Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Achterkant Nachtwacht tijdelijk te zien

Achterkant Nachtwacht tijdelijk te zien

AMSTERDAM (ANP) - Het onderzoek aan De Nachtwacht in het Rijksmuseum is zijn laatste fase ingegaan. Het wereldberoemde schuttersstuk van Rembrandt is van zijn oorspronkelijke plek aan de muur gehaald en vooraan in het glazen huis gezet, waarin het werk wordt onderzocht en later gerestaureerd. Niet alleen de onderzoekers, maar ook de bezoekers van het Rijks kunnen daardoor nu de achterkant van het werk bekijken.

Aan die achterkant is niet het originele doek waarop Rembrandt De Nachtwacht schilderde te zien, maar een zogenoemd steundoek waarmee het schildersdoek extra stevigheid krijgt. Het steundoek van De Nachtwacht dateert van 1975, na de aanval waarbij een verwarde man het doek met een mes doorboorde. Ook het houten spieraam is uit 1975.

Museumdirecteur Taco Dibbits noemt het "heel spannend" om de achterkant te kunnen zien, omdat dat normaal nooit kan. "Zodra je een schilderij van de muur en uit de lijst haalt, ziet het er opeens heel kwetsbaar uit. Dat geldt ook voor De Nachtwacht. Het schilderij is maar een paar centimeter dik. Je ziet het canvas, het houten raamwerk, het oogt ineens heel fragiel."

De onderzoekers gaan kijken of het steundoek nog goed genoeg aan het schildersdoek vastzit. Daarna worden met een speciale scanner de onderste verflagen bestudeerd. Op 23 november gaat De Nachtwacht weer terug aan de muur.

Operatie Nachtwacht, de parapluterm voor het grote onderzoek en de restauratie van Rembrandts meesterwerk, ging in 2019 van start. Tot nu toe wordt vooral studie verricht. Wanneer de echte restauratie begint, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden