
12 ziekenhuizen kunnen kritieke planbare zorg niet tijdig bieden
DEN HAAG (ANP) - Twaalf Nederlandse ziekenhuizen kunnen momenteel de zogenoemde 'kritieke planbare zorg' niet of niet altijd binnen zes weken leveren, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa baseert zich op gegevens van 74 ziekenhuizen, verspreid over het land.
Een week geleden konden nog negen ziekenhuizen kritieke planbare zorg niet of niet altijd meer tijdig leveren.
Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd, om schade aan de gezondheid van de patiënt te voorkomen. Het kan gaan om bijvoorbeeld mensen bij wie darmkanker is geconstateerd en die binnen afzienbare tijd een operatie moeten ondergaan. De autoriteit kan niet zeggen welke ziekenhuizen de kritieke planbare zorg niet allemaal meer op tijd kunnen leveren.
Planbare zorg
In 45 ziekenhuizen kan sowieso niet alle planbare zorg meer worden geleverd. Ook dat is een toename in vergelijking met een week geleden, toen het nog om 31 ziekenhuizen ging. De NZa kreeg hierover gegevens van 73 ziekenhuizen.
De meeste ziekenhuizen geven volgens de NZa verder aan geen inhaalzorg meer te kunnen leveren. Inhaalzorg is zorg die eerder tijdens de coronacrisis is uitgesteld en alsnog moet worden geleverd. Op dit moment gebeurt dat nog in slechts zeven ziekenhuizen.
Regio Limburg
De regio Limburg is momenteel een van de zwaarst door corona getroffen regio's. Vorige week gaven Limburgse ziekenhuizen in een brief aan coronaminister Hugo de Jonge al aan dat ze de verdere toestroom van coronapatiënten niet meer goed aankunnen. "Limburg stevent af op een zorginfarct", schreven de ziekenhuizen toen al.
Volgens een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Limburg zijn er op dit moment evengoed geen ziekenhuizen in zijn regio die de kritieke planbare zorg niet tijdig meer kunnen leveren. Het lukt volgens hem nog met "maximale inzet", maar ziekenhuizen zitten "er wel tegenaan", zegt hij over het afschalen van de kritieke planbare zorg.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van meldpunt Mores, voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, treedt af. Dat is besloten omdat het bestuur "zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast", zo liet voorzitter Amber de Vente woensdag in een verklaring weten.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari vorig jaar hebben 213 Oekraïners die in Nederland werken zich met vragen en klachten gemeld bij Fairwork, een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij in ons land. Bij 74 van de Oekraïners was er sprake van signalen van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel. Dit is een grote toename in vergelijking met het jaar voor de oorlog, toen 17 Oekraïners aanklopten. In dat jaar werden drie keer signalen van arbeidsuitbuiting genoteerd.
1 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Dat er door dassen die het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch geen treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel, zorgt voor extra drukte op omreisroutes. Maar vooralsnog waren treinen niet zo afgeladen vol dat er reizigers op perrons moesten achterblijven, zegt een woordvoerder van de NS woensdagochtend. "Het zal absoluut voor drukte zorgen, we kunnen het niet 100 procent opvangen, maar vooralsnog gaat het wel goed."
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Werkgevers en FNV Jeugdzorg hebben een akkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk bij jeugdbeschermers en het afbouwen van het aantal casussen dat ze onder hun hoede hebben. Dat meldt FNV Jeugdzorg. Volgens de vakbond betekent het principeakkoord na maanden van actievoeren een doorbraak voor de vijfduizend jeugdbeschermers. De verwachting is wel dat de wachtlijst door het akkoord, in eerste instantie, oploopt.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Utrechters die zich met schulden melden bij de gemeente komen sinds de invoering een speciale aanpak sneller uit de geldzorgen. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met organisaties zoals buurtteams, verzekeraars en corporaties veertig nieuwe maatregelen ingezet om mensen beter te helpen. Een daarvan is het vroegtijdig schrappen van een BKR-registratie, iets dat veel gemeentes inmiddels hebben overgenomen.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
13 uur geleden