Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

20 en 24 maanden cel voor hulp aan Nissan-chef Ghosn

20 en 24 maanden cel voor hulp aan Nissan-chef Ghosn

TOKIO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een rechtbank in Tokio heeft maandag gevangenisstraffen opgelegd aan een Amerikaanse vader en zoon die de gevallen automagnaat Carlos Ghosn hielpen ontsnappen uit Japan. Michael Taylor kreeg twee jaar cel, zijn zoon Peter gaat voor 20 maanden de gevangenis in.

Ghosn is de voormalige topman van Renault en ook de ex-topman van de Japanse autobedrijven Nissan en Mitsubishi. Hij woont in Beiroet sinds zijn ontsnapping eind 2019 uit Japan, waar hij vastzat op verdenking van fraude. Ghosn wordt onder meer beticht van misbruik van bedrijfsgeld voor privédoeleinden.

Na zijn arrestatie in Japan in 2018 moest hij aftreden bij de autofabrikanten waar hij de leiding had. In december 2019 slaagde hij erin te vluchten uit Japan, waar hij op borgtocht was vrijgelaten en huisarrest had. Hij omzeilde de bewaking bij zijn huis en vloog met een privévliegtuig naar Istanbul, waarbij hij zich zou hebben verstopt in een kist voor geluidsapparatuur. Van Turkije vloog hij naar Libanon, dat geen uitleveringsverdrag met Japan heeft. Ghosn heeft zowel de Franse, Braziliaanse als Libanese nationaliteit.

Hogere straffen geëist

Tegen de twee Amerikanen waren hogere straffen geëist dan nu opgelegd. Voor Michael Taylor lag de eis op twee jaar en tien maanden cel, voor zoon Peter ging het om tweeënhalf jaar cel. De aanklagers vonden dat vader Michael een leidende rol had gespeeld bij de vlucht van Ghosn en daarom zwaarder gestraft moest worden. Samen zouden ze 1,3 miljoen dollar hebben gekregen van Ghosn om te helpen bij diens vlucht.

De Taylors zitten al sinds mei vorig jaar vast, toen ze in de Verenigde Staten werden gearresteerd. Eerder dit jaar werden ze uitgeleverd aan Japan. Ze hadden ook al schuld bekend en hoopten door spijt te betuigen er met minder straf van af te komen. Hun advocaat betoogde daarbij dat Ghosn zelf al het planwerk rond zijn ontsnapping had gedaan.

Omdat de autobaas voortvluchtig blijft, ziet het er voorlopig niet naar uit dat Ghosn zelf in Japan weer in de cel kan belanden. Maar verspreid over de wereld lopen meerdere rechtszaken met betrekking tot de affaire. Dan gaat het met name om de beschuldigingen van fraude aan het adres van Ghosn en zaken rond schadevergoedingen. Ook voormalig Nissan-directeur Greg Kelly staat terecht in Tokio, omdat hij Ghosns vergoeding te laag zou hebben opgegeven.

Meer uit Financieel

ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

7 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

14 minuten geleden
Verlies CZ ruim verdrievoudigd door beleggingen en inzet reserves

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden.

31 minuten geleden
Damrak zet herstel voort na afname onrust in bankensector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een verder herstel. De zorgen over de financiële stabiliteit in de bankensector lijken te zijn afgenomen na de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de financiële sector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
WSJ: reorganisatie Walt Disney leidt tot opdoeken metaverseteam

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Entertainmentconcern Walt Disney lijkt af te zien van plannen voor een zogeheten metaverse, een virtuele 3D wereld waarin mensen via internet kunnen bewegen, werken en afspreken met vrienden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden, die vertellen dat het team dat zich daarmee bezighield is opgedoekt.

1 uur geleden
Consumentenbond: grootschalige prijsmisleiding vakantieaanbieders

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo'n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en vraagt concurrentiewaakhond ACM in te grijpen.

1 uur geleden
Musk: Twitter beperkt zichtbaarheid niet-abonnees

SAN FRANCISCO (ANP) - Twitter gaat de zichtbaarheid van niet betalende abonnees beperken. Zij kunnen vanaf midden volgende maand niet meer worden aangeraden als interessant in Twitters 'For You'-lijst, maakte eigenaar Elon Musk bekend in een reeks tweets. Die lijst wordt door Twitters algoritmes samengesteld uit tweets en Twitter-gebruikers die lijken op degene die een gebruiker al volgt en die populair zijn.

2 uur geleden