AEX sluit licht lager na inflatiecijfers eurozone en VS
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag op de laatste handelsdag van mei met een kleine min gesloten. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar cijfers over de inflatie in de eurozone en de Verenigde Staten. De inflatie in het eurogebied liep in mei sterker op dan verwacht. Volgende week vergadert de Europese Centrale Bank (ECB) over de rente en er wordt algemeen verwacht dat de ECB dan overgaat tot een eerste renteverlaging.
De AEX eindigde 0,2 procent lager op 903,61 punten. De hoofdgraadmeter op het Damrak boekte over heel mei een maandwinst van circa 3 procent. De MidKap daalde 0,5 procent tot 922,59 punten. De beurs in Frankfurt was vrijwel onveranderd. Parijs en Londen klommen tot 0,6 procent.
Uit de VS kwam de favoriete graadmeter van de Federal Reserve over de inflatie in april. Dat cijfer kwam overeen met de verwachtingen. Wel bleek dat de Amerikaanse consumentenbestedingen zwakker waren dan een maand eerder.
Koersdruk
In de AEX ging muziekbedrijf Universal Music Group (UMG) aan kop met een plus van 1,9 procent. ASR noteerde ex-dividend en was de grootste daler met een min van bijna 5 procent. Dat betekent dat de aandelen van de verzekeraar geen recht meer geven op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt. Techinvesteerder Prosus volgde met een koersverlies van 2,3 procent.
In de MidKap was Galapagos een stijger met een winst van 2,2 procent. De biotechnoloog gaat samenwerken met het Britse Adaptimmune Therapeutics op het gebied van T-celtherapie voor mensen met kanker. De samenwerking stelt Galapagos in staat om zijn celtherapieportfolio in oncologie uit te breiden met behandelingen voor vaste tumoren.
Vertraging
Bij de kleinere bedrijven op Beursplein 5 zakte Pharming 0,2 procent, waarmee een flink verlies in de ochtendhandel grotendeels werd weggepoetst. De biotechnoloog liet weten dat de Europese goedkeuring voor het middel leniolisib vertraging oploopt. Leniolisib is een behandeling voor APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem.
De euro was 1,0852 dollar waard, tegen 1,0844 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 77,03 dollar. Brentolie daalde 0,4 procent in prijs tot 81,54 dollar per vat.
Meer uit Financieel
FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar en de komende jaren iets minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Volgens nieuwe voorspellingen van de centrale bank in Frankfurt wordt nu voor dit jaar gerekend op een plus van 0,7 procent. In september ging de ECB nog uit van een groei met 0,8 procent.
47 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.
1 uur geledenWEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Braziliƫ.
3 uur geleden