Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: extra alert op racisme en discriminatie bij gevangenen

Advies: extra alert op racisme en discriminatie bij gevangenen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) roept in een advies op extra alert te zijn op het gebied van racisme en discriminatie bij gevangenen. Mensen die vastzitten kunnen zich geremd voelen in het aankaarten van racisme en discriminatie vanwege hun dubbele afhankelijkheidspositie. Ze zijn namelijk zowel afhankelijk van het gevangenispersoneel als van hun medegevangenen, aldus de RSJ in hun advies aan minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming).

"Hoewel uit de door de RSJ gevoerde gesprekken niets is gebleken van structurele misstanden, stelt de RSJ dat de bijzondere situatie waarin gedetineerden zich bevinden extra en permanente alertheid op dit thema vereist", staat in het advies. Gevangenen kunnen zich door "het gesloten en gedwongen karakter" tijdens hun opsluiting namelijk niet onttrekken aan situaties waarin racisme en discriminatie zich voordoen, aldus de raad.

Bovendien twijfelt de RSJ aan de mogelijkheden voor gevangenen om melding te doen van racisme en discriminatie. Vanwege de afhankelijkheid van het gevangenispersoneel, zal een gevangene niet snel een bemiddelingstraject ingaan. Ook kan iemand die vastzit zich niet beroepen op het beklagrecht, omdat een gedetineerde daarin niet-ontvankelijk is. Verder vindt de RSJ het niet aannemelijk dat mensen vanuit de gevangenis aangifte zullen doen en dat de politie hierop een onderzoek instelt dat daadwerkelijk leidt tot een vervolging.

Volgens de raad is er bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zeker wel oog voor de thema's discriminatie en racisme, maar ontbreekt het aan eenduidig beleid. Het verschilt per gevangenis hoe er aandacht wordt besteed aan deze thema's. De raad adviseert de DJI daarom meer divers gevangenispersoneel aan te nemen. Dat zou een "positieve werking" hebben op de bespreekbaarheid van racisme en discriminatie op de werkvloer.

Meer uit Binnenland

Filmproducent Rob Houwer (87) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.

13 uur geleden
Recordaantal van bijna miljoen peuken geraapt tijdens opruimactie

DEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.

21 uur geleden
2,9 miljoen mensen zien Nederlands elftal winnen van Wales

HILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.

22 uur geleden
Jongeman gewond na schietpartij Rotterdam, verdachte aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.

1 dag geleden
Actie op Amsterdam Centraal voor behoud jongerendagkaart

AMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.

1 dag geleden
Roparun levert ruim 4,7 miljoen euro op voor mensen met kanker

ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.

1 dag geleden
UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

1 dag geleden