Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 910,52 punten. De MidKap zakte 0,7 procent en eindigde de dag op 944,89 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot ongeveer 0,6 procent.

Chipfondsen ASML, Besi en ASMI stonden in de AEX licht hoger in afwachting van de resultaten van Nvidia. Dat bedrijf is de afgelopen maanden veel meer waard geworden op de beurs in New York dankzij de hoge verwachtingen van de golf aan nieuwe AI-toepassingen, waar Nvidia belangrijke halfgeleiders voor ontwikkelt.

Heijmans en Aalberts

Heijmans won bij de kleinere fondsen bijna 8 procent aan beurswaarde. De bouwer presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe financiële doelen, die goed werden ontvangen door beleggers. Het bedrijf streeft onder meer naar een omzet van zo'n 3 miljard euro in 2027, tegen 2,1 miljard euro vorig jaar. Ook wil Heijmans meer dividend gaan uitkeren aan de aandeelhouders.

Aalberts zakte 3,7 procent. De technologisch dienstverlener kampte het afgelopen kwartaal met een gedaalde omzet bij zijn divisie voor de verduurzaming van gebouwen.

Federal Reserve

Uit de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve komen mogelijk aanwijzingen over het moment van de eerste renteverlaging in de Verenigde Staten. Ook over de rentes in de eurozone was er nieuws. Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, zei in een interview er vertrouwen in te hebben dat de inflatie in de eurolanden onder controle is.

Een grote brand in een kantoor van de Deense farmaceut Novo Nordisk zorgde niet voor veel zorgen bij beleggers. Het aandeel eindigde in Kopenhagen 0,5 procent lager. Bij de brand op het hoofdkantorencomplex vielen geen gewonden, maar het gebouw van de Ozempic-maker is volgens de brandweer niet meer te redden.

Euro en olie

De euro stond woensdagavond net geen 0,2 procent lager ten opzichte van de dollar en kostte 1,0837 dollar. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent in prijs tot 77,68 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 81,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Onderzoek: opkomst AI kan vooral bij banken veel banen verdringen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse bank Citigroup denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) waarschijnlijk meer banen zal verdringen in de bankensector dan in welke andere sector dan ook. Maar er komen waarschijnlijk ook nieuwe banen voor in de plaats.

27 minuten geleden
De Volksbank verhuist naar nieuw hoofdkantoor in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat verhuizen. De kantoren van het concern achter merken als SNS, ASN en RegioBank in Utrecht en Den Bosch worden komende jaren verplaatst naar nieuwe locaties in die steden, heeft de bank aangekondigd.

51 minuten geleden
Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl stopt ermee na boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

1 uur geleden
Nabestaanden vliegtuigcrashes willen miljardenboete Boeing

WASHINGTON (ANP/RTR) - Familieleden van de slachtoffers van twee grote Boeing 737 MAX-crashes hebben de Amerikaanse justitie gevraagd een boete van maximaal bijna 25 miljard dollar te eisen tegen de vliegtuigbouwer. Volgens een advocaat van de nabestaanden zou die straf "juridisch gerechtvaardigd en duidelijk passend" zijn. Hij spreekt in een brief aan justitie van "de dodelijkste bedrijfsmisdaad in de geschiedenis van de Verenigde Staten".

2 uur geleden
Europese Commissie wil maatregelen voor Nederlandse arbeidsmarkt

BRUSSEL (ANP) - Het is hard nodig dat de Nederlandse overheid ingrijpt op de arbeidsmarkt, vindt de Europese Commissie. Zo moet flexwerk minder aantrekkelijk worden, staat bij een reeks aanbevelingen die de dagelijkse EU-leiding heeft voor Nederland. Ook zou ons land meer moeten doen om extra mensen aan het werk te krijgen om zo personeelstekorten op te lossen.

3 uur geleden
Oekraïne gaat invoerrechten betalen voor export eieren naar EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat invoerrechten heffen op eieren uit Oekraïne. Het land exporteert er meer naar de EU dan voorheen, en de unie wil de eigen boeren beschermen tegen de Oekraïense concurrentie.

3 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd wint op beurs na deal met Amazon

AMSTERDAM (ANP) - Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag een van de grotere winnaars op de Amsterdamse beurs. Het maaltijdbestelbedrijf gaat in samenwerking met webwinkelconcern Amazon leden van Amazon Prime in Duitsland, Oostenrijk en Spanje gratis maaltijdbezorgingen aanbieden. Daarop werd door beleggers positief gereageerd. Met een plus van 1,5 procent was Just Eat Takeaway de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak.

4 uur geleden