Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX weer boven 600 punten

AEX weer boven 600 punten

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak wist de AEX-index maandag weer boven de 600 punten te klimmen. Ook de andere Europese beurzen gingen vooruit. De stemming werd gesteund door beter dan verwachte groeicijfers van de Chinese industrie. Daarnaast hielden beleggers vooral het verloop van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China in de gaten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 600,95 punten. De laatste keer dat de graadmeter boven de 600 punten wist te sluiten, was op 22 mei 2001. De MidKap klom ook 0,6 procent, tot 887,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,6 procent.

Europese bedrijven actief in de staalproductie en mijnbouw profiteerden van de Chinese industriecijfers. In Londen dikten de mijnbouwers BHP en Antofagasta rond 1 procent aan. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 1,6 procent. Betaalbedrijf Adyen volgde met een plus van 1,4 procent. Informatieleverancier RELX was de enige daler met een verlies van 0,1 procent.

DSM

DSM won ruim 1 procent. Topman Feike Sijbesma vertrekt op 15 februari na dertien jaar aan het roer te hebben gestaan van het speciaalchemieconcern. De taken van Sijbesma worden overgenomen door financieel directeur Geraldine Matchett en operationeel directeur Dimitri de Vreeze, die het gedeelde leiderschap zullen combineren met hun huidige functies.

In de MidKap stond metalenspecialist AMG bovenaan met een plus van 1,5 procent. Chipbedrijf ASMI volgde met een winst van 1,1 procent. Grootste daler was technologiegroep TKH met een min van meer dan 1 procent.

De euro was 1,1016 dollar waard tegen 1,1020 dollar op vrijdag. De olieprijzen zaten in de lift. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten overwegen volgens de Iraakse olieminister verdere productiebeperkingen om de prijzen te stutten. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 56,02 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 61,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf FlixBus boekt recordomzet in eerste jaarhelft

MÜNCHEN (ANP) - Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

6 minuten geleden
Toezichthouder: over week duidelijkheid over straling iPhone 12

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse telecomtoezichthouder heeft nog altijd geen duidelijkheid over de stralingsrisico's van Apples iPhone 12. De smartphone, waarvan de Franse waakhond vorige week meldde dat deze te veel elektromagnetische straling afgeeft, wordt nog steeds onderzocht door de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI), meldt een woordvoerder. Volgende week worden volgens hem de resultaten verwacht.

7 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in rode AEX na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

1 uur geleden
AEX koerst af op lager begin na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst donderdag af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

2 uur geleden
Toshiba verdwijnt na bijna driekwart eeuw van de beurs

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel en technologisch concern Toshiba wordt na 74 jaar van de beurs gehaald. Het concern maakte bekend dat voldoende aandeelhouders een bod op het bedrijf van een Japans consortium steunen. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de beursnotering in Tokio te beëindigen.

2 uur geleden
Bedrijven investeren ruim 3 procent meer

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in juli 3,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in transportmiddelen zoals personenauto's, overige wegvervoer en vliegtuigen en gebouwen werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni namen de bedrijfsinvesteringen nog met 7 procent toe.

3 uur geleden
Werkloosheid blijft ongewijzigd op 3,6 procent

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in augustus onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Ondanks dat de Nederlandse economie afgelopen kwartaal in een recessie is beland blijft de arbeidsmarkt nog altijd erg krap. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand wel licht toe in bijna alle sectoren.

3 uur geleden