Roman Starovojt moest na ruim een jaar opstappen.
3 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - Volgens de president van Iran, Masoud Pezeshkian, heeft Israël geprobeerd hem te vermoorden. Hij uitte de beschuldiging in een interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson.
3 uur geledenNAIROBI (ANP/RTR) - De Keniaanse politie heeft in de hoofdstad Nairobi het vuur geopend op een menigte demonstranten, precies 35 jaar na grootschalige betogingen voor democratie. Volgens de directeur van een ziekenhuis zijn twee demonstranten overleden aan hun schotwonden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) maakt op 23 juli bekend welke verplichtingen het voor landen ziet om het klimaat te beschermen tegen ontwrichting door broeikasgassen, en welke gevolgen het veroorzaken van klimaatschade zou moeten hebben. De rechters spreken hun "adviserende opinie" uit tijdens een zitting in het Vredespaleis in Den Haag, heeft het VN-hof aan landen en internationale organisaties laten weten.
6 uur geleden