
Activistische aandeelhouder Third Point wil opsplitsing Shell
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De activistische aandeelhouder Third Point wil dat olie- en gasconcern Shell zich opsplitst in een bedrijf dat zich bezighoudt met olie- en gas en een bedrijf dat juist inzet op hernieuwbare energie. Dat schrijft Third Point in een brief aan zijn investeerders, waar de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal als eerste over berichtte.
Third Point heeft recent een belang in Shell verworven dat meer dan 750 miljoen dollar of omgerekend zo'n 650 miljoen euro waard is, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Daarmee zou het direct een van de grootste aandeelhouders in het Brits-Nederlandse concern zijn. De totale marktwaarde van Shell is ongeveer 190 miljard dollar.
Volgens Third Point zou de splitsing in twee bedrijven duidelijkheid verschaffen over de strategie. Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten investeerders aantrekken. Shell zit volgens Third Point momenteel klem tussen de eisen van investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en investeerders die juist willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Terugbrengen van CO2
Een apart bedrijf voor olie- en gaswinning, raffinage en chemicaliën kan volgens Third Point zijn investeringen nog verder beperken dan Shell nu al heeft beloofd en ook onderdelen verkopen. Die onderneming zou dan uitbetalingen aan investeerders prioriteit kunnen geven. Een bedrijf dat onder meer hernieuwbare energieprojecten en projecten op het gebied van vloeibaar gemaakt natuurlijk gas (lng) omvat kan juist een veel bescheidener dividendbeleid hanteren en agressief investeren.
Volgens Third Point zou dat ook het terugbrengen van CO2 ten goede komen, omdat het bedrijf daar veel meer geld in zou kunnen steken en verschillende projecten aanzienlijk zou kunnen versnellen. De investeerder liet weten al contact te hebben gezocht met het bestuur van Shell over zijn plannen. In een reactie bevestigt Shell dat en laat het bedrijf weten het gesprek aan te gaan "zoals we dat met alle aandeelhouders doen". Verder wijst het olie- en gasconcern erop dat het steun van 89 procent van zijn aandeelhouders kreeg voor de eigen vergroeningsstrategie.
Daniel Loeb
Third Point is het investeringsvehikel van miljardair Daniel Loeb. De investeerder heeft belangen in tal van bedrijven zoals chipproducent Intel, entertainmentconcern Walt Disney, techbedrijven als Microsoft, Amazon, Facebook en Google-moeder Alphabet, maar ook in cosmeticabedrijf Estée Lauder en chemiebedrijf DuPont de Nemours.
Het hedgefonds omschrijft zijn strategie als "gedreven door gebeurtenissen". Third Point stapt in bij bedrijven als er wat de investeerder betreft dingen niet goed gaan of er met een koerswijziging meer waarde te creëren is voor de aandeelhouders. Zo stapte het fonds in bij techbedrijf Yahoo en wist het daar het ontslag van toenmalig topman Scott Thompson voor elkaar te krijgen. Bij Sony zette Loeb in op een afsplitsing van de entertainmenttak, maar dat werd door het Japanse technologiebedrijf uiteindelijk niet gedaan.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Beurshandelaren op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan door zorgen over de torenhoge schuld van de Verenigde Staten. Ze namen gas terug nadat de invloedrijke kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor de VS verlaagde, ingegeven door de Amerikaanse staatsschuld van meer dan 36 biljoen dollar.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurs op het Damrak sloot maandag licht lager, waarbij de verliezen van eerder op de dag in het slotuur grotendeels werden weggewerkt. Beleggers haalden steun uit Wall Street, waar de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Moody's weinig indruk maakte.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen.
11 uur geledenURK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag is beklonken, tot 2038.
14 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.
16 uur geledenVERSAILLES (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron zal maandag een recordbedrag van 37 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Frankrijk aankondigen. De investeringsprojecten zullen tijdens de jaarlijkse top met internationale zakenlieden in het kasteel van Versailles bij Parijs bekend worden gemaakt. Macron initieerde de bijeenkomst met het internationale bedrijfsleven zeven jaar geleden in een poging meer investeerders aan te trekken om het land te herindustrialiseren.
16 uur geleden