Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actiedag Oekraïne in ‘s-Gravenpolder: ‘De verbroedering is heel bijzonder om te zien’

Actiedag Oekraïne in ‘s-Gravenpolder: ‘De verbroedering is heel bijzonder om te zien’

’s-GRAVENPOLDER - Een depot in ‘s-Gravenpolder voor hulpgoederen voor Oekraïne, opgezet door Stichting Help Oekraïne en Peter Traas, is sinds zaterdag 5 maart open. Een team van ruim vijftig vrijwilligers zorgt ervoor dat alle goederen gesorteerd en wel in Oekraïne terecht komen. Zaterdag, een week na de opening, is er bij Traas in ’s-Gravenpolder kunst geveild en verkocht waarbij de helft van de opbrengst werd gedoneerd aan Oekraïne. 

Auto’s rijden af en aan bij het depot, van een boodschappentas met spullen tot vuilniszakken vol: het is er allemaal welkom. “Op dit moment zijn we vooral bezig met het inzamelen van eten, en dan met name conserven. Dat doen we, omdat er op dit moment een groot risico is op problemen in de aanlevering van supermarkten en dergelijke in Oekraïne. We krijgen via direct contact met mensen in Oekraïne door waar behoefte aan is en zo proberen wij onze vrachten daarop aan te passen’’, vertelt Peter Traas. ‘’Zo zijn er matrassen nodig en is bijvoorbeeld kleding op dit moment, maar ongeveer vijfentwintig procent van de vracht. Laatst kwam iemand van een groot bedrijf vijfhonderd winterjassen brengen. Daar zijn we heel dankbaar voor en super blij mee maar het is, in ieder geval nu, nog niet nodig in Oekraïne.”

Kunstenaars

De vracht wordt door de stichting naar Oekraïne gebracht, waar kleinere busjes het in de regio’s verspreiden. Omdat er zoveel meer kleding binnenkomt dan nodig is ontstaan bij Traas en de vrijwilligers ook ideeën om misschien een kledingbank op te richten voor de Oekraïense vluchtelingen die met niets meer dan een rugzak naar Nederland zijn gekomen. ‘’Dat zou een mooi doel zijn voor alle kleding die we hebben ontvangen.’’ Toen Traas na een oproep op Facebook met ruim vijftig mensen samen kwam tijdens de oprichtingsavond van het depot kwam hij in gesprek met kunstenaar Wout Kole. ‘’Ik kwam naar de oprichtingsavond van het depot, omdat ik graag iets wilde doen voor de mensen die het moeilijk hebben’’, zegt Kole. ‘’Via die weg kwam ik op het idee om ook vanuit de kunst iets te doen. Daarop heb ik zeventien kunstenaars aangeschreven waarvan er vijf graag wilden meedoen.’’ Ilse van Loo-Remijn, Jolanda Mateeuwsen, Danker Jan Oreel en Truus Louisse verkochten zaterdag hun kunst waarvan vijftig procent van de opbrengst naar Oekraïne ging. Ook werd er een originele tekening van Jan-Willem Hament geveild voor duizend euro en dat bedrag is geheel gedoneerd. ‘’De verbroedering van de afgelopen week is heel bijzonder om te zien. Zo kwam de lokale catering bijvoorbeeld zestig broodjes kroket brengen voor de vrijwilligers’’, zegt Traas. ‘’Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij. We zijn iedereen die zich inzet voor anderen op dit moment erg dankbaar, petje af!’’

Meer uit Beveland

Zeeuwse bouwplaatsen openen hun hekken tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni kan iedereen ontdekken wat zich afspeelt achter de hekken van de bouwplaatsen die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor publiek. Meer dan 150 Nederlandse bouwplaatsen openen deze dag vanaf 10:00 uur de deuren voor publiek. De toegang is overal gratis en er valt een hoop te zien, te leren en te doen voor jong en oud.

9 uur geleden
Nieuw dagelijks bestuur waterschap gekozen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen krijgt een nieuw dagelijks bestuur. Donderdagavond 8 juni 2023 werden de leden door de algemene vergadering verkozen.

9 uur geleden
Gratis ijsjes voor kinderen in Goes

GOES - Op woensdag 14 juni 2023 organiseert Sam& voor alle kinderen de actie ‘Sam& de wijk in’ Goes. Tijdens ‘Sam& de wijk in’ worden gratis schepijsjes uitgedeeld in wijken waar bekend is dat ouders het financieel moeilijk hebben. De actie wordt samen met Leergeld Oosterschelderegio en de Vebego Foundation georganiseerd.  

9 uur geleden
Treinverkeer plat na botsing trein botst en vrachtwagen bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Op een spoorwegovergang heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een vrachtwagen. Dat gebeurde omstreeks 15:55 uur.

1 dag geleden
Ira von Harras nieuwe bestuursvoorzitter van Podium 't Beest in Goes

GOES - Vanaf 1 juni 2023 is Goesenaar Ira von Harras de nieuwe bestuursvoorzitter van Podium ’t Beest in Goes. Ira kijkt er enorm naar uit om zich - naast haar baan als directeur van de Zeeuwse Milieufederatie - bij het bestuur van ’t Beest te voegen, het podium waar zij zelf al vanaf jonge leeftijd kennis maakte met concerten en cultuur.

1 dag geleden
Theaterproductiehuis Zeeland maakt programmering Zeeland Nazomerfestival 2023 bekend

MIDDELBURG - Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties. Makers als Sarah Moeremans, Koen Verheijden, Giovanni Brand, Niek Kortekaas, Maartje Duin, DIEHELEDING, Jantien Fick, Marcos Valster da Costa Ferreira, Club Gewalt, zijn niet bang om pittige maatschappelijke thema’s vol in de bek te kijken. Voorstellingen waarin muziek en een lichte toon, vaak vanuit een gelaagdheid, de boventoon voeren.

1 dag geleden
Muziekliefhebbers uit Goes gezocht

GOES - Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Louis Andriessen.... Er zijn zoveel componisten en stromingen om je in te verdiepen. Samen naar muziek luisteren is niet alleen leuk, je gaat ook met andere oren luisteren. Een enthousiaste muziekluisterclub in Goes zoekt uitbreiding.

1 dag geleden