
ACM: wetswijziging nodig voor gebrekkige warmte-opslagsystemen
DEN HAAG (ANP) - Om bewoners die aangesloten zijn op een ouder warmte-koude-opslagsysteem beter te beschermen tegen regelmatige storingen zijn wetswijzigingen nodig. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zo zou de compensatieregeling beter moeten.
Bij verschillende warmte-koude-opslagsystemen die tussen 2005 en 2010 zijn aangelegd in wijken in Tiel, Bodegraven, Dongen en Den Haag kampen honderden huishoudens volgens de ACM met grote problemen. Zo zouden douches soms ineens te koud of te warm water geven en zouden mensen weleens zonder ruimtewarmte zitten zodra het vriest. De toezichthouder treedt al op en spreekt verantwoordelijke bedrijven aan, maar komt naar eigen zeggen in de handhaving mogelijkheden tekort.
Om dat te verbeteren moet volgens de ACM in de wet duidelijker worden vastgelegd wanneer er sprake is van een betrouwbare levering. Ook zou een wetswijziging ervoor moeten zorgen dat er een registratiesysteem komt voor storingen, zodat de ACM beter toezicht kan houden. Verder vindt de toezichthouder dat bedrijven korte storingen moeten compenseren als deze vaker voorkomen. Storingen worden nu pas gecompenseerd als deze langer dan acht uur duren. Dat moet volgens de ACM meer richting het minimum van vier uur dat geldt voor elektriciteit en gas.
Warmte-koude-opslagsystemen slaan warmte en kou in de bodem op voor het moment dat het nodig is om gebouwen te verwarmen of te verkoelen. Dit type warmtenet wordt gezien als een relatief duurzame optie.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.
39 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zoekt een koper voor een onderdeel dat huishoudens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van gas en licht voorziet. Nog geen twee jaar geleden kondigde het olie- en gasconcern aan de Nederlandse markt te betreden voor energielevering aan particulieren. Maar nu blijkt het te lastig om voldoende winst te behalen met die activiteiten.
55 minuten geledenAERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout is dinsdag aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.
1 uur geledenWIESBADEN (ANP/DPA) - De export van plastic afval door Duitsland is in de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat heeft volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis onder meer te maken met striktere regels in Aziatische landen als het gaat om de import van plastic afval uit andere landen voor verwerking.
1 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.
1 uur geledenKARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse muziekstreamingdienst Deezer werkt aan technologie waarmee liedjes die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) geïdentificeerd kunnen worden. Met de technologie hoopt het platform ervoor te zorgen dat het streamen van muziek in de toekomst "transparant en eerlijk" blijft.
2 uur geleden