
Afvalfonds: nog meer innamepunten voor statiegeldflessen nodig
DEN HAAG (ANP) - Er moeten nog meer innamepunten komen voor kleine en grote plastic flessen met statiegeld, want de doelstelling voor het inzamelen van die flessen werd vorig jaar niet gehaald. Ook moet er meer gecommuniceerd worden over het inleveren van statiegeldflessen, zegt het Afvalfonds Verpakkingen.
Volgens de organisatie, die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen, werd vorig jaar 68 procent van alle plastic flessen en flesjes ingezameld. Dat is ver beneden de wettelijk verplichte doelstelling van 90 procent.
Directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds zegt dan ook "nog niet echt tevreden" te zijn. "Toch verdient de consument hier een compliment, omdat die in korte tijd een flinke gedragsverandering heeft laten zien", geeft ze aan. Jaarlijks worden ongeveer 700 miljoen grote plastic flessen op de Nederlandse markt gebracht en ook 1 miljard kleine flesjes.
"Wanprestatie"
Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine flesjes. "We weten dat gedragsverandering tijd kost. Extra communicatie, het voortdurend herhalen van de boodschap én het uitbreiden van innamepunten moeten het inlevergedrag verder positief beïnvloeden", aldus Klein Lankhorst.
Recycling Netwerk Benelux spreekt naar aanleiding van de cijfers van een "wanprestatie". "De lobby van het bedrijfsleven wist een laag statiegeldbedrag van 15 eurocent binnen te halen, en wist daarnaast te bedingen dat verkooppunten niet verplicht zijn om consumenten weer hun betaalde statiegeld terug te geven. Terwijl dat eerder juist wel verplicht was", stelt directeur Rob Buurman van de milieuorganisatie. "Daardoor zijn er nu slechts 5000 plekken waar je je statiegeld terugkrijgt."
Vrijwillige innamepunten
Het gaat onder meer om supermarkten, grote tankstations en NS-stations zoals Utrecht CS en Amsterdam CS. "Bij de bioscoop of in het pretpark krijg je niets terug", zegt Buurman die niet alleen meer innamepunten wil, maar ook vindt dat de politiek de wetgeving beter moet opstellen.
Bij onder meer sportverenigingen en bioscopen zijn naar schatting van het Afvalfonds nog zo'n 23.000 "vrijwillige innamepunten". Daar krijg je als consument niets terug, maar gaat het statiegeld naar een goed doel.
Sinds 1 april van dit jaar zit er ook 15 cent statiegeld op blikjes. Volgens het Afvalfonds is er inmiddels een duidelijke vermindering van het aantal blikjes in het zwerfafval te zien. Maar hiervoor heeft de organisatie nog geen precies inzamelpercentage.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt niemand te kunnen verbieden om toch de weg op te gaan met Citroëns waarvoor een terugroepactie geldt om gevaarlijke airbags. Autoconcern Stellantis deed een dringende oproep aan gebruikers van duizenden Citroëns om hun auto niet te gebruiken voordat een defect aan de airbags is verholpen. Maar dit blijft op vrijwillige basis en de ILT kan als markttoezichthouder niet verbieden dat mensen blijven rijden in hun auto, zegt een woordvoerster.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) bereidt een verbod voor op uitzendkrachten in de vleessector. Vanwege de stelselmatige misstanden daar wil Van Hijum dat werknemers in vaste dienst gaan. Het verbod kan op z'n vroegst over een jaar ingaan. Daarom laat Van Hijum de definitieve keuze aan een volgend kabinet.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het warme weer vormt momenteel geen groot risico voor landbouwgewassen, meldt LTO Nederland. Twee weken geleden heeft het volgens de boerenbrancheorganisatie nog voldoende geregend. Wel wijst LTO veehouders op de risico's van de hitte voor hun dieren.
1 uur geledenNUUK (ANP/BLOOMBERG) - Groenland heeft een Canadees mijnbouwbedrijf toestemming gegeven om te zoeken naar molybdeen. Dat is een metaal dat cruciaal is voor de productie van staal, te midden van een groeiende vraag vanuit de defensie-industrie.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De NAVO-top in Den Haag van volgende week is ook voor bedrijven in de Rotterdamse haven van belang. Volgens Deltalinqs, de belangenbehartiger van de Rotterdamse havenbedrijven, zijn bij hogere defensiebestedingen namelijk ook extra investeringen nodig in een sterke infrastructuur en weerbaarheid van de haven tegen nieuwe dreigingen zoals grote cyberaanvallen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veetransporteurs moeten dit weekend maatregelen nemen in verband met het warme weer, heeft brancheorganisatie Vee & Logistiek vrijdag gemeld. Op zaterdag en zondag worden temperaturen van 27 graden of hoger verwacht in De Bilt. Daarom treedt een hitteprotocol in werking. De brancheclub roept leden op transporten te plannen op koelere momenten van de dag, zoals vroeg in de ochtend of later op de avond.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak veerde vrijdag weer wat op, na de verliesbeurt een dag eerder. De vraag of de Verenigde Staten Israël zouden gaan helpen bij het bombarderen van Iraanse atoomfaciliteiten, hield de beurzen de afgelopen dagen in de greep. De Amerikaanse president Donald Trump lijkt de onderhandelingen met Iran echter meer tijd te geven.
5 uur geleden