
Amerikaanse minister Pompeo zet voet op Surinaamse bodem
PARAMARIBO (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft rond 18.00 uur Nederlandse tijd voet op Surinaamse bodem gezet. Op de Johan Adolf Pengel Luchthaven werd hij verwelkomd door onder anderen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Amerikaanse ambassadeur in Suriname Karen Williams.
De Amerikaanse delegatie vertrok direct na aankomst naar het presidentieel paleis in Paramaribo waar de gesprekken met de Surinaamse regering worden gevoerd. President Chan Santokhi en de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie en Politie en Defensie zijn daarbij aanwezig. Ook het in Suriname gevestigde bedrijfsleven zal aanschuiven.
De gesprekken zullen vooral gaan over de samenwerking tussen beide landen, met de nadruk op samenwerking op het gebied van energie en veiligheid. Ramdin ziet het Amerikaanse bezoek als een mijlpaal van de regering Santokhi-Brunswijk die nu ruim twee maanden aan de macht is, zo zei hij woensdag tijdens een persconferentie.
De Surinaamse minister kondigde aan dat er ook met andere landen gesprekken van dit kaliber zullen komen. Op die manier wil hij het imago van Suriname opvijzelen en zodoende bestaande relaties met Europa, Amerika en landen in de regio verstevigen. Het bezoek dat hij half augustus aan Nederland bracht paste ook in dat doel. "Het land heeft een inhaalslag te maken", aldus Ramdin.
Pompeo ziet zijn bezoek aan de Surinaamse regering als een kans om de "triomf van de democratie"’ te vieren, zo staat in een verklaring van het Amerikaanse ministerie. Het is de eerste keer dat een minister van Buitenlandse Zaken van Amerika Suriname bezoekt. Na het bezoek vervolgt de Amerikaanse delegatie de reis naar buurland Guyana om daarna nog naar Brazilië en Colombia te gaan. Tijdens deze bezoeken zal Pompeo overleggen over de aanpak van de coronacrisis en hoe tegelijkertijd de economieën versterkt kunnen worden.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
24 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De benoeming van een aantal rechters van het Duitse Constitutionele Hof is uitgesteld, nadat er ruzie was ontstaan binnen de coalitie. Het christendemocratische blok van bondskanselier Friedrich Merz trok een paar uur voor de stemming in het parlement de steun in voor een kandidaat die was aangedragen door coalitiegenoot SPD.
29 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is toch niet van plan om de rampenbestrijdingsdienst FEMA op te heffen, schrijft The Washington Post. Hij zinspeelde maanden op de ontbinding van die organisatie, maar volgens functionarissen is dat niet meer aan de orde.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds eind mei zeker 798 mensen omgekomen bij pogingen om voedselhulp te bereiken, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. De meeste doden vielen in de buurt van distributiepunten van de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF).
1 uur geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland wil extra Amerikaanse F-35's bestellen, meldt nieuwsplatform Politico op gezag van bronnen. Duitsland streeft ernaar niet te afhankelijk te zijn van Amerikaans defensiematerieel, maar de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig loopt stroef.
2 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft voor het eerst zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi ontmoet. De ministers spraken elkaar op de ASEAN-top in Maleisië.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie bereidt drukmiddelen voor tegen Israël, voor het geval de nieuwe afspraken over humanitaire hulp aan de Gazastrook niet worden nagekomen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan het Duitse persbureau DPA.
7 uur geleden