Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adriana Cafra-Wanders maakte Ramp mee in internaat voor schipperskinderen in Hansweert-Oost

Adriana Cafra-Wanders maakte Ramp mee in internaat voor schipperskinderen in Hansweert-Oost

Dit is het verhaal van hoe Adriana Cafra-Wanders de Watersnoodramp van 1953 heeft meegemaakt. Ze was toen twaalf jaar en verbleef met haar zusje Betsy van bijna elf jaar in Maria-Oord, het roomskatholieke internaat voor schipperskinderen, in het voormalige Hansweert-Oost.

“Die zaterdag de 31e januari kwamen wij aan in Rotterdam met ons schip, waarop onze vader kapitein was. Wij hadden al minstens twee weken terug op school moeten zijn na de kerstvakantie, maar we waren in Duitsland geweest en dat was te ver weg om met de trein naar Nederland te reizen. Dus die zaterdagmiddag gingen we op weg met de trein van Rotterdam naar het internaat in Hansweert-Oost. Wij hadden wel in de gaten dat het stormde, maar het was winter, dus dat was te verwachten. Het was al donker toen we bij het internaat aankwamen. De zusters stelden voor aan onze moeder op het internaat zou blijven die nacht, maar ze wilde toch graag weer terug naar Rotterdam. Achteraf zou het de laatste trein zijn waarmee ze reisde. Ze vertelde ons later dat de trein soms heel langzaam moest rijden, omdat er water op de spoorlijn stond, vooral op de bruggen.”

“Toen we allemaal al sliepen ging plotseling het licht aan op de slaapzaal. Zuster Gertruda, de hoofdonderwijzeres, kwam door de zaal rennen, maakte ons wakker en schreeuwde: ‘Vlug allemaal opstaan, pak je kleren, doe alles in je deken en ga vlug naar boven!’ Ze bedoelde de eerste verdieping in de villa. Wij waren verbijsterd, maar deden wat ons gezegd werd. Naast de slaapkamers was een gang waar onze jassen hingen. Ik wilde mijn jas nog grijpen, maar ik zag al water onder de deur binnenkomen, dus ik dacht, ‘nee, dat zal ik maar niet doen’. Tegen de tijd dat mijn zus een paar minuutjes later door die gang kwam, liep ze al kniediep door het water. Later kwamen we te weten dat het water al ongeveer anderhalve meter hoog stond buiten. Alle bijna honderd jongens en meisjes, de zusters en pastoor, waren nog maar vijf of tien minuten boven toen de deuren plotseling open braken en het water door het gebouw stroomde. Een zuster wilde in de keuken brood pakken om mee naar boven te nemen en probeerde de trap te bereiken, maar dat lukte niet. Het water sleurde haar de gang in. Gelukkig kon ze een reling langs de muur grijpen. Ze is gered door een broer en zus die heel goed konden zwemmen, met lakens die de zusters aan mekaar geknoopt hadden.”

“Nu moesten we maar wachten en zien hoe hoog het water zou komen. Gelukkig spoelde het water niet over de vloer van de eerste verdieping. Later in de middag begonnen ze met het redden van de kinderen, zusters en oudere mensen voor wie de zusters zorgden. Ik kan me nog herinneren dat we uit een raam moesten klimmen en over een schuin dakje in de roeiboot geholpen werden. Op de dijk stonden bussen om ons naar Goes te evacueren. Het evacuatiecentrum was een grote zaal. Daar kregen we wat te eten en mijn zus en ik werden mee naar huis genomen door vrijwilligers. Daar zijn we een week geweest, totdat onze moeder ons kon ophalen. Ons schip moest in Rotterdam blijven die week na de Ramp voor het geval dat het nodig was om te helpen met de redding van mensen of andere taken. Wij bleven een poosje aan boord totdat de zusters in Leyenbrook, bij Sittard, in een bijna leeg klooster een school begonnen. Het nieuwe Maria-Oord in Hansweert-Oost is nooit meer geopend als internaat voor schipperskinderen. In de tijd van de Watersnoodramp was het internaat nog maar vier jaar oud, met een hele moderne opleiding voor schipperskinderen.”

Adriana is ruim twee jaar later met de hele familie naar Australië geëmigreerd. “Dit verhaal vertel ik nu aan mijn kinderen en kleinkinderen”, laat ze vanuit Australië weten. “We zijn hier al bijna 60 jaar, maar die ervaring vergeten we nooit.”

Meer uit Reimerswaal

Toujours Kapelle biedt deze week vele activiteiten

KAPELLE - Een nieuwe editie van Toujours Kapelle is begonnen. Donderdag vindt de Franse Herdenking plaats. Zaterdag, de slotdag, is onder meer museum Memorial 40-45 in Kapelle open en vindt de tiende editie van de Franse Slagmars plaats. "We krijgen dit jaar de zoon van Charles Trepel op bezoek", vertelt Andries Looijen van de organisatie van Toujours Kapelle. "Zijn vader was een bekende commando en ligt in Kapelle begraven. Hij is hier voor het eerst tijdens een herdenking en gezien zijn gezondheid zal het waarschijnlijk de laatste keer zijn. Ik heb de eer om samen met hem donderdag een krans te leggen."

5 uur geleden
Kindergemeenteraad Kapelle staat op tegen pesten

KAPELLE - De kindergemeenteraadsleden van de gemeente Kapelle hebben maandag op de basisscholen aandacht gevraagd voor pesten. Door puzzelstukjes op het schoolplein te spuiten en armbandjes uit te delen benadrukken ze dat iedereen meetelt en erbij hoort.

10 uur geleden
Vitaal Reimerswaaldag voor 65-plussers in Krabbendijke

KRUININGEN - Inwoners van 65 jaar en ouder uit Krabbendijke, Rilland en Oostdijk kunnen hun gezondheid gratis laten testen op de Vitaal Reimerswaaldag in Krabbendijke op woensdag 15 mei.

2 dagen geleden
Voor Pim Fontijn is dansen zijn lust en zijn leven: 'Sinds mijn 19e heb ik niet meer gewerkt'

KRABBENDIJKE - Pim Fontijn is bekend van zijn zumbalessen in Kruiningen en Krabbendijke. Hij staat vol energie op het podium. Tegenwoordig is dat in de buurt, maar Pim heeft jaren als danser door Europa getoerd met de Duitse danceact Scooter. "Ik was een party animal. Iedere dag, bam! Gaan met die hap!", vertelt Pim. Totdat hij een burn-out kreeg.

4 dagen geleden
Yerseke staat volgende week in teken van avondvierdaagse

YERSEKE - In Yerseke begint maandag een nieuwe editie van de jaarlijkse avondvierdaagse.

4 dagen geleden
Jubileum voor Franse Slag Mars in en om Kapelle

KAPELLE - Zaterdag 18 mei is het tijd voor de tiende editie van de Franse Slag Mars vanuit Kapelle. Vanwege het lustrum splitst de organisatie van de Franse Slag Mars de route van tien kilometer op in twee keer vijf kilometer wandelen en een tocht met een historisch militair voertuig.

5 dagen geleden
Herdenking Lancaster-bemanning maandag in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke wordt maandagochtend het vliegtuigongeluk met de Engelse Lancaster in de Tweede Wereldoorlog herdacht. 

5 dagen geleden