Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Akwasi: 'Afrika Museum ingehaald door snelheid van de tijd'

Akwasi: 'Afrika Museum ingehaald door snelheid van de tijd'

BERG EN DAL (ANP) - Het Afrika Museum in Berg en Dal bij Nijmegen is ingehaald door de snelheid van de tijd. Het is niet geloofwaardig meer dat het management van het museum uitsluitend uit witte, Europese mannen bestaat, terwijl een vertegenwoordiging uit de Afrikaanse diaspora geheel ontbreekt. Als het museum echt wil vernieuwen, moet de huidige directie overwegen om op te stappen.

Dat zegt rapper Akwasi zondag in een onlinetoespraak voor het Erfgoedfestival Gelderland. Akwasi verbleef op uitnodiging van het festival in de zomer een week in het museum, dat recent in het nieuws kwam toen een Franse activist een Congolees beeld roofde, dat naar zijn mening van zijn volk was omdat het is meegenomen in de tijd van de slavernij.

Het Afrika Museum is in 1954 opgericht door paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Die wilden laten zien hoe hun missiewerk in Afrika eruit zag. Sinds 2014 behoort het museum bij het Nationaal Museum van Wereldculturen en is het geen missiemuseum meer. Maar met name het buitenmuseum met hutjes uit Ghana, Lesoto, Mali en Benin wordt nog als zeer koloniaal gezien. De directie werkt aan een plan om het park beter aan te laten sluiten bij hedendaags Afrika.

Noodzakelijke verandering

"Het is de vraag of het museum in de huidige vorm nog kan blijven bestaan", zegt Akwasi. "Het museum bevestigt nu de beeldvorming dat Afrikanen leven in onderontwikkelde, eenvoudige en primitieve omstandigheden. Terwijl Afrika op dit moment het bloeiendste continent van de wereld is. Er is een behoorlijke ommezwaai nodig. De managers moeten zich afvragen of ze wel op de juiste plek zitten."

Akwasi denkt dat het Afrika Museum een "prachtig knooppunt van bloemrijke, universele en inspirerende verhalen" kan zijn. Hij wil meehelpen bij de volgens hem noodzakelijke verandering. "Je kunt niet perfect zijn, maar je kan het wel beter doen", aldus de rapper.

Wayne Modest, plaatsvervangend directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen waar het Afrika Museum onder valt, noemt het betoog van Akwasi "een verhaal in lijn met de weg, die het Afrika Museum al is ingeslagen, maar waar nog flink aan getimmerd moet worden". De kritiek maakt het museum volgens Modest sterker en beter en uiteindelijk tot het museum dat het beoogt te zijn. "Dus we bedanken hem en laten we er samen aan werken om het beter te maken."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden