Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alitalia wordt ITA na akkoord over reddingsplan

Alitalia wordt ITA na akkoord over reddingsplan

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia wordt gered en gaat door als Italia Trasporto Aereo (ITA). De Italiaanse regering bereikte een akkoord met de Europese Commissie over de redding van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij, waar Italië 3 miljard euro voor uittrekt. Half oktober moet ITA volledig operationeel zijn.

Alitalia is al enkele jaren failliet en staat onder beheer van de staat. Die hield het bedrijf draaiende en zocht naar mogelijkheden voor een doorstart. Door de moeilijke situatie in de luchtvaartbranche als gevolg van de coronacrisis ging een geplande verkoop niet door.

ITA wordt half zo klein als Alitalia, zowel qua aantal vliegtuigen als qua personeelsleden, waardoor er waarschijnlijk ontslagen zullen vallen. Momenteel werken er 11.000 mensen bij de luchtvaartmaatschappij. De Europese Commissie eiste verder dat de afhandelings- en onderhoudsactiviteiten van Alitalia worden losgekoppeld van de eigenlijke luchtvaarttak. Ook moest ITA start- en landingsrechten opgeven.

Eerder meldden Italiaanse kranten dat ITA met Lufthansa uit Duitsland en Delta Air Lines uit de Verenigde Staten zou praten over samenwerkingsverbanden.

Meer uit Financieel

Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

24 minuten geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

31 minuten geleden
Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

50 minuten geleden
Woonbond: energietoeslag bereikt niet iedereen die dit nodig heeft

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

1 uur geleden
Zweedse autogordelmaker met Brabantse vestiging schrapt veel banen

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.

1 uur geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

1 uur geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

1 uur geleden