Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse Taliban steunen inentingscampagne tegen coronavirus

Afghaanse Taliban steunen inentingscampagne tegen coronavirus

KABUL (ANP/RTR) - De extremistische Taliban hebben hun steun uitgesproken voor een vaccinatiecampagne om Afghanen in te enten tegen het coronavirus. Daar heeft het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie 112 miljoen dollar (92 miljoen euro) voor toegezegd.

Een woordvoerder van de opstandelingen beloofde dat de groep het vaccineren via gezondheidscentra gaat "steunen en faciliteren" in het door conflict verscheurde land. Daar wordt nog steeds zwaar gevochten, ondanks het vredesoverleg tussen de regering en de Taliban. Dat wordt sinds eind vorig jaar gehouden in Qatar.

Het COVAX-programma is een internationaal initiatief dat moet zorgen dat ook minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins. Het is de bedoeling dat dit jaar via dat programma genoeg vaccins worden geleverd voor zo'n 20 procent van de Afghaanse bevolking, zei een Afghaanse gezondheidsfunctionaris. Dat kan volgens hem nog wel zo'n zes maanden duren.

Hulp India

Ook India zou hulp hebben aangeboden. Een bron binnen de Indiase regering zei dat 500.000 doses van een coronavaccin opzij zijn gezet voor Afghanistan, waar zo'n 38 miljoen mensen wonen. Het zou gaan om een in India geproduceerd middel van AstraZeneca.

Afghanistan heeft bijna 55.000 coronabesmettingen en 2390 sterfgevallen door het virus gemeld. Experts waarschuwen dat veel besmettingen niet worden opgemerkt omdat maar weinig wordt getest. Ook hebben sommige Afghanen maar beperkt toegang tot medische instellingen.

Steun voor vaccinatiecampagnes is niet vanzelfsprekend in de regio. In buurland Pakistan zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk teams aangevallen die mensen kwamen inenten tegen polio. Radicale geestelijken en extremisten hebben daar beweerd dat het poliovaccin is bedoeld om moslims te steriliseren en dat inentingsteams bestaan uit westerse spionnen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Bijna 10.000 nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

BERLIJN (ANP/RTR) - In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur nog eens 9997 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. Daarmee is er sprake van een afname van bijna 2000 gevallen ten opzichte van donderdag.

1 uur geleden
Boeing 777 maakt noodlanding in Moskou om problemen met motor

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Een Boeing 777 van de luchtvaartmaatschappij Rossiya Airlines heeft vrijdagochtend (plaatselijke tijd) een noodlanding moeten maken in Moskou vanwege problemen met de motor. De noodlanding komt nog geen week nadat eenzelfde toestel van het Amerikaanse United Airlines boven de stad Denver delen van een motor verloor nadat die in brand was gevlogen.

1 uur geleden
VS voeren luchtaanval uit op aan Iran gelieerde militie in Syrië

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen uitgevoerd in het oosten van Syrië. Doelwit was een door Iran gesteunde militie, aldus het Pentagon. De aanval onder toeziend oog van president Joe Biden was een reactie op recente raketaanvallen op Amerikaanse doelen in Irak.

1 uur geleden
Stukken Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook

LONDEN (ANP) - Delen van het Amazone-regenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook, heeft de Britse publieke omroep BBC ontdekt. Facebook zegt dat het niet onafhankelijk actie gaat ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen.

4 uur geleden
Amnesty: Eritrese leger doodde vele honderden burgers in Tigray

NAIROBI (ANP) - Het leger van Eritrea heeft honderden burgers gedood in de Ethiopische stad Axum, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Het bloedbad in het Noord-Ethiopische conflictgebied Tigray zou hebben plaatsgevonden in november.

5 uur geleden
Armeense premier beschuldigt leger van couppoging

JEREVAN (ANP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian, die in zijn land zwaar onder vuur ligt vanwege zijn handelen in de oorlog met buurland Azerbeidzjan vorig jaar, heeft het leger ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem te beramen. Pasjinian wil vooralsnog van geen opstappen weten.

6 uur geleden
EU verklaart gezant Venezuela tot persona non grata

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft te midden van een oplopende ruzie met Venezuela de gezant van dat land tot ongewenst persoon verklaard. De zet vanuit Brussel is een vergelding voor de uitzetting van de EU-ambassadeur in Caracas woensdag. Venezuela reageerde daarmee op sancties die door Brussel waren opgelegd aan het autoritaire regime van president Nicolás Maduro.

6 uur geleden