Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AkzoNobel boekt meer omzet en winst door stijgende vraag

AkzoNobel boekt meer omzet en winst door stijgende vraag

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel heeft het afgelopen kwartaal fors meer omzet en winst geboekt. De verffabrikant profiteerde wereldwijd van een stijgende vraag naar verf.

De omzet van AkzoNobel steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 26 procent naar ruim 2,5 miljard euro. De nettowinst verdubbelde naar 261 miljoen euro. De stevige groei komt mede doordat de omzet een jaar eerder nog sterk onder druk stond van de coronacrisis. Toch steeg de omzet ook met 8 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019, het jaar voor de coronapandemie.

Bij de cijferupdate voor het eerste kwartaal van dit jaar wees topman Thierry Vanlancker er al op dat de prijzen van grondstoffen stijgen. Die ontwikkeling zette zich in het tweede kwartaal door. De hogere prijzen worden doorberekend en daardoor kan een pot verf van merken als Flexa en Sikkens duurder worden voor de consument. De prijzen stegen in het tweede kwartaal met 4,5 procent.

Grupo Orbis

Een paar weken geleden werd bekend dat AkzoNobel de Colombiaanse branchegenoot Grupo Orbis heeft gekocht. Dat bedrijf is actief in tien landen in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en op de Antillen. "Het zal ons tot een koploper maken in de Andes-regio en in Midden-Amerika, waar verschillende landen het komende decennium hoog op de mondiale groeiranglijst staan", aldus AkzoNobel. De overname wordt naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar afgerond.

Op 27 april is AkzoNobel begonnen met een eerder aangekondigde forse aandeleninkoop van 1 miljard euro. Aan het eind van het tweede kwartaal is daarvan 223 miljoen euro ingekocht.

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

1 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

4 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

5 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden