Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Achterkant van De Nachtwacht tijdelijk te zien

Achterkant van De Nachtwacht tijdelijk te zien

AMSTERDAM (ANP) - Het onderzoek naar De Nachtwacht gaat zijn laatste fase in en daarom hangt Rembrandts beroemde meesterwerk de komende weken niet aan de muur. De onderzoekers in het Amsterdamse Rijksmuseum gaan de achterkant van het enorme schilderij bestuderen en dat geeft bezoekers de kans eens een blik op de andere kant van het doek te werpen.

"Zodra je een schilderij van de muur en uit de lijst haalt ziet het er opeens heel kwetsbaar uit", zegt museumdirecteur Taco Dibbits. Volgens hem geldt dat ook voor De Nachtwacht, dat maar een paar centimeter dik is. "Je ziet het canvas, het houten raamwerk, het oogt ineens heel fragiel. Het is dus heel spannend om de achterzijde van het schilderij te kunnen zien. Dat kan normaal nooit."

Aan de achterkant van het schilderij is een zogenaamd steundoek te zien, dat extra stevigheid moet bieden. Het steundoek van De Nachtwacht is uit 1975, na de beruchte mesaanval.

Deze fase van het onderzoek, dat onderdeel is van Operatie Nachtwacht, duurt tot en met 23 november. Operatie Nachtwacht begon in 2019 en is het grootste en meest innoverende onderzoek ooit naar Rembrandts meesterwerk. De onderzoekers werken in een glazen ruimte, waardoor het publiek het proces kan volgen en het zeventiende eeuwse schilderij kan blijven zien. De resultaten vormen de basis van de restauratie van het doek.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden