Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

9,5 jaar cel voor doodslaan oud-militair in Hoogeveen

9,5 jaar cel voor doodslaan oud-militair in Hoogeveen

ASSEN (ANP) - Voor het drogeren en doodslaan van een ex-militair in Hoogeveen is de 49-jarige Hala E. uit Luton (Engeland) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 jaar. Het Openbaar Ministerie eiste begin april achttien jaar cel voor moord. De rechtbank vond niet bewezen dat de vrouw met een vooropgezet plan de man wilde doden en vindt doodslag bewezen.

De vrouw vergiftigde de 49-jarige Marcel Hoogerbrugge in december 2017 met een mix van medicijnen. Die had zij enkele dagen eerder gestolen van een oud-kennis. Volgens de rechtbank drogeerde de vrouw de man, zodat zij ongestoord zijn woning kon doorzoeken op kostbare spullen en geld.

Hoogerbrugge verborg onder een kast een kluis met gouden munten en 6000 euro aan contant geld. Mogelijk wist de vrouw hiervan, maar niet waar de kluis was verstopt. Volgens de rechter is het aannemelijk dat E. in haar zoektocht werd gestoord en Hoogerbrugge met een hard voorwerp doodsloeg.

Mishandeling met voorbedachten rade

Door het slachtoffer in het geheim zware medicijnen te geven heeft E. zich volgens de rechter ook schuldig gemaakt aan mishandeling met voorbedachten rade. De rechtbank tilde er zwaar aan dat de ouders van Hoogerbrugge hun zoon zwaar toegetakeld op bed aantroffen. "Deze beelden zullen hen altijd bijblijven", zei de rechter.

De van oorsprong Soedanese E. was bevriend met Hoogerbrugge en heeft de moord altijd ontkend. Hoogerbrugge leidde een teruggetrokken bestaan en E. was de enige kennis die langskwam. Uit e-mailverkeer bleek dat de oud-militair deze bezoekjes niet altijd waardeerde. Hij schreef haar te stoppen met 'mind games'. Telkens als zij op bezoek was geweest waren er spullen verdwenen of veranderd. Dit kan volgens de rechter wijzen op meerdere nachtelijke zoektochten van E. in de woning, terwijl haar gastheer sliep.

Glazen met medicijnresten

In de vaatwasser van Hoogerbrugge stonden glazen met medicijnresten en vingerafdrukken van E. en het slachtoffer. Uit onderzoek is gebleken dat E. financieel in zwaar weer verkeerde en geen inkomsten had. Volgens de rechter had E. voor haar belastende omstandigheden geen aannemelijke verklaring. "Ze hulde zich in vaagheden", zei de rechter.

De rechtbank vond een celstraf van tien jaar een passende straf, maar trok hier een half jaar vanaf vanwege het tijdsverloop. E. moet van de rechtbank de nabestaanden een schadebedrag van ruim 36.000 euro betalen.

Meer uit Binnenland

Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

15 minuten geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

35 minuten geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

1 uur geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

4 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

5 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

8 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

8 uur geleden