Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

12 ziekenhuizen kunnen kritieke planbare zorg niet tijdig bieden

12 ziekenhuizen kunnen kritieke planbare zorg niet tijdig bieden

DEN HAAG (ANP) - Twaalf Nederlandse ziekenhuizen kunnen momenteel de zogenoemde 'kritieke planbare zorg' niet of niet altijd binnen zes weken leveren, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa baseert zich op gegevens van 74 ziekenhuizen, verspreid over het land.

Een week geleden konden nog negen ziekenhuizen kritieke planbare zorg niet of niet altijd meer tijdig leveren.

Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd, om schade aan de gezondheid van de patiënt te voorkomen. Het kan gaan om bijvoorbeeld mensen bij wie darmkanker is geconstateerd en die binnen afzienbare tijd een operatie moeten ondergaan. De autoriteit kan niet zeggen welke ziekenhuizen de kritieke planbare zorg niet allemaal meer op tijd kunnen leveren.

Planbare zorg

In 45 ziekenhuizen kan sowieso niet alle planbare zorg meer worden geleverd. Ook dat is een toename in vergelijking met een week geleden, toen het nog om 31 ziekenhuizen ging. De NZa kreeg hierover gegevens van 73 ziekenhuizen.

De meeste ziekenhuizen geven volgens de NZa verder aan geen inhaalzorg meer te kunnen leveren. Inhaalzorg is zorg die eerder tijdens de coronacrisis is uitgesteld en alsnog moet worden geleverd. Op dit moment gebeurt dat nog in slechts zeven ziekenhuizen.

Regio Limburg

De regio Limburg is momenteel een van de zwaarst door corona getroffen regio's. Vorige week gaven Limburgse ziekenhuizen in een brief aan coronaminister Hugo de Jonge al aan dat ze de verdere toestroom van coronapatiënten niet meer goed aankunnen. "Limburg stevent af op een zorginfarct", schreven de ziekenhuizen toen al.

Volgens een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Limburg zijn er op dit moment evengoed geen ziekenhuizen in zijn regio die de kritieke planbare zorg niet tijdig meer kunnen leveren. Het lukt volgens hem nog met "maximale inzet", maar ziekenhuizen zitten "er wel tegenaan", zegt hij over het afschalen van de kritieke planbare zorg.

Meer uit Binnenland

Alsnog toestemming voor gaswinning boven Schiermonnikoog

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft alsnog toestemming voor een gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was afgegeven.

11 minuten geleden
Stichting: laat afbouw buitenlandse adopties zorgvuldig verlopen

OUDEWATER (ANP) - De Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) wil dat er een "zorgvuldig afbouwscenario" komt voor adopties uit het buitenland. In 2022 plaatste de adoptieorganisatie 24 buitenlandse kinderen in Nederland. Het afbouwplan moet er volgens de organisatie toe leiden dat er adoptieouders beschikbaar blijven voor kinderen die in hun eigen land niet permanent geadopteerd kunnen worden.

15 minuten geleden
Noodoplossing zorgverzekeraars voor mogelijk faillissement Co-Med

TILBURG/MAASTRICHT (ANP) - Zorgverzekeraars hebben samen een noodplan gemaakt voor een mogelijk faillissement van de commerciële huisartsenketen Co-Med. De rechtbank in Maastricht beslist daar komende dinsdag mogelijk over.

26 minuten geleden
Veel interesse voor regeling wolfrasters Gelderland

ARNHEM (ANP) - Dierhouders in de provincie Gelderland hebben dit jaar tot dusver 900.000 euro subsidie aangevraagd om wolfwerende rasters te kunnen plaatsen. De provincie meldt dat er vooral afgelopen maand veel aanvragen zijn binnengekomen. Begin april heeft Gelderland de subsidieregeling uitgebreid tot de hele provincie.

36 minuten geleden
Drie zussen en vader aangehouden om explosie bij woning Helmond

HELMOND (ANP) - Drie zussen van 14, 17 en 19 jaar en hun 44-jarige vader zijn aangehouden als verdachten in de zaak rond een explosie bij een woning in Helmond. Dat meldt de politie woensdag. Tijdens de ontploffing eind vorig jaar was een bewoonster van de woning thuis. Zij had volgens de politie ernstig gewond kunnen raken als zij op een andere plek in het huis was geweest.

38 minuten geleden
Opnieuw forse loonsverhoging voor personeel van Defensie

DEN HAAG (ANP) - Het personeel van Defensie krijgt opnieuw een forse loonsverhoging. Het ministerie en de militaire vakbonden zijn een nieuwe cao overeengekomen. Daarin staat onder meer dat de salarissen met 7 procent stijgen. Ook krijgt het personeel een eenmalige uitkering van 850 euro bruto.

57 minuten geleden
EK-koorts laait op in zoekopdrachten Marktplaats

AMSTERDAM (ANP) - Met het EK voetbal in aantocht, neemt de Oranjekoorts toe op Marktplaats. Dat valt op te maken uit het aantal oranjegerelateerde zoekopdrachten op het onlineplatform voor tweedehandsspullen. In de afgelopen maand (van 25 april tot 26 mei) werd meer dan 24.000 keer gezocht op de term oranje. Dit is ruim 50 procent meer dan in de maand voor het WK voetbal in Qatar in 2022, laat een woordvoerster weten.

59 minuten geleden