Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel
ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 633 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het hoogste aantal sinds eind maart, ruim acht maanden geleden. Heel november was de bezetting behoorlijk stabiel op zo'n vijfhonderd positief geteste mensen in de ziekenhuizen.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend belandden 168 mensen met coronaklachten in een ziekenhuis. Dat is de hoogste instroom in een dag tijd sinds half maart.
Besmettingsaantal onbekend
Het is niet bekend hoeveel mensen nu besmet zijn, het grootschalige testprogramma is gestopt. Het RIVM houdt de verspreiding nog wel in de gaten door virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die concentraties zijn in de afgelopen weken ook gestegen naar het hoogste niveau sinds maart.
Dat het aantal besmettingen stijgt, was op zich wel verwacht. Het coronavirus gaat gemakkelijker rond in de herfst en het najaar. Daarom kunnen mensen uit risicogroepen sinds begin oktober ook een boosterprik krijgen om de afweer te versterken. In de afgelopen week hebben iets meer dan 200.000 mensen die prik gehaald. Dat aantal ligt iets lager dan in de weken ervoor. In totaal zijn nu 2,3 miljoen mensen ingeënt. Voor de meeste groepen loopt de vaccinatie tot 22 december.
Boosters
De najaarsprikronde begon met mensen van 60 jaar en ouder. In die groep is nu ongeveer 43 procent gevaccineerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Meer uit Gezond
NIJMEGEN (ANP) - In het Radboudumc is deze week een vierling geboren. Het Nijmeegse ziekenhuis meldt op sociale media dat alles goed is verlopen.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Farmaceut Teva heeft een Europese boete van 462,6 miljoen euro gekregen omdat het bedrijf de verkoop van een medicijn voor multiple sclerose (MS) zou hebben gehinderd. Volgens de Europese Commissie verspreidde het Israëlisch-Amerikaanse bedrijf misleidende informatie over de veiligheid en effectiviteit van een goedkoper alternatief voor zijn MS-geneesmiddel copaxone. Medicijnen tegen MS, een slopende en chronische ziekte, zouden daardoor kunstmatig duur zijn gebleven.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal kinderen dat terechtkomt op een gesloten afdeling in de jeugdzorg, daalt verder. In de eerste helft van dit jaar zijn 355 jongeren in de zogeheten JeugdzorgPlus geplaatst. In dezelfde periode van vorig jaar ging het om 426 jongeren en het jaar ervoor 423. In de eerste zes maanden van 2021 gingen 546 jongeren naar een gesloten afdeling.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuwe variant van het blauwtongvirus is op acht plekken in Nederland vastgesteld. Behalve in de provincie Utrecht komt de versie nu ook voor in Noord-Holland, Flevoland en Gelderland, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Landbouwminister Femke Wiersma had vorige week al laten weten dat de variant zich verder had verspreid.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste negen maanden van dit jaar voor bijna 31 miljoen euro aan middelen om af te vallen gekocht bij apotheken. Dat is meer dan in heel 2023.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iets meer dan 1,4 miljoen mensen hebben tot nu toe een inenting tegen het coronavirus gekregen. De opkomst is iets lager dan vorig jaar. Toen stond de teller na zes weken op bijna 1,6 miljoen prikken. In 2022 waren in de eerste anderhalve maand van de vaccinatiecampagne iets meer dan drie miljoen mensen ingeënt.
3 dagen geledenLONDEN (ANP) - In het Verenigd Koninkrijk is een eerste besmetting met de nieuwe mpox-variant vastgesteld. Volgens de Britse gezondheidsdienst UKHSA is een persoon in Londen die recent naar Afrika was gereisd besmet geraakt met het virus. Het risico voor de bevolking zou klein zijn.
3 dagen geleden