Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adempauze voor brandbestrijders in Griekenland

Adempauze voor brandbestrijders in Griekenland

ATHENE (ANP/DPA) - Na ruim een week van koortsachtig talloze branden blussen is de situatie in Griekenland iets verbeterd. Doordat de wind wat is gaan liggen, werd het vuur minder aangewakkerd en braken geen nieuwe branden uit. Wel zit er een nieuwe hittegolf aan te komen.

In het noorden van Athene smeult het nog en proberen hulpdiensten kleine brandhaarden onder controle te krijgen. Op de Peloponnesos kunnen de grote branden onder controle worden gehouden, maar de vrees is dat zodra de wind aantrekt veel gebieden weer worden bedreigd.

Op het eiland Evia strijden nog altijd honderden brandweerlieden tegen verwoestende natuurbranden. Op het noordelijke deel van het eiland is zoveel bos afgebrand dat het vuur langzaam dooft. Aan de westkust van het eiland worden blushelikopters ingezet tegen een grote vlammenzee.

Hulp van EU-landen

De hulp van andere EU-landen bestaat inmiddels uit negen vliegtuigen, duizend brandweerlieden en tweehonderd voertuigen. Onder meer Frankrijk, Duitsland, Polen en Oostenrijk hebben extra materieel gestuurd.

Ook in Noord-Macedonië, Albanië, Turkije en Italië schieten EU-landen te hulp. In dat laatste land werd opnieuw bewijs gevonden van opzettelijke brandstichting na de evacuatie van honderden mensen in Campomarino Lido aan de Adriatische kust. Op Sicilië heeft de politie een brandstichter op heterdaad betrapt.

De situatie in de door bosbranden getroffen kustgebieden van Turkije is verbeterd. De branden in de regio zijn grotendeels onder controle. Bij de huidige branden is naar schatting 1500 vierkante kilometer land verwoest. Gezien de aanhoudende hitte en droogte is het brandgevaar nog niet geweken.

Meer uit Buitenland

UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

10 minuten geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

1 uur geleden
Italië mag van Albanees parlement twee asielkampen bouwen

TIRANA (ANP/RTR) - Het Albanese parlement heeft ingestemd met een migratiedeal met Italië. Dat land kan daardoor verdergaan met de bouw van twee aanmeldcentra. In die centra wordt gekeken of migranten in aanmerking komen om naar Italië te komen, of dat ze worden teruggestuurd.

1 uur geleden
Drie maanden voorwaardelijk voor Belgische youtuber Acid

BRUSSEL (ANP) - De populaire Vlaamse youtuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro opgelegd omdat hij vorig jaar namen heeft bekendgemaakt van leden van de studentenvereniging die betrokken waren geweest bij een gewelddadige ontgroening. Aankomend studentenlid Sanda Dia overleed als gevolg van de ontberingen. De lage straffen die de daders vervolgens kregen, wekten grote verontwaardiging in België.

2 uur geleden
Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid zag zich genoodzaakt excuses aan te bieden.

3 uur geleden
Kara-Moerza roept Poetin-critici vanuit cel op niet te wanhopen

MOSKOU (ANP/AFP) - De bekende Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Aleksej Navalny. Net als Navalny voor zijn dood zit Kara-Moerza een lange gevangenisstraf uit in Siberië. De criticus van Vladimir Poetin werd tot 25 jaar veroordeeld voor het "verspreiden van desinformatie".

3 uur geleden
Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

3 uur geleden