
Adverteerders bezorgd over fusie Talpa en RTL Nederland
AMSTERDAM (ANP) - Adverteerders kijken met grote zorg naar de voorgenomen fusie van RTL Nederland en Talpa. Als de deal doorgaat, vallen bijna alle commerciële televisiezenders in Nederland onder één concern. Dat moet niet leiden tot ongeoorloofde prijsstijgingen voor televisiereclames, waarschuwt directeur Henriette van Swinderen van de Bond van Adverteerders.
"We zijn ervan overtuigd dat we hier heel kritisch naar moeten kijken. Het is voor adverteerders en merken belangrijk om voldoende keuze te hebben zodat we alle doelgroepen kunnen bereiken", reageert Van Swinderen.
Talpa en RTL Nederland waren vorig jaar samen goed voor een marktaandeel van zo'n 40 procent op de Nederlandse televisie. Eenmaal samengevoegd zouden ze daarmee de publieke omroep, goed voor 35 procent marktaandeel, voorbijstreven als marktleider.
Publiek
"Als je kijkt naar de markt voor televisiezendtijd, ontstaat daar een enorme grootmacht. Dat is waar onze grootste zorg zit als dat niet leidt tot betere kwaliteit en betere mogelijkheden om een breder publiek te bereiken", zegt Van Swinderen.
Toch wijst de belangengroep voor adverteerders de fusie niet bij voorbaat af. Want samensmeltingen van mediabedrijven kunnen ook goed uitpakken als ze meer geld steken in kwalitatief hoogstaande programma's. Als die een groter en diverser publiek trekken, is dat ook aantrekkelijk voor adverteerders. "Maar wat we ook zien, is dat het kan leiden tot minder marktwerking en ongefundeerde prijsstijgingen. Als er geen koppeling is met kwaliteitsverbetering, zou dat onevenredig zijn."
Televisie
Hoogleraar economisch recht Hans Vedder van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), gespecialiseerd in mededingingsrecht, verwacht dat RTL en Talpa bij toezichthouders vooral willen aantonen dat hun markt veel groter is dan televisie alleen. "Voor hen is het spel: hoe ga je de markt afbakenen. Als het alleen de markt voor lineaire televisie is, dan zou je best wel bij de 40 procent kunnen komen en dan worden mededingingsautoriteiten nerveus. Maar zeg je bijvoorbeeld dat het de markt voor audiovisuele content is, dan is dat veel groter dus ben je zelf veel kleiner."
RTL en Talpa moeten dan wel kunnen bewijzen dat ze ook op die andere gebieden onder druk van de concurrentie staan, legt Vedder uit. "Als partijen mededingingsautoriteiten daar niet van kunnen overtuigen, moeten ze rekening houden met bezwaren." Die kunnen ze wegnemen door aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zoals het verkopen van bedrijfsonderdelen.
Identiteit
Journalistenvakbond NVJ waarschuwde eerder dat de identiteit van beide commerciële mediabedrijven behouden moet blijven, en dan met name die van RTL Nieuws. Mediahistoricus Huub Wijfjes maakt zich niet veel zorgen over een teloorgang van een divers nieuwsaanbod bij de commerciëlen. "Van oudsher was dat een reden tot zorg, maar als je kijkt naar wat er is gebeurd op de markt voor dagbladen valt dat argument eigenlijk weg."
Wijfjes, verbonden aan de RUG en de Universiteit van Amsterdam, wijst erop dat de Nederlandse krantenmarkt voor circa 90 procent in handen is van de Belgische concerns DPG (onder andere AD, de Volkskrant en Trouw) en Mediahuis (De Telegraaf, NRC). Toch bleef volgens hem het nieuwsaanbod divers genoeg.
Meer uit Financieel
AUSTIN (ANP) - De winst van Tesla is in de eerste drie maanden van dit jaar gekelderd. Dat komt naar voren uit de financiële resultaten die de elektrische autofabrikant dinsdag heeft gepubliceerd. Het concern lijkt vooral onder druk te staan door kritiek op het werk van topman Elon Musk voor de Amerikaanse president Donald Trump.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. De koerswinsten volgden op een verliesbeurt een dag eerder. Beleggers verwerkten onder andere een bericht van Bloomberg. Het persbureau meldde dat Scott Bessent, de Amerikaanse minister van Financiën, tijdens een besloten bijeenkomst heeft gezegd dat de impasse tussen China en de Verenigde Staten niet houdbaar is.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De impasse tussen de Verenigde Staten en China is niet houdbaar en de spanningen zouden de komende maanden kunnen afnemen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent volgens persbureau Bloomberg gezegd tijdens een besloten investeerdersbijeenkomst in Washington.
6 uur geledenZAANDAM (ANP) - De gegevens van veel medewerkers van onder andere Albert Heijn en Etos zijn mogelijk buitgemaakt bij een hack in november vorig jaar. Dat meldt moederbedrijf Ahold Delhaize op zijn website. Daarbij lijkt het te gaan om personeel dat in april 2021 op de loonlijst stond. Ahold Delhaize benadrukt dat het onderzoek nog gaande is.
7 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - British Steel schrapt geen banen nu de laatste staalovens in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven draaien. Volgens het Britse staalbedrijf zijn de grondstoffen die daarvoor nodig zijn, veiliggesteld door de Britse overheid.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ING heeft dinsdag op een rumoerige aandeelhoudersvergadering zijn "op wetenschap gebaseerde" duurzaamheidsbeleid verdedigd. Nadat de vergadering tijdelijk was stilgelegd om getoeter van klimaatactivisten en de politie meerdere mensen uit de zaal had verwijderd, benadrukte topman Steven van Rijswijk dat de bank er niet voor kiest om fossiele financiering abrupt te stoppen. Geleidelijke uitfasering van bepaalde sectoren en in gesprek blijven met ondernemingen zou beter zijn.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft een driedaagse staking aangekondigd onder werknemers van autohandelaren, garagehouders en fietsbedrijven. In de sector wordt al maanden gestaakt, maar de vakbonden en werkgeversorganisatie BOVAG zijn het nog niet eens geworden over een nieuwe cao. Daarom wordt komende donderdag, vrijdag en maandag opnieuw het werk neergelegd, aldus de vakbond.
9 uur geleden