Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO hoeft geen schadevergoeding te betalen in renteswapzaak

ABN AMRO hoeft geen schadevergoeding te betalen in renteswapzaak

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO hoeft tien mkb-bedrijven geen schadevergoeding te betalen voor zogeheten renteswapproducten. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep bepaald. De zaak was aangespannen door Swapschade, de claimorganisatie van financieel activist Pieter Lakeman.

Volgens Lakeman zijn renteswaps een zeer omstreden en voor de bedrijven uiterst schadelijk product dat nooit verkocht had mogen worden. De contracten werden door de tien bedrijven tussen 2005 en 2008 afgesloten om ondernemers te beschermen tegen rentestijgingen. De bank zou klanten bij de verkoop van de renteswaps onvoldoende hebben ingelicht over de risico's van de complexe producten. Swapschade claimt dat de bedrijven daardoor honderdduizenden euro's schade hebben geleden.

De affaire met rentederivaten in het midden- en kleinbedrijf speelt al langer. Banken gingen enkele jaren geleden al akkoord met een compensatieregeling van 20 procent, tot een maximum van 100.000 euro per bedrijf. Maar niet iedereen kan zich daarin vinden, vandaar dat hierover nog steeds rechtszaken lopen. "In Groot-Brittannië hebben de banken enkele jaren geleden mkb-ondernemers voor 100 procent schadeloos gesteld inclusief een wettelijke rente van 7 procent", zegt Lakeman.

DSB Bank

Hij heeft al laten weten in cassatie te gaan. Dat is een verzoek aan de Hoge Raad om de uitspraak te vernietigen. Daarnaast heeft Lakeman nog meer procedures in voorbereiding tegen ABN AMRO.

Lakeman is vooral bekend van zijn rol bij de ondergang van DSB Bank in 2009. DSB viel onder meer om nadat Lakeman spaarders had opgeroepen spaargeld van hun rekeningen te halen. Dit leidde daadwerkelijk tot een bankrun bij DSB. Ook zette Lakeman zich ervoor in dat oud-ING-baas Ralph Hamers alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd voor de witwasperikelen bij ING. Dat strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Meer uit Financieel

RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

44 minuten geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

1 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

2 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

2 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

3 uur geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

3 uur geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

3 uur geleden