Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse minister Pompeo zet voet op Surinaamse bodem

Amerikaanse minister Pompeo zet voet op Surinaamse bodem

PARAMARIBO (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft rond 18.00 uur Nederlandse tijd voet op Surinaamse bodem gezet. Op de Johan Adolf Pengel Luchthaven werd hij verwelkomd door onder anderen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Amerikaanse ambassadeur in Suriname Karen Williams.

De Amerikaanse delegatie vertrok direct na aankomst naar het presidentieel paleis in Paramaribo waar de gesprekken met de Surinaamse regering worden gevoerd. President Chan Santokhi en de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie en Politie en Defensie zijn daarbij aanwezig. Ook het in Suriname gevestigde bedrijfsleven zal aanschuiven.

De gesprekken zullen vooral gaan over de samenwerking tussen beide landen, met de nadruk op samenwerking op het gebied van energie en veiligheid. Ramdin ziet het Amerikaanse bezoek als een mijlpaal van de regering Santokhi-Brunswijk die nu ruim twee maanden aan de macht is, zo zei hij woensdag tijdens een persconferentie.

De Surinaamse minister kondigde aan dat er ook met andere landen gesprekken van dit kaliber zullen komen. Op die manier wil hij het imago van Suriname opvijzelen en zodoende bestaande relaties met Europa, Amerika en landen in de regio verstevigen. Het bezoek dat hij half augustus aan Nederland bracht paste ook in dat doel. "Het land heeft een inhaalslag te maken", aldus Ramdin.

Pompeo ziet zijn bezoek aan de Surinaamse regering als een kans om de "triomf van de democratie"’ te vieren, zo staat in een verklaring van het Amerikaanse ministerie. Het is de eerste keer dat een minister van Buitenlandse Zaken van Amerika Suriname bezoekt. Na het bezoek vervolgt de Amerikaanse delegatie de reis naar buurland Guyana om daarna nog naar Brazilië en Colombia te gaan. Tijdens deze bezoeken zal Pompeo overleggen over de aanpak van de coronacrisis en hoe tegelijkertijd de economieën versterkt kunnen worden.

Meer uit Buitenland

Oorlog in Oekraïne belangrijker voor Kremlin dan politiek in VS

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin is momenteel niet bijster geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek waar in de komende maanden nog zo veel kan veranderen, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Het belangrijkste is dat de doeleinden in de oorlog in Oekraïne worden bereikt.

16 minuten geleden
Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

2 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

3 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

6 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

7 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

7 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

9 uur geleden