Welkom op de site van de hulphonden!

Communities

ZeelandNet

Welkom op de site van de hulphonden!

Welkom op de community Het nut van hulphonden!

232.065 bezoekers 73 leden Log in

KRANTENBERICHT IN ZEELAND


 Hulphond zoekt bekendheid

ZUIDDORPE - Een blindengeleidehond. Die kent iedereen wel. Maar een hulphond. Das een ander verhaal. Nog te veel doen deze huisdieren hun nuttige werk in grote anonimiteit, vindt Rita La Heijne-van Nieulande uit Zuiddorpe. Tijd dus voor een nadere kennismaking.


Een hulphond is een persoonlijke hulp in de huishouding. Hij, of zij natuurlijk, opent en sluit deuren, sjouwt boodschappen, haalt spullen uit de koelkast, raapt gevallen voorwerpen op en helpt met aan- en uitkleden. Om maar eens wat te noemen. Kortom, de hulphond is een ideaal maatje voor gehandicapte mensen die zich moeilijk kunnen bewegen.

De familie La Heijne in Zuiddorpe fungeert voor de Stichting Hulphond Nederland als gastgezin voor fokteefje Mayra. Voor bezoekers vormt de zwartharige Labrador Mayra samen met huisgenoot Misthy, een goudbruine Golden Retriever, een uitbundig ontvangstcomite. Na enig indringend gesnuffel is de nieuwigheid er af en vleit het tweetal zich neer.

Mayra is net vijf en heeft inmiddels twee nestjes met jongen gehad. Een aantal van haar pups werkt op dit moment als hulphond bij mensen met een lichamelijke beperking,

Rita La Heijne besloot zich aan te melden als gastgezin nadat ze van nabij meemaakte hoe lastig het is als je je moeilijk kunt bewegen. Voor een pup in opleiding wonen we te ver weg, maar we konden wel gastgezin van een fokteefje worden. Mayra kwam als pup, werd na een jaar medisch goedgekeurd en kreeg op tweejarige leeftijd haar eerste nest jonge hondjes. Pups worden na zeven weken in gastgezinnen geplaatst.

De gastgezinnen moeten in de buurt van Herpen in Brabant of Valthermont in Drente wonen, zegt Rita. Want daar zijn de trainingsscholen van Hulphond Nederland. De gastgezinnen gaan er iedere twee weken met hun pup trainen. Na anderhalf jaar gaan de honden intern en worden de puntjes op de i gezet. Vervolgens is er de trainingsschool voor de clienten.

Zestig commando s
De kandidaten voor een hulphond krijgen een drieweekse scholing waarin ze leren met de honden om te gaan. Uiteindelijk wordt dan gekeken welke hond het beste bij welke persoon past. Ze krijgen een hond mee naar huis die zeker zo n zestig verschillende commando s kan uitvoeren. Eenmaal bij de nieuwe baas thuis komt daar nog wel nieuwe opdrachten bij, aangepast aan de situatie.

Niet alle honden redden het als hulphond. Van het eerste nestje van Mayra gingen bijvoorbeeld zes pups in opleiding, maar werden er drie afgekeurd. Omdat ze te enthousiast waren, zegt Rita. Ze waren snel afgeleid en als ze een andere hond zagen gingen ze er op af. Dat kan natuurlijk niet als hulphond.

Het is niet zo verwonderlijk, want moeder Mayra is zelf ook een enthousiaste hond. Ze is zelf niet opgeleid om allerlei kunstjes te doen, maar de drang om te helpen zit er wel in. Als Rita naar de kelder gaat, staat Mayra vragend te kijken of ze wellicht moet helpen dragen. Bijvoorbeeld blikken groenten of keukenrollen.

Op dit moment levert de Stichting Hulphond jaarlijks ongeveer veertig getrainde hulphonden af. Het streven is om dit aantal op te voeren, zegt Rita. Maar er is ook een enorm tekort aan gastgezinnen. Bovendien kost de opleiding heel veel geld. Daarom proberen we de stichting meer bekendheid te geven. Met name ook in Zeeland.

Collectebussen
In Zeeuws-Vlaanderen beschikken momenteel twee gehandicapten, in Axel en in Biervliet, over een hulphond. Rita heeft bij winkels en dierenartsen in de Kanaalzone en Oost-Zeeuws- Vlaanderen collectebussen neergezet, waar mensen een gift in kunnen doen. Maar veel mensen weten niet wat een hulphond is. Door middel van lezingen en demonstraties willen we daar wat aan veranderen.

Wie wil zien tot wat voor verbluffende staaltjes hulphonden in staat zijn, kan zaterdag 14 augustus in Zuiddorpe een kijkje komen nemen. Tijdens de Boekweitfeesten wordt dan een demonstratie gegeven door een gehandicapte mevrouw en haar hond.

We hopen dat dit dan weer leidt tot uitnodigingen voor meer demonstraties of lezingen. En natuurlijk ook tot extra inkomsten voor de stichting. Want zonder geld geen hulphonden.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant en BN de Stem

Overgenomen van de site http://www.hondenhok.com

Omhoog