AFP: Chinese website Temu gaat ook onder strenge EU-regels vallen
BRUSSEL (ANP) - De Chinese webwinkel Temu moet voortaan aan strengere veiligheidsregels van de Europese Unie voldoen. Brussel heeft het bedrijf vrijdag toegevoegd aan de lijst van grote internetbedrijven die onder strenge nieuwe EU-regels vallen, meldt het Franse persbureau AFP op basis van een ingewijde.
Het gaat om de zogeheten Digital Services Act (DSA), waardoor ook AliExpress, Amazon en Shein al onder meer toezicht staan. Deze wet werd in februari in de hele Europese Unie van kracht en verplicht elk megaplatform onder meer om gebruikers de mogelijkheid te bieden namaak te signaleren.
Temu is een van de snelstgroeiende platforms in Europa, hoewel de webwinkel pas sinds april 2023 op de Europese markt is. Eerder deze maand trad de Consumentenbond samen met zestien andere consumentenorganisaties op tegen Temu, omdat die volgens de partijen verboden technieken gebruikt om consumenten te beïnvloeden. Ook zou de webwinkel zich niet houden aan Europese wetgeving.
75 miljoen maandelijkse gebruikers
De webwinkel moet vanaf eind september, over vier maanden, voldoen aan de strengere regels. Temu zei eerder dit jaar dat het ongeveer 75 miljoen maandelijkse gebruikers heeft in de 27 lidstaten.
In het kader van de DSA is de EU eerder onderzoeken gestart naar Facebook en Instagram van Meta, evenals naar TikTok en AliExpress. In de DSA staat onder meer dat bedrijven jaarlijks risicobeoordelingen moeten opstellen om vast te stellen welke gevaren de platformen kunnen opleveren en hoe die moeten worden beperkt om gebruikers te beschermen. Overtredingen kunnen worden bestraft met hoge boetes.
Shein
Shein werd vorige maand nog toegevoegd aan de lijst met grote bedrijven. De modewebwinkel moet binnen vier maanden bewijzen dat het geen illegale of nagemaakte spullen verkoopt. Ook moet de website zo zijn ingericht dat minderjarigen die aankopen doen niet worden misleid.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
16 minuten geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
47 minuten geledenHAMBURG (ANP) - De trek in een kop koffie blijft komend jaar onder druk staan. De koffieverkoop daalde tijdens de coronapandemie en is in belangrijke markten in Europa en Noord-Amerika niet volledig hersteld, denkt 's werelds grootste koffiehandelaar.
2 uur geledenWOERDEN (ANP) - De vraag naar warmtepompen neemt in de laatste maanden van dit jaar sterk toe. Installateurs zagen de vraag toenemen met zo'n 50 procent sinds bekend werd dat de subsidie voor warmtepompen vanaf volgend jaar omlaag gaat. Dat bevestigt brancheorganisatie Techniek Nederland.
2 uur geledenZÜRICH (ANP/RTR) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief met een half procentpunt verlaagd. Dat is de grootste verlaging sinds januari 2015. De Swiss National Bank (SNB) wil met de lagere leenkosten de economie ondersteunen. Ook wil de centrale bank de verwachte renteverlagingen van andere centrale banken in de wereld voorblijven om de stijging van de Zwitserse frank te beperken.
2 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon, meldt loonstrookverwerker ADP na berekeningen. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder belasting zullen betalen dan nu. Sommige parttimers gaan er echter op achteruit.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO behoorde donderdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De bank werd door de kenners van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs op de verkooplijst gezet en verloor 1,1 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was verder terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar gaan verlagen.
3 uur geleden