Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: bied werknemer die vaak tekenbeet oploopt TBE-vaccin aan

Advies: bied werknemer die vaak tekenbeet oploopt TBE-vaccin aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die door hun werk regelmatig tekenbeten oplopen, doen er wat de Gezondheidsraad betreft verstandig aan zich te laten vaccineren tegen zogeheten tekenencefalitis (TBE). Dat is een zeer zeldzame, maar potentieel dodelijke aandoening die door tekenbeten veroorzaakt kan worden. Werkgevers zouden die vaccinatie moeten aanbieden aan mensen die bijvoorbeeld in bos- en duingebieden werken, vinden de gezondheidsadviseurs van het kabinet.

Wie heel soms wordt gebeten door een teek, hoeft de prik niet te halen. De Gezondheidsraad vindt vooral dat maatregelen nodig zijn om werknemers te beschermen die regelmatig een teek op hun lichaam hebben, vijf keer of vaker per jaar.

TBE heet voluit tick-borne encephalitis. Het is een virusziekte. Meestal veroorzaakt het virus geen symptomen, of slechts milde griepachtige klachten. In sommige gevallen kan echter hersenvliesontsteking of hersenontsteking ontstaan en dat kan levensbedreigend zijn.

Andere maatregelen

In Nederland is naar schatting slechts 0,02 procent van alle teken besmet met het TBE-virus. De kans om ernstig ziek te worden door dit virus is daardoor voor de meeste mensen gering. Wie hele dagen in de gebieden werkt waar veel teken zitten, loopt een hoger risico, net als werknemers van bijvoorbeeld laboratoria die in aanraking kunnen komen met TBE. Ook die groep zou een vaccinatie aangeboden moeten krijgen van de werkgever, vindt de Gezondheidsraad. Het uiteindelijke besluit hierover is aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De raad zegt er voor de volledigheid bij dat mensen die bijvoorbeeld in het bos werken ook na vaccinatie andere maatregelen tegen teken moeten blijven nemen. Dan valt te denken aan beschermende kleding en het smeren van insectenwerende middelen. De prik beschermt namelijk niet tegen andere ziekten die door teken worden overgebracht. Een veel groter deel van de teken, ongeveer een op de vijf volgens het RIVM, is bijvoorbeeld besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Meer uit Gezond

Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

2 uur geleden
Honderden Limburgers in Den Haag voor behoud ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Zo'n zevenhonderd mensen uit de Limburgse regio Parkstad demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag voor het behoud van alle afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Door een reorganisatie dreigt onder meer de intensive care naar Sittard-Geleen te verdwijnen. Ook de spoedeisende hulp en de geboortezorg worden bedreigd.

1 dag geleden
Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

4 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

4 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

4 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

4 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

4 dagen geleden