Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actiedag Oekraïne in ‘s-Gravenpolder: ‘De verbroedering is heel bijzonder om te zien’

Actiedag Oekraïne in ‘s-Gravenpolder: ‘De verbroedering is heel bijzonder om te zien’

’s-GRAVENPOLDER - Een depot in ‘s-Gravenpolder voor hulpgoederen voor Oekraïne, opgezet door Stichting Help Oekraïne en Peter Traas, is sinds zaterdag 5 maart open. Een team van ruim vijftig vrijwilligers zorgt ervoor dat alle goederen gesorteerd en wel in Oekraïne terecht komen. Zaterdag, een week na de opening, is er bij Traas in ’s-Gravenpolder kunst geveild en verkocht waarbij de helft van de opbrengst werd gedoneerd aan Oekraïne. 

Auto’s rijden af en aan bij het depot, van een boodschappentas met spullen tot vuilniszakken vol: het is er allemaal welkom. “Op dit moment zijn we vooral bezig met het inzamelen van eten, en dan met name conserven. Dat doen we, omdat er op dit moment een groot risico is op problemen in de aanlevering van supermarkten en dergelijke in Oekraïne. We krijgen via direct contact met mensen in Oekraïne door waar behoefte aan is en zo proberen wij onze vrachten daarop aan te passen’’, vertelt Peter Traas. ‘’Zo zijn er matrassen nodig en is bijvoorbeeld kleding op dit moment, maar ongeveer vijfentwintig procent van de vracht. Laatst kwam iemand van een groot bedrijf vijfhonderd winterjassen brengen. Daar zijn we heel dankbaar voor en super blij mee maar het is, in ieder geval nu, nog niet nodig in Oekraïne.”

Kunstenaars

De vracht wordt door de stichting naar Oekraïne gebracht, waar kleinere busjes het in de regio’s verspreiden. Omdat er zoveel meer kleding binnenkomt dan nodig is ontstaan bij Traas en de vrijwilligers ook ideeën om misschien een kledingbank op te richten voor de Oekraïense vluchtelingen die met niets meer dan een rugzak naar Nederland zijn gekomen. ‘’Dat zou een mooi doel zijn voor alle kleding die we hebben ontvangen.’’ Toen Traas na een oproep op Facebook met ruim vijftig mensen samen kwam tijdens de oprichtingsavond van het depot kwam hij in gesprek met kunstenaar Wout Kole. ‘’Ik kwam naar de oprichtingsavond van het depot, omdat ik graag iets wilde doen voor de mensen die het moeilijk hebben’’, zegt Kole. ‘’Via die weg kwam ik op het idee om ook vanuit de kunst iets te doen. Daarop heb ik zeventien kunstenaars aangeschreven waarvan er vijf graag wilden meedoen.’’ Ilse van Loo-Remijn, Jolanda Mateeuwsen, Danker Jan Oreel en Truus Louisse verkochten zaterdag hun kunst waarvan vijftig procent van de opbrengst naar Oekraïne ging. Ook werd er een originele tekening van Jan-Willem Hament geveild voor duizend euro en dat bedrag is geheel gedoneerd. ‘’De verbroedering van de afgelopen week is heel bijzonder om te zien. Zo kwam de lokale catering bijvoorbeeld zestig broodjes kroket brengen voor de vrijwilligers’’, zegt Traas. ‘’Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij. We zijn iedereen die zich inzet voor anderen op dit moment erg dankbaar, petje af!’’

Meer uit Beveland

Landelijke tuinvlindertelling

GOES - Op vrijdag 2 augustus begint de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via De Vlinderstichting | Tuinvlindertelling: 2 t/m 4 augustus. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest gezien. Welke vlinder wordt dat dit jaar? 

14 uur geleden
Kindervakantieweek met extra begeleiding begint maandag 12 augustus en zoekt nog vrijwilligers

GOES - Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) houdt vanaf maandag 12 augustus een speciale kindervakantieweek in Goes. Deze week is voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en alle andere kinderen die graag meer begeleiding hebben.

15 uur geleden
Met opgeknapt pand en nieuw logo is Bridgeclub Reimerswaal klaar voor de toekomst

KRUININGEN - Bridge heeft de naam een moeilijk spel te zijn, maar iedereen kan het leren en iedereen is bij Bridgeclub Reimerswaal in Kruiningen van harte welkom. Met een opgeknapt clubhuis én een nieuw Leuntje & Merien-logo, gemaakt door kunstenaar Jan-Willem Hament, is de vereniging klaar voor nieuwe leden.

16 uur geleden
47 teams en ook 35-plussers bij Borsele Sloepoort Cup

NIEUWDORP - Met de duels van het Borsels Elftal tegen het Schouws Elftal en HSV Hoek tegen RKSV Halsteren trapt de 38e editie van de Borsele Sloepoort Cup (BSC) in Nieuwdorp zaterdag 3 augustus meteen goed af. De weken na dit BSC XXL-toernooi staan de poulewedstrijden, het tweede BSC Vrouwentoernooi, de nieuwe wedstrijden voor 35-plussers en de traditionele afsluiting met het BSC G-toernooi op het programma. "Met 47 teams zijn we heel tevreden over het deelnemersveld", vertelt Peter de Vos van deze organiserende club SV Nieuwdorp. "En met het XXL-toernooi heeft het lichaam van de poulewedstrijden echt een kop gekregen."

1 dag geleden
Echtpaar Guiljam uit 's-Gravenpolder viert 70-jarig huwelijksfeest

's-GRAVENPOLDER - Het platina huwelijksfeest viert echtpaar Guiljam uit 's-Gravenpolder. Ze waren zondag maar liefst zeventig jaar getrouwd.

1 dag geleden
Man (34) uit Wolphaartsdijk dreigt met vuurwapen en heeft hennepkwekerij in woning

GOES - De politie heeft dinsdagavond een 34-jarige man uit Wolphaartsdijk aangehouden voor bedreiging met een vuurwapen. Er werd een hennepkwekerij aangetroffen in zijn woning.

2 dagen geleden
Politie-infiltrant voert honderd kilo cocaïne in via BTZ in Vlissingen-Oost

RITTHEM - In het onderzoek naar drugshandel via Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen-Oost heeft de politie een infiltrant ingezet die honderd kilo cocaïne liet invoeren via het bedrijf. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur. 

2 dagen geleden