Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adempauze op Damrak na nieuw record voor AEX

Adempauze op Damrak na nieuw record voor AEX

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs lijken woensdag even een adempauze te nemen na het nieuwe slotrecord van de AEX-index een dag eerder. Het sterke Amerikaanse banenrapport, het grote investeringsplan van de Amerikaanse overheid en de betere economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgden in de afgelopen dagen voor optimisme op de beursvloeren.

De hoofdindex op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine verliezen openen. De belangrijkste Aziatische aandelenmarkten lieten woensdag een gemengd beeld zien.

In Londen blijft de aandacht uitgaan naar AstraZeneca. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) handhaaft vooralsnog haar oordeel dat de voordelen van het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmaceut groter zijn dan de risico's. De WHO verwacht niet dat het nodig zal zijn haar beoordeling te wijzigen, zei een directeur van de organisatie. De WHO onderzoekt samen met Europese en andere toezichthouders nauwgezet de jongste gegevens, na meldingen van bloedstolsels bij mensen die zijn gevaccineerd.

GrandVision

Op het Damrak staat GrandVision in de belangstelling. De eigenaar van optiekketen Pearle trekt ook in hoger beroep aan het langste eind in zijn juridische strijd met het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica. Dat bedrijf wilde graag inzage in bepaalde vertrouwelijke documenten van GrandVision, maar het gerechtshof in Amsterdam heeft de vordering afgewezen. De zaak is opmerkelijk omdat GrandVision als het goed is wordt overgenomen door het concern achter onder meer zonnebrillenmerk Ray-Ban.

Ook Euronext staat in het nieuws. De Italiaanse regering staat volgens persbureau Bloomberg onder toenemende druk om de overname van beursuitbater Borsa Italiana door branchegenoot Euronext te vertragen. Het bedrijf dat onder andere de aandelenbeurs in Milaan exploiteert, vreest veel invloed te verliezen na de inlijving. Italiaanse parlementariërs werken naar verluidt aan een motie waarmee ze de regering oproepen een prominentere rol in te nemen binnen Euronext.

Koersen

De Europese beurzen wonnen dinsdag terrein. De AEX sloot 0,7 procent hoger op 713,28 punten en scherpte daarmee het record van vorige week aan. De MidKap steeg 0,5 procent tot 1043,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,3 procent. Wall Street deed een stapje terug. De Dow-Jonesindex daalde 0,2 procent tot 33.456 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent en techbeurs Nasdaq leverde 0,1 procent in.

De euro was 1,1867 dollar waard, tegenover 1,1845 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 59,43 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent meer op 62,86 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Autobranche pleit voor kilometerheffing om CO2-doelen te halen

AMSTERDAM (ANP) - Het huidige systeem van autobelastingen moet grondig veranderen om het halen van klimaatdoelstellingen mogelijk te maken. Een vorm van kilometerheffing is daarbij onmisbaar, zegt een coalitie van autobrancheverenigingen BOVAG en RAI Vereniging, milieuorganisatie Natuur & Milieu, de ANWB en autoleasekoepel VNA. Voordat die nieuwe vorm van heffingen is ingevoerd, moet de aanschaf van elektrische auto's én zuinige benzineauto's worden gestimuleerd.

1 uur geleden
Overheidstekort Nederland lager dan omringende landen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheidsfinanciën zijn in 2020 minder verslechterd dan in de meeste grote Europese landen. De uitgaven liepen weliswaar flink op vanwege de coronacrisis, maar de inkomsten daalden minder vergeleken met andere landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Uber geeft korting op ritten naar vaccinatiecentrum

AMSTERDAM (ANP) - Uber biedt vanaf woensdag korting aan voor klanten die via het taxiplatform in Nederland ritten boeken naar en van coronavaccinatiecentra. Het technologiebedrijf doneert daarnaast gratis taxiritten ter waarde van 100.000 euro aan het Rode Kruis.

1 uur geleden
Weer verliezen op aandelenbeurzen New York

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag opnieuw met rode cijfers gesloten door aanhoudende vrees bij beleggers voor een hogere inflatie en stijgende rente. De koersverliezen in de technologiesector op Wall Street van eerder op de handelsdag werden wel voor een groot deel weggepoetst.

5 uur geleden
Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

9 uur geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

11 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret wordt zelfstandig bedrijf

NEW YORK (ANP) - Lingeriemerk Victoria's Secret gaat verder als een zelfstandig bedrijf. Eigenaar L Brands gaat het onderdeel loskoppelen van verzorgingsproductendivisie Bath & Body Works. Daarmee bestaat L Brands straks uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven. Dat bevestigde het bedrijf aan Amerikaanse media na berichtgeving over de kwestie.

13 uur geleden