
Adema: glastuinbouw past in Nederland ondanks energieverbruik
AMSTERDAM (ANP) - De glastuinbouw past goed in Nederland ondanks dat die sector veel energie verbruikt. Dit zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dinsdag tijdens een internationale beurs voor de tuinbouw, GreenTech, in de RAI in Amsterdam.
"Ons land is klein en dichtbevolkt, met schaarse landbouwgrond en natuur die onder druk staat. De toegevoegde waarde van kassen is hoog en veel grote markten zijn dichtbij", zei hij. In kassen kunnen bijvoorbeeld gewassen op meerdere lagen worden gekweekt, wat ruimte bespaart.
Adema zei verder dat het gebruik van onder meer chemicaliën bij de voedselproductie omlaag moet. De bewindsman gaf vorig jaar zelf geen gehoor aan zorgen van de Tweede Kamer over mogelijke gezondheidsrisico's van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Hij kon in de Europese Unie stemmen tegen een verlenging van het gebruik ervan, maar hij besloot dat niet te doen.
Eigen oplossingen
De Europese Commissie besloot in november glyfosaat nog eens tien jaar toe te staan. Dinsdag zei Adema dat de Nederlandse tuinbouw zelf oplossingen kan vinden voor onder meer het gebruik van minder chemische middelen en energie.
Adema besloot in de Europese Unie niet tegen glyfosaat te stemmen omdat er geen sluitend wetenschappelijk bewijs zou zijn voor gezondheidsschade. Dat het middel mogelijk kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken, waren volgens hem alleen vermoedens. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) kwam in 2400 wetenschappelijke studies geen "kritieke zorgpunten" tegen, beargumenteerde hij in een Kamerbrief. Daarbij stelde hij ook dat de landbouw geen goede alternatieven heeft voor het bestrijdingsmiddel.
Verder ging hij in op de nieuwe naam van zijn ministerie, het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Tuinbouw zit niet in de naam van het ministerie, benadrukte hij, maar dat is niet erg want de sector kan zijn eigen problemen aan. "Personeelstekorten kunnen voor een groot deel opgelost worden door robotica. Als machines het repeterende werk kunnen doen is minder werk en minder arbeidsmigratie nodig." Ook zei hij dat hij geen deel zal uitmaken van het nieuwe ministerie.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een toespraak in de gemeenteraad gezegd dat het kabinet Israël tot de orde moet roepen. "Het Nederlandse kabinet zegt een streep in het zand te trekken. Dat is enkel betekenisvol als het tot praktische daadkracht leidt: de Israëlische regering tot de orde wordt geroepen en vrede wordt afgedwongen."
8 uur geleden