Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

36 staten VS klagen Google aan om vermeend Play Store-monopolie

36 staten VS klagen Google aan om vermeend Play Store-monopolie

NEW YORK (ANP/DPA/AFP) - Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de VS klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort.

De aanklacht stelt dat Google een monopolie heeft op de markt voor de distributie van apps voor het Android-besturingssysteem, dat het zelf bezit en ontwikkelt, en dat door de meeste smartphones ter wereld wordt gebruikt. Google zou de voorkeur geven aan de eigen app-winkel Play Store boven andere app-winkels die beschikbaar zijn op Android-apparaten, waardoor de techgigant gebruikers van Android-apparaten meer keuze en innovatie zou onthouden, evenals aanzienlijk lagere prijzen voor mobiele apps.

Tevens beschuldigt de groep staten Google ervan app-ontwikkelaars te verplichten om Google Billing te gebruiken bij het verkopen van in-app digitale inhoud via apps die zijn gekocht via Google's Play Store. Daardoor zouden app-gebruikers gedwongen worden voor onbepaalde tijd tot wel 30 procent commissie te betalen.

Poortwachter

"Google heeft jarenlang gediend als de poortwachter van het internet, maar de laatste tijd is het ook de poortwachter van onze digitale apparaten geworden", zei de New Yorkse procureur-generaal Letitia James in een verklaring. "Daardoor betalen we allemaal meer voor de software die we elke dag gebruiken. Wederom zien we dat Google zijn dominantie gebruikt om de concurrentie miljarden dollars winst illegaal te onthouden."

De groep verzocht de rechtbank om het illegale gedrag van Google te stoppen en een concurrerende marktplaats te herstellen. De staten trachten ook schadeloosstelling voor consumenten te verkrijgen middels schadevergoedingen en terugbetaling voor ongerechtvaardigde winsten, naast civielrechtelijke sancties.

Google is al het doelwit van een historische federale anti-trustklacht die in oktober 2020 werd ingediend. In die zaak richt de federale overheid zich op speciale overeenkomsten en andere zakelijke praktijken die het bedrijf aanwendt om zijn dominantie in online zoeken te behouden. In december 2020 hebben meer dan 40 openbare aanklagers Google aangeklaagd omdat het bedrijf zijn eigen producten en diensten een voorkeursbehandeling zou geven in de zoekresultaten.

Meer uit Financieel

Pharmaxx stopt met illegaal vitaminepilabonnement na ingreep ACM

DEN HAAG (ANP) - Voedingssupplementenbedrijf Pharmaxx is na waarschuwingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gestopt met malafide abonnementen op vitaminepillenpakketten. De in Breda gevestigde onderneming stuurde voor alleen 5 euro administratiekosten een proefpakket naar klanten, maar die wisten niet dat ze hierdoor ieder kwartaal vast kwamen te zitten aan een nieuw pakket voor 60 euro. Na ingrijpen van de ACM is dit nu gestopt.

4 minuten geleden
Wereldwijde voedselprijzen dalen tot laagste niveau in twee jaar

ROME (ANP/RTR) - De wereldwijde prijzen van voedsel zijn afgelopen maand gedaald tot het laagste niveau in twee jaar tijd. Dat meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op basis van eigen berekeningen. In april lieten de voedselprijzen nog voor het eerst in een jaar tijd een onverwachte stijging zien, terwijl de inflatie in de meeste landen juist wat begint te dalen.

6 minuten geleden
Bloomberg: omzet en investeringen AI exploderen komende tien jaar

NEW YORK (ANP) - Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. Waar de markt van generatieve AI zoals het populaire ChatGPT vorig jaar nog goed was voor zo'n 40 miljard dollar aan omzet, is dat volgens een analyse van persbureau Bloomberg in 2032 gegroeid tot ongeveer 1,3 biljoen dollar (1,2 biljoen euro).

55 minuten geleden
Action haalt zelfscankassa's in aantal filialen weg

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in een enkele filialen de zelfscankassa's weggehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van de discounter na berichtgeving door RTL Nieuws. "Met diefstal heeft het niets te maken", benadrukt de zegsvrouw daarbij.

57 minuten geleden
Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabiƫ en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

1 uur geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

2 uur geleden