Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitsers parlement stemt voor homohuwelijk

Zwitsers parlement stemt voor homohuwelijk

BERN (ANP/AFP) - Het Zwitserse parlement heeft vrijdag voor het homohuwelijk gestemd. Zwitserland is een van de laatste Europese landen waar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht nog niet is toegestaan.

De conservatieve christelijke partij Federale Democratische Unie heeft al aangekondigd het niet eens te zijn met de beslissing en gaat om een referendum vragen. Dat betekent dat het Zwitserse volk de uiteindelijke beslissing neemt.

De wet om het homohuwelijk goed te keuren stamt uit 2013 en is sindsdien vaak besproken in het parlement. Vrijdag hebben beide kamers eindelijk ingestemd met de wet.

Rechten

Momenteel kunnen mensen van hetzelfde geslacht wel een geregistreerd partnerschap aanvragen in Zwitserland, maar zij krijgen daarmee niet dezelfde rechten als een getrouwd stel. Zo mogen mensen met een partnerschap geen kinderen adopteren en hebben ze niet het recht om staatsburgerschap aan te vragen. In de nieuwe wet is het zo geregeld dat lesbische koppels ook spermadonatie mogen ontvangen en zo kinderen kunnen krijgen.

De Zwitserse lhbti+-gemeenschap reageerde verheugd op het nieuws. Ze zien een mogelijk referendum ook met vertrouwen tegemoet. "Wij hebben 82 procent van de bevolking achter ons staan", aldus het nationale comité voor huwelijken voor iedereen.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

1 uur geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

1 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

3 uur geleden
Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

4 uur geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

7 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

10 uur geleden