Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse minister Pompeo zet voet op Surinaamse bodem

Amerikaanse minister Pompeo zet voet op Surinaamse bodem

PARAMARIBO (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft rond 18.00 uur Nederlandse tijd voet op Surinaamse bodem gezet. Op de Johan Adolf Pengel Luchthaven werd hij verwelkomd door onder anderen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Amerikaanse ambassadeur in Suriname Karen Williams.

De Amerikaanse delegatie vertrok direct na aankomst naar het presidentieel paleis in Paramaribo waar de gesprekken met de Surinaamse regering worden gevoerd. President Chan Santokhi en de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie en Politie en Defensie zijn daarbij aanwezig. Ook het in Suriname gevestigde bedrijfsleven zal aanschuiven.

De gesprekken zullen vooral gaan over de samenwerking tussen beide landen, met de nadruk op samenwerking op het gebied van energie en veiligheid. Ramdin ziet het Amerikaanse bezoek als een mijlpaal van de regering Santokhi-Brunswijk die nu ruim twee maanden aan de macht is, zo zei hij woensdag tijdens een persconferentie.

De Surinaamse minister kondigde aan dat er ook met andere landen gesprekken van dit kaliber zullen komen. Op die manier wil hij het imago van Suriname opvijzelen en zodoende bestaande relaties met Europa, Amerika en landen in de regio verstevigen. Het bezoek dat hij half augustus aan Nederland bracht paste ook in dat doel. "Het land heeft een inhaalslag te maken", aldus Ramdin.

Pompeo ziet zijn bezoek aan de Surinaamse regering als een kans om de "triomf van de democratie"’ te vieren, zo staat in een verklaring van het Amerikaanse ministerie. Het is de eerste keer dat een minister van Buitenlandse Zaken van Amerika Suriname bezoekt. Na het bezoek vervolgt de Amerikaanse delegatie de reis naar buurland Guyana om daarna nog naar Brazilië en Colombia te gaan. Tijdens deze bezoeken zal Pompeo overleggen over de aanpak van de coronacrisis en hoe tegelijkertijd de economieën versterkt kunnen worden.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

4 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

9 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

15 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

16 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

17 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

17 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

19 uur geleden