Achterafbetaaldiensten scherpen leeftijdscheck aan, zegt minister
DEN HAAG (ANP) - Aanbieders van Buy Now, Pay Later-diensten, zoals Klarna en Riverty, hebben hun leeftijdscheck aangescherpt. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn al langer zorgen over het feit dat veel minderjarigen hun onlineaankopen achteraf betalen door de leeftijdscontroles van die aanbieders te omzeilen.
Minderjarigen mogen geen gebruikmaken van BNPL-diensten, maar doen dat wel. Vorig jaar betaalden jongeren bijna 600.000 keer iets achteraf volgens onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Achterafbetaaldiensten checken de leeftijd van de klant, maar doen dat niet bij elke transactie. Dat gaan de aanbieders nu wel doen.
"Het is goed dat de aanbieders ons onlangs hebben laten weten dat zij die handschoen hebben opgepakt", schrijft de minister in reactie op Kamervragen van GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie over dit onderwerp. "Ze hebben toegezegd dat zij bij alle gebruikers van BNPL gaan verifiëren of de opgegeven geboortedatum correct is."
Mogelijkheden
Volgens Riverty zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen, bijvoorbeeld via iDIN, een identificatietool van de bankensector. "Bescherming van persoonsgegevens staat hierbij voorop." Riverty is momenteel niet van plan om hier identificatiebewijzen zoals bijvoorbeeld een paspoort voor te gebruiken.
Aanbieders van BNPL-betaaldiensten moeten vanaf 2026 al aan strengere regels voldoen, maar het demissionaire kabinet wil eigenlijk een verplichting tot leeftijdsverificatie. De overheid zoekt daarom uit hoe leeftijdsverificatie wettelijk kan worden afgedwongen en komt na de zomer met meer informatie.
Risico's
De minister schrijft dat hij zich zorgen maakt over de risico's die het gebruik van achterafbetaaldiensten met zich meebrengt. "Door middel van BNPL-betaaldiensten kunnen consumenten erg gemakkelijk een product kopen en direct van deze aankoop genieten, zonder een negatieve associatie te hebben met de betaling van deze aankoop." Dat kan de normen veranderen om alleen een aankoop te doen wanneer je genoeg geld op je rekening hebt staan. Het normaliseren van schulden als gevolg hiervan is onwenselijk, stelt hij.
In Nederland wordt steeds vaker gebruikgemaakt van de mogelijkheid om achteraf te betalen bij het winkelen. Dat gebeurt soms ook uit financiële noodzaak, want je kunt achteraf betalen bijvoorbeeld ook gebruiken voor de boodschappen. Mensen hebben het geld dan niet, maar hopen dat ze het aan het eind van maand kunnen betalen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de ChristenUnie neemt afstand van de "polariserende" motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond. In het weekend gaf de SP al aan dat het achteraf verkeerd was geweest om de motie vorige week te steunen.
23 uur geledenARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State (RvS) heeft "grote zorgen" over de gevolgen van asielvoorstellen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voor de rechtspraak. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel.
1 dag geleden