mop

Communities

ZeelandNet

mop

WELKOM DIERENVRIENDEN

380.923 bezoekers 24 leden Log in

Vogelliefhebbers..


Bij de start van een nieuw kweekseizoen

 

Een goede vogelliefhebber betracht de uiterste hygiëne. Vogelverblijven, broedkooien en alle mogelijke benodigdheden hebben als we aan het kweekseizoen beginnen, een grondige beurt gehad; alles is zuiver en kraakhelder. Ook de verzorging van de vogels zelf heeft niets te wensen overgelaten, ze zijn in goede conditie. Zijn wie in een bepaalde kweek gespecialiseerd, kweken we met een zekere gerichtheid, dan hebben we gedurende de inactieve periode die de vogels tot aan het kweekseizoen doormaken, mannen en poppen apart gehouden. Ze zijn dan, als ze aan elkaar worden gepaard, veel ontvankelijker. Nu het zover is dat we de paren gaan samenstellen, bekijken we de vogels als we ze uitvangen nog eens heel goed. Ook de vogels in de gezelschaps volière worden regelmatig geobserveerd. Zijn er soms met gebreken of laat bij enkele toch de conditie nog wat te wensen over, dan vangen we die vogels ook uit om ze aan een wat nauwkeuriger onderzoek te onderwerpen. Dat uitvangen van vogels doen we wel op ons gemak, heel rustig aan en met behulp van een schepnetje. We lopen daarmede niet overdreven te zwaaien want de onrust die we al sowieso veroorzaken behoeft niet groter te worden. Rustig en beheerst slaan we met het netje achter de vogel aan. Nooit naar een vogel slaan die op ons af komt vliegen want dat zou best wel eens verkeerd kunnen aflopen.

Nagels knippen

Het komt nogal eens voor dat er vogels bij zijn die wat te lange nagels hebben. Op zich niets verontrustends als we ze maar knippen. Het is wel een secuur werkje waarbij we terdege moeten opletten. Juist door te lange nagels kunnen er verschillende ongelukjes gebeuren. Zo kan een broedende vogel met wat te lange nagels, doordat hij plotseling wordt opgeschrikt, als een wiedeweerga zijn nestje verlaten. De lange nagels kunnen er dan de oorzaak van zijn dat hij aan het nestmateriaal blijft hangen en zich zelf verwondt. Het kan ook zijn dat daardoor het hele nestje naar buiten wordt gesleept of geheel uit elkaar wordt getrokken en dat kan dan weer tot gevolg hebben dat eitjes stukvallen of jonge vogels worden verminkt of op de grond terechtkomen waar ze van kou en honger zullen doodgaan. Kortom, zo n doodgewoon wat te lang nageltje kan heel wat ellende veroorzaken. Overigens zijn lange nagels ook voor de betreffende vogels zelf een handicap. Ze komen daardoor in het algemeen slecht van start, kunnen moeilijk op zitstokjes komen en als ze eens tegen het gaas hangen daar weer nauwelijks van los komen. Er is een remedie, de te lange nageltjes knippen. We houden daarbij de vogel op de rug in de hand. Met duim en wijsvinger van diezelfde hand houden we een van de pootjes vast en dan kunnen we met de andere hand de schaar hanteren. Voordat we knippen, houden we het nageltje even tegen het licht en we zien dan daarin een rood adertje. Dat is de zogenaamde bloedlijn: het leven. We dienen er voor te zorgen dat daarin niet wordt geknipt, we blijven er dus voor. Mocht het adertje ongelukkigerwijs toch worden geraakt en het begint te bloeden, dan brengen we op dat wondje wat jodium aan om infectie te voorkomen. Als de nageltjes geknipt zijn, nemen we een vijltje en werken ze netjes schuin bij.

Verzorging en voedering

De verzorging van kanaries is nogal gemakkelijk en dit heeft niet weinig bijgedragen tot de enorme populariteit van deze vogelsoort. De kanariebezitter die zijn huisgenoot in een goede doelmatige kooi houdt, ververst vanzelfsprekend dagelijks het drinkwater, terwijl bodem en zitstokken wekelijks(in warme tijden minstens tweemaal per week), grondig worden gereinigd. Op de bodem wordt een laagje fris zand gestrooid, dat in de handel verkrijgbaar is en zelfs aromatiserend is geparfumeerd! Ook de glazen wandjes van de kooi krijgen wekelijks een afzeembeurt, want het totale aanzienvan de kooi verhoogt de aanblik van de heerlijk zingende of prachtig gekleurde vogel niet weinig. Volières en, vluchten worden eveneens wekelijks grondig gereinigd, opdat ziektekiemen geen enkele kans krijgen, zich te ontwikkelen; de strijd tegen de vogelluis moet voortdurend worden gestreden, waartoe tegenwoordig prachtige spuitbussen met dodelijke middelen in de handel voorradig zijn, waarvan Bird-Spray van Bogena, Schiedam, wel aan de spits staat. Dit middel doodt ook muggen en andere insecten. Badwater is dringend noodzakelijk voor alle vogels die hiermee het stof van hun verenpakje verwijderen; badwater wordt het liefst ?s morgens verstrekt, zodat de vogels ?s avonds geheel droog is (zijn) en de kooi na het baden kan worden gedroogd, althans wanneer de liefhebber nog niet beschikt over de moderne plastic badjes die aan drie zijden zijn gesloten!

Voeders

In alle opzichten is de snavel van een vogel aangepast aan de levenswijze en het voedsel; insectenetende vogels hebben meestal een dunne, scherpe snavel, terwijl de zaad- en vruchteneters gewoonlijk een korte, stompe snavel bezitten, zoals de kanarie. Nog steeds gaan er meer kanaries ten gronde aan verkeerde voedering, daar aan slechte huisvesting, want het toedienen van klontjes suiker, stukjes koek en partjes gekookt ei komt nog veel voor, vooral bij de zogenaamde vogelvrienden, die uit onwetendheid hun vogel doodvoeren! Kanaries blijven in prima conditie, door hun een zaadmengsel te geven van goed zoet zomerraapzaad, aangevuld met gemengde zaden, zoals kanariegraszaad, oftewel witzaad, gepelde haver, negerzaad, slazaad, lijnzaad, maanzaad (van de maanzaadbroodjes!) het zogeheten snoepzaad. Diverse voeders zijn verkrijgbaar bij uw dierenspeciaalzaak.

Omhoog