Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies: aandacht voor Indië/Indonesië moet beter

Advies: aandacht voor Indië/Indonesië moet beter

DEN HAAG (ANP) - De geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië moet een prominente plek in de leerplannen van het onderwijs krijgen, want de aandacht ervoor is daar nu nog "zeer" versnipperd. Nieuwe herinneringstekens moeten de koloniale historie ook zichtbaarder maken in de publieke ruimte. En een speciale functionaris, een co-curator, moet regelen dat museumcollecties op dit gebied toegankelijker worden voor iedereen. Dat zegt de commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië, onder leiding van oud-onderwijsminister Jet Bussemaker.

De bevindingen van de commissie worden woensdagmiddag in Den Haag aangeboden aan staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS. Zijn ministerie had erom gevraagd. Bij de totstandkoming van het advies heeft de commissie volgens eigen zeggen Indische-Nederlanders, Molukkers, Chinezen uit Indonesië en Papoea’s geraadpleegd, net als het onderwijs en de cultuur- en erfgoedsector.

Het onderwijs heeft wel veel materiaal over het onderwerp en besteedt er ook aandacht aan, maar het is volgens de commissie nog te afhankelijk van de betrokkenheid van de leerkracht. Als het echter in het onderwijscurriculum voor basis- en voortgezet onderwijs wordt verankerd, kan de aanpak verbeteren voor alle leerlingen. Leerkrachten in spe moeten ook vaardiger worden gemaakt in het bespreken van deze geschiedenis. Dat zal ze tevens helpen als slavernij, discriminatie en migratie algemener aan de orde komen.

Tijdelijke tentoonstellingen

Musea doen al een hoop, erkent de commissie, maar veel tentoonstellingen zijn tijdelijk en worden gemaakt met hulp en kennis van buiten. "Opgedane kennis en inzichten dreigen daardoor weer snel te verdwijnen." Zo 'n co-curator wordt ook aangesteld om een duurzaam netwerk op te bouwen, met als doel het maken van een kennis- en onderzoeksagenda.

De commissie ziet verder mogelijkheden voor betere samenwerking tussen het onderwijs en culturele instellingen en stelt voor om, samen met de publieke omroep, een jaarlijks terugkerende, landelijke themaweek te organiseren over de koloniale geschiedenis van Nederland.

Toegankelijkheid kennis

Het gezelschap vindt verder dat de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië ook nadrukkelijk betrokken moet worden bij initiatieven als het komende Slavernijmuseum. Tevens zou een digitaal platform de uitwisseling en toegankelijkheid van kennis en educatieve materialen kunnen bevorderen en tegelijk ruimte kunnen bieden voor dialoog. Het zou verbonden dienen te worden met het Slavernijmuseum.

Er zijn volgens de commissie "veel verschillende perspectieven" als het om genoemde geschiedenis gaat en die "meerstemmigheid" moet ook naar voren komen in alle voorgestelde initiatieven, onder meer door diverse gemeenschappen erbij te betrekken.

Meer uit Binnenland

Ontvoerde Jeffrey en Emma worden woensdag herdacht in Beerta

BEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.

2 uur geleden
Kabinet wil behalve vliegbasis ook nieuwe kazerne in Flevoland

DEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.

3 uur geleden
Vindicat verbreekt banden met dispuut na incident met brandwonden

GRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.

3 uur geleden
FDF met tractors in Maastricht, eist stop stikstofplannen

MAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.

5 uur geleden
Meer onderzoek nodig naar geheime stukken in mondkapjeszaak

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".

5 uur geleden
Politie bekijkt of interview aanleiding mishandeling Beerta was

BEERTA (ANP) - De politie onderzoekt of een interview mogelijk de aanleiding was voor de mishandeling van een 46-jarige man in Beerta. De man is donderdagavond aangevallen door een groep mensen in de Groningse plaats, bevestigt de politie na berichtgeving door diverse media. Hij liep daarbij lichte verwondingen op en heeft aangifte gedaan.

7 uur geleden
RUG in gesprek met Vindicat over incident met brandwonden

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.

7 uur geleden