Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actiedag Oekraïne in ‘s-Gravenpolder: ‘De verbroedering is heel bijzonder om te zien’

Actiedag Oekraïne in ‘s-Gravenpolder: ‘De verbroedering is heel bijzonder om te zien’

’s-GRAVENPOLDER - Een depot in ‘s-Gravenpolder voor hulpgoederen voor Oekraïne, opgezet door Stichting Help Oekraïne en Peter Traas, is sinds zaterdag 5 maart open. Een team van ruim vijftig vrijwilligers zorgt ervoor dat alle goederen gesorteerd en wel in Oekraïne terecht komen. Zaterdag, een week na de opening, is er bij Traas in ’s-Gravenpolder kunst geveild en verkocht waarbij de helft van de opbrengst werd gedoneerd aan Oekraïne. 

Auto’s rijden af en aan bij het depot, van een boodschappentas met spullen tot vuilniszakken vol: het is er allemaal welkom. “Op dit moment zijn we vooral bezig met het inzamelen van eten, en dan met name conserven. Dat doen we, omdat er op dit moment een groot risico is op problemen in de aanlevering van supermarkten en dergelijke in Oekraïne. We krijgen via direct contact met mensen in Oekraïne door waar behoefte aan is en zo proberen wij onze vrachten daarop aan te passen’’, vertelt Peter Traas. ‘’Zo zijn er matrassen nodig en is bijvoorbeeld kleding op dit moment, maar ongeveer vijfentwintig procent van de vracht. Laatst kwam iemand van een groot bedrijf vijfhonderd winterjassen brengen. Daar zijn we heel dankbaar voor en super blij mee maar het is, in ieder geval nu, nog niet nodig in Oekraïne.”

Kunstenaars

De vracht wordt door de stichting naar Oekraïne gebracht, waar kleinere busjes het in de regio’s verspreiden. Omdat er zoveel meer kleding binnenkomt dan nodig is ontstaan bij Traas en de vrijwilligers ook ideeën om misschien een kledingbank op te richten voor de Oekraïense vluchtelingen die met niets meer dan een rugzak naar Nederland zijn gekomen. ‘’Dat zou een mooi doel zijn voor alle kleding die we hebben ontvangen.’’ Toen Traas na een oproep op Facebook met ruim vijftig mensen samen kwam tijdens de oprichtingsavond van het depot kwam hij in gesprek met kunstenaar Wout Kole. ‘’Ik kwam naar de oprichtingsavond van het depot, omdat ik graag iets wilde doen voor de mensen die het moeilijk hebben’’, zegt Kole. ‘’Via die weg kwam ik op het idee om ook vanuit de kunst iets te doen. Daarop heb ik zeventien kunstenaars aangeschreven waarvan er vijf graag wilden meedoen.’’ Ilse van Loo-Remijn, Jolanda Mateeuwsen, Danker Jan Oreel en Truus Louisse verkochten zaterdag hun kunst waarvan vijftig procent van de opbrengst naar Oekraïne ging. Ook werd er een originele tekening van Jan-Willem Hament geveild voor duizend euro en dat bedrag is geheel gedoneerd. ‘’De verbroedering van de afgelopen week is heel bijzonder om te zien. Zo kwam de lokale catering bijvoorbeeld zestig broodjes kroket brengen voor de vrijwilligers’’, zegt Traas. ‘’Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij. We zijn iedereen die zich inzet voor anderen op dit moment erg dankbaar, petje af!’’

Meer uit Beveland

Aan de keukentafel met Helen en Greg Bihi-Zenou

Van 'hoi' naar huwelijk en van lunchroom HoneyPie naar buitenspeelplaats Hof Poppendamme. Aan de keukentafel met Helen en Greg Bihi-Zenou, horecaondernemers die elke drie jaar de kriebels krijgen. Greg: 'Dit hebben we onder de knie, wat kunnen we nog meer doen?'

15 uur geleden
Man (58) ramt politiebureau Goes

GOES - De politie heeft vrijdag een 58-jarige man aangehouden nadat hij het politiebureau in Goes ramde. De man is naar Torentijd gebracht.

1 dag geleden
Vlaketunnel twee avonden en nachten dicht

VLAKE - Rijkswaterstaat voert in juni onderhoud uit aan de Vlaketunnel van de snelweg A58 bij Vlake. Daarom is de Vlaketunnel in beide richtingen afgesloten, telkens van 21.00 uur tot 5.00 uur, van maandag 24 juni tot dinsdag 25 juni en van dinsdag 25 juni tot woensdag 26 juni.Het verkeer wordt omgeleid over de N289. Weggebruikers dienen rekening te houden met langere reistijd.

1 dag geleden
Dorpshuis Baarland is volgend voorjaar 'rigoureus vernieuwd'

BAARLAND - Al sinds ze bijna drie jaar geleden beheerder van The Cameronian werd, heeft Heidi Joosse het dorpshuis in Baarland in haar hoofd vernieuwd. Nu komt die wens dichtbij, want de gemeenteraad van Borsele bespreekt donderdag (20 juni) de investering van 525.000 euro om het dorpshuis te renoveren en verduurzamen. "Ik heb er heel veel zin in om volgend voorjaar te werken in een vernieuwd dorpshuis", zegt Joosse.

1 dag geleden
Auto op zijn kop naast Deltaweg bij Kats

KATS - Een personenauto die over de Deltaweg (N256) bij Kats reed is donderdag aan het einde van de middag van de weg geraakt en op zijn kop tot stilstand gekomen. De bestuurder bleef ongedeerd.De automobilist kwam vanuit de richting van Noord-Beveland en reed richting Wilhelminadorp toen hij door onbekende oorzaak rond 17.30 uur in de berm belandde en vervolgens een verkeersbord raakte en op de lager gelegen Krukweg belandde. Passanten schoten de bestuurder te hulp.Na de melding werd de brandweer opgeroepen maar de bestuurder kon zelf uit het voertuig komen. Na controle door de ambulancedienst bleek hij niet gewond te zijn geraakt. Vanwege het ongeluk stond op de N256 al snel in beide richtingen een file. Na 18.15 uur werd de hoofdrijbaan weer vrijgegeven.Vasthouden telefoonDe politie schreef in de tussentijd nog enkele boetes uit voor automobilisten die tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthielden om foto's te maken van het ongeluk.

1 dag geleden
Gewonde bij botsing auto's Kortgene, slachtoffer naar het ziekenhuis

KORTGENE - Bij een botsing op de Provincialeweg bij Kortgene is donderdagmiddag een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Lintje voor veelzijdige vrijwilliger Jacqueline Dijkinga uit Kortgene

COLIJNSPLAAT/KORTGENE - Burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland heeft donderdagmiddag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Jacqueline Dijkinga uit Kortgene. Zij kreeg een lintje voor haar jarenlange vrijwilligerswerk. In Bistro Zeelandia in Colijnsplaat is Dijkinga verrast met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

2 dagen geleden