Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Alles coronaproof maken grootste uitdaging bij Stones-expositie'

'Alles coronaproof maken grootste uitdaging bij Stones-expositie'

GRONINGEN (ANP) - Bezoekers kunnen vanaf vrijdag naar het Groninger Museum voor de grote tentoonstelling over The Rolling Stones. De expositie, die in de middag virtueel wordt geopend door zanger Mick Jagger, begint vanwege de coronasluiting twee weken later dan gepland, maar aan de crisis had het museum sowieso al een grote kluif.

"Dat was onze grootste uitdaging", vertelt directeur Andreas Blühm. "Alle plannen waren al op de millimeter uitgetekend, maar om alles helemaal coronaproof te maken moesten we weer terug naar de tekentafel."

Zo werd besloten om een extra verdieping van het museum te gebruiken. "Dat is duizend vierkante meter extra zonder dat er extra objecten zijn toegevoegd. Alles zodat bezoekers veilig kunnen rondlopen."

Ervaringen

Dat is gelukt, vertelt Blühm trots over de expositie die eerder al te zien was in onder meer Londen en de Verenigde Staten. "Het is echt heel mooi geworden. Er zijn meer dan vierhonderd bijzondere objecten te zien, maar er zijn ook ervaringen waardoor de bezoekers zich echt bevinden in de wereld van The Rolling Stones."

Zo’n ervaring is bijvoorbeeld de grote ‘panoramamuur’ waarop oude optredens van de Stones worden geprojecteerd. Ook is er een muziekstudio nagebouwd en kunnen bezoekers rondlopen door het eerste appartement van de band. "Een uitermate smerige bende", zegt de directeur lachend. "Zo zie je hoe ze zijn begonnen. Zonder geld voor de was en geen zin in de afwas, maar alle tijd om een beetje blues te maken."

Muziekgeschiedenis

Objecten die bezoekers kunnen zien zijn onder meer instrumenten, kostuums en platenhoezen. "En van die platenhoezen ook de ontwerpen. Van Sticky Fingers zie je bijvoorbeeld niet alleen het eindresultaat van Andy Warhol, maar ook de concepten ervoor."

Blühm verwacht veel fans in Groningen maar denkt dat The Rolling Stones - Unzipped, die tot en met 27 februari te zien is, ook interessant is voor anderen. "We hopen juist niet alleen de superfans aan te trekken. Het is een lesje muziekgeschiedenis en verbeeldt een bepaalde tijdsgeest. Dat is ook leuk als je nog niet heel bekend bent met hun muziek."

Nu de tentoonstelling later opent dan gepland en vanwege de coronacrisis met minder bezoekers plaatsvindt zou hij mogelijk langer kunnen doorgaan. "Dat kan natuurlijk niet onbeperkt, maar misschien dat dat wel gebeurt. We moeten even kijken hoe het loopt."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

10 maanden geleden