Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitsers parlement stemt voor homohuwelijk

Zwitsers parlement stemt voor homohuwelijk

BERN (ANP/AFP) - Het Zwitserse parlement heeft vrijdag voor het homohuwelijk gestemd. Zwitserland is een van de laatste Europese landen waar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht nog niet is toegestaan.

De conservatieve christelijke partij Federale Democratische Unie heeft al aangekondigd het niet eens te zijn met de beslissing en gaat om een referendum vragen. Dat betekent dat het Zwitserse volk de uiteindelijke beslissing neemt.

De wet om het homohuwelijk goed te keuren stamt uit 2013 en is sindsdien vaak besproken in het parlement. Vrijdag hebben beide kamers eindelijk ingestemd met de wet.

Rechten

Momenteel kunnen mensen van hetzelfde geslacht wel een geregistreerd partnerschap aanvragen in Zwitserland, maar zij krijgen daarmee niet dezelfde rechten als een getrouwd stel. Zo mogen mensen met een partnerschap geen kinderen adopteren en hebben ze niet het recht om staatsburgerschap aan te vragen. In de nieuwe wet is het zo geregeld dat lesbische koppels ook spermadonatie mogen ontvangen en zo kinderen kunnen krijgen.

De Zwitserse lhbti+-gemeenschap reageerde verheugd op het nieuws. Ze zien een mogelijk referendum ook met vertrouwen tegemoet. "Wij hebben 82 procent van de bevolking achter ons staan", aldus het nationale comité voor huwelijken voor iedereen.

Meer uit Buitenland

Ook Noorwegen erkent de Palestijnse staat

OSLO (ANP/AFP) - Na Spanje heeft ook Noorwegen officieel de Palestijnse staat erkend. Minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide spreekt van "een bijzondere dag voor de Noors-Palestijnse betrekkingen".

20 minuten geleden
Spanje erkent formeel de Palestijnse staat

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft formeel de Palestijnse staat erkend. Het land kondigde vorige week aan die stap te zetten, maar nu is dat officieel gebeurd. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat een "cruciale" voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten.

34 minuten geleden
Zelensky: niet sterk als Biden niet naar vredestop Oekraïne komt

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Joe Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Bidens afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.

52 minuten geleden
Club Mallorca had geen vergunning voor terras

PALMA DE MALLORCA (ANP) - De Medusa Beach Club in Mallorca had geen vergunning voor het terras dat afgelopen weekend instortte. Dat zei de burgemeester Jaime Martínez volgens de nieuwssite laSexta en de krant Diario de Mallorca bij het presenteren van een rapport over het ongeval.

1 uur geleden
Mediaberichten: Israëlische tanks bereiken centrum Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische tanks hebben het centrum van de stad Rafah bereikt, zeggen getuigen tegen persbureau Reuters. Ook de Israëlische nieuwssite Times of Israel meldt op basis van Palestijnse media dat de tanks het centrum binnenrijden.

1 uur geleden
Hamas meldt 16 doden in Rafah afgelopen nacht

RAFAH (ANP/RTR) - In Rafah zijn afgelopen nacht zestien Palestijnen gedood, meldt Hamas. Ondanks vele internationale oproepen om het offensief in de stad te staken, heeft Israël daar in de nacht en ochtend verdere lucht- en tankaanvallen uitgevoerd.

2 uur geleden
UNRWA: ongeveer miljoen mensen ontvluchtten Rafah

RAFAH (ANP) - De afgelopen drie weken zijn ongeveer 1 miljoen mensen Rafah ontvlucht, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De maanden daarvoor waren juist veel Palestijnen gevlucht naar die stad in het zuiden van de Gazastrook. Begin mei riep Israël op om delen van Rafah te evacueren, omdat het een offensief op de stad begon.

3 uur geleden