
Aantal besmettingen schiet omhoog: meer dan 50.000 in een week
BILTHOVEN (ANP) - De gestage afname van het aantal coronabesmettingen is in een mum van tijd volledig tenietgedaan. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week is Nederland weer op het hoge niveau van begin mei beland. Het is maar liefst een verzesvoudiging ten opzichte van vorige week. Met zo'n vaart gingen de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de hele coronacrisis nog niet omhoog.
Vorige week noteerde het RIVM al een verdubbeling tot 8541 gevallen. Het bleek een voorbode van een nog veel snellere groei in het aantal besmettingen in de laatste zeven dagen. In de meeste gevallen worden die nu veroorzaakt door de extra besmettelijke Delta-variant van het virus.
De huidige besmettingsgolf begon na de versoepelingen die het kabinet op 26 juni doorvoerde. Vooral jongeren zochten voor het eerst in maanden weer massaal het nachtleven op. Een deel deed dat met goedkeuring van de overheid direct na een prik van het coronavaccin van Janssen. In de praktijk waren ze dan nog helemaal niet goed beschermd, want vaccins hebben zeker twee weken nodig om optimaal te gaan werken. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft dit "dansen met Janssen" inmiddels afgeschaft.
Testen
Honderdduizenden mensen gingen op stap na een sneltest, die toegang bood tot nachtclubs of festivals waar afstand houden niet meer hoefde. Van die testen is bekend dat ze minder betrouwbaar zijn dan de PCR-testen die de GGD standaard gebruikt. Ook nam het kabinet een risico door een negatief testresultaat een geldigheid van 40 uur te geven, in plaats van de 24 uur die het Outbreak Management Team (OMT) had aangeraden. En er werd gesjoemeld met toegangsbewijzen. De optelsom van factoren pakte slecht uit, met de huidige besmettingscijfers tot gevolg. Premier Mark Rutte bood maandag excuses aan voor de "inschattingsfout" van het kabinet.
De wekelijkse rapportage van het RIVM bevestigt het beeld van jongeren die in de horeca en op feestjes besmet raken. Bij de mensen van wie bekend is waar ze het virus opliepen, was dat in 37 procent van de gevallen in de horeca. De thuissituatie volgt met 28 procent. Bezoek thuis is goed voor 16 procent van de herleide gevallen, feestjes voor 15 procent en de werksituatie voor 7 procent. Ook in vakantielanden raakten weer honderden mensen besmet, met name in Spanje en Portugal.
Jongeren
Jongeren van begin 20 jaar worden nu veruit het vaakst getroffen. Vier op de tien mensen die het virus afgelopen week opliepen, is tussen de 20 en 25 jaar. In die leeftijdsgroep waren per 100.000 inwoners maar liefst 1892 nieuwe besmettingen. Met andere woorden: één op de 53 jonge twintigers liep afgelopen week corona op. Een kwart van de mensen die positief testten is tussen de 15 en 20 jaar.
Onder ouderen, die kwetsbaarder zijn maar ook vaker al volledig gevaccineerd, zijn de besmettingscijfers nog relatief laag. Toch stijgen ze ook daar rap. Zo kregen afgelopen week 617 zestigers een positief testresultaat. Een week eerder waren het er slechts 180. Het RIVM noteerde 218 gevallen onder 70-plussers, meer dan een verdubbeling. Mensen die volledig zijn gevaccineerd en toch corona krijgen, lopen wel veel minder risico om in het ziekenhuis te belanden.
Meer uit Gezond
ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een bv voor tandheelkundige zorg een boete van 227.000 euro opgelegd wegens verkeerde declaraties, een ondeugdelijke administratie en een gebrek aan transparantie.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Door de vele pollen in de lucht is er veel vraag naar hooikoortsmiddelen bij drogisterijen. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) laat weten dat er "zeer veel" hooikoortsmiddelen worden verkocht. "Er wordt ook opvallend veel advies gevraagd en gegeven, waarschijnlijk omdat verschillende allergieën zich tegelijk voordoen", zegt een woordvoerder.
14 uur geledenPARIJS (ANP) - BNP Paribas helpt bedrijven niet langer met het uitgeven van obligaties als ze daar nieuwe fossiele energieprojecten mee willen financieren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. De Franse bank beloofde vorige maand de financiering van olie- en gasprojecten verder te beperken, maar snijdt niet alle banden met die sector door.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.
1 dag geledenZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.
1 dag geleden