Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse Taliban steunen inentingscampagne tegen coronavirus

Afghaanse Taliban steunen inentingscampagne tegen coronavirus

KABUL (ANP/RTR) - De extremistische Taliban hebben hun steun uitgesproken voor een vaccinatiecampagne om Afghanen in te enten tegen het coronavirus. Daar heeft het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie 112 miljoen dollar (92 miljoen euro) voor toegezegd.

Een woordvoerder van de opstandelingen beloofde dat de groep het vaccineren via gezondheidscentra gaat "steunen en faciliteren" in het door conflict verscheurde land. Daar wordt nog steeds zwaar gevochten, ondanks het vredesoverleg tussen de regering en de Taliban. Dat wordt sinds eind vorig jaar gehouden in Qatar.

Het COVAX-programma is een internationaal initiatief dat moet zorgen dat ook minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins. Het is de bedoeling dat dit jaar via dat programma genoeg vaccins worden geleverd voor zo'n 20 procent van de Afghaanse bevolking, zei een Afghaanse gezondheidsfunctionaris. Dat kan volgens hem nog wel zo'n zes maanden duren.

Hulp India

Ook India zou hulp hebben aangeboden. Een bron binnen de Indiase regering zei dat 500.000 doses van een coronavaccin opzij zijn gezet voor Afghanistan, waar zo'n 38 miljoen mensen wonen. Het zou gaan om een in India geproduceerd middel van AstraZeneca.

Afghanistan heeft bijna 55.000 coronabesmettingen en 2390 sterfgevallen door het virus gemeld. Experts waarschuwen dat veel besmettingen niet worden opgemerkt omdat maar weinig wordt getest. Ook hebben sommige Afghanen maar beperkt toegang tot medische instellingen.

Steun voor vaccinatiecampagnes is niet vanzelfsprekend in de regio. In buurland Pakistan zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk teams aangevallen die mensen kwamen inenten tegen polio. Radicale geestelijken en extremisten hebben daar beweerd dat het poliovaccin is bedoeld om moslims te steriliseren en dat inentingsteams bestaan uit westerse spionnen.

Meer uit Buitenland

Alle paasprocessies in Sevilla afgelast om slecht weer

SEVILLA (ANP/AFP) - Voor het eerst sinds 2011 zijn deze week alle jaarlijkse paasprocessies in de Spaanse stad Sevilla afgelast om slecht weer. Door hevige regenval konden alle nachtelijke optochten in de week voor Pasen niet plaatsvinden.

5 minuten geleden
Netanyahu stuurt afgezanten terug naar gesprekken over bestand

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft besloten gezanten terug naar onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook te sturen.

1 uur geleden
Poolse president vetoot versoepeling regels over morning-afterpil

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse president Andrzej Duda heeft zijn veto uitgesproken over een wet die het voor vrouwen makkelijker moet maken om een morning-afterpil te krijgen. Premier Donald Tusk probeert de regels voor anticonceptie te versoepelen, maar stuit op de conservatieve president, die nog trouw is aan de vorige regering.

1 uur geleden
Russische koningin van de Sovjetpop valt in ongenade

MOSKOU (ANP/RTR) - In de jacht op tegenstanders van het regime in Moskou valt nu ook de zeer bekende Russische zangeres Alla Poegatsjeva in ongenade. Russische aanklagers willen dat de "koningin van de Sovjetpopmuziek" wordt bestempeld tot buitenlands agent.

2 uur geleden
Israël meldt doden voorman van Hezbollah

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen een belangrijke strijder van de Libanese beweging Hezbollah om het leven gebracht.

2 uur geleden
Tadzjikistan arresteert negen mensen in verband met aanslag Moskou

DOESJANBE (ANP/RTR) - De veiligheidsdiensten van Tadzjikistan hebben negen mensen opgepakt in verband met de aanslag bij Moskou van vorige week. Ze zouden banden hebben met de mensen die de aanslag hebben gepleegd en met ISKP, de terreurgroep die gezien wordt als verantwoordelijke voor de aanval in de concerthal.

4 uur geleden
Frans parlement begint met wetsvoorstel tegen 'haardiscriminatie'

PARIJS (ANP) - De Franse Tweede Kamer heeft ingestemd met de eerste lezing en de behandeling van een wetsvoorstel van een parlementariër die het discrimineren of bespotten van bepaalde kapsels of het ontbreken van haargroei strafbaar wil stellen.

4 uur geleden