
Afschaffing slavernij op verschillende plekken herdacht
ROTTERDAM (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland is zondag de afschaffing van de slavernij herdacht. In onder meer Den Haag en Tilburg waren herdenkingen. Ook zijn er 's avonds herdenkingen, bijvoorbeeld in Zwolle en Groningen.
Tijdens Keti Koti in Park Zypendaal in Arnhem bood de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch namens het stadsbestuur excuses aan voor het slavernijverleden van de stad. Verschillende gemeenten, waaronder Groningen, Delft en Haarlem, deden dat eerder ook al. Keti Koti (gebroken ketenen) is een van oorsprong Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij, op 1 juli.
In Rotterdam was er een bloemenceremonie ter nagedachtenis aan de tot slaaf gemaakten die de trans-Atlantische overtocht niet overleefden. Vervolgens was er een herdenking met toespraken van onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb.
Zaandam
In Zaandam was een herdenking bij de Anton de Kombrug. Een wethouder onthulde na de herdenking een Vrijheidsmonument ter herdenking van het slavernijverleden in het plantsoen aan de Ds. Martin Luther Kingweg, tussen de Anton de Kombrug en de Indigostraat. In Alkmaar is naast een herdenking ook onder meer tot ongeveer 20.00 uur muziek. Ook werd op verschillende plekken gratis het Surinaamse gerecht heri heri uitgedeeld, onder meer door het Utrechtse Museum Catharijneconvent.
Op de Dam in Amsterdam werden zondag alle vlaggen van het voormalige Nederlandse koninkrijk, Nederland, Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius, gehesen ter ere van het Herdenkingsjaar Nederlands Slavernijverleden, dat vorig jaar met de excuses van de koning werd geopend. Het is dit jaar 151 jaar geleden dat de slavernij onder Nederlands bewind definitief eindigde. De vlaggen hangen tot zonsondergang halfstok, en maandag hangen de vlaggen vanaf zonsopkomst ook halfstok.
Mark Rutte
Na de nationale herdenking maandag in Amsterdam worden ze in de top gehesen. De herdenking maandag is het in Amsterdamse Oosterpark. Een flinke delegatie van het demissionaire kabinet, onder wie premier Mark Rutte, is daar bij. Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma komt niet. Bosma was wel van plan te komen, maar zijn uitnodiging werd ingetrokken nadat onrust was ontstaan over uitspraken van hem uit het verleden. Zo sprak hij als PVV-Kamerlid over "slavernijgedram".
In Amsterdam is maandag ook een Keti Koti Festival, waarmee het einde van de slavernij wordt gevierd. Ook in onder meer Almere, Utrecht en Eindhoven zijn dergelijke vieringen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
21 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden