Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Zwerfafval zou continu de aandacht moeten krijgen’

‘Zwerfafval zou continu de aandacht moeten krijgen’

BATH – In het kader van Schoon Zeeland hebben Zeeuwse gemeenten, waaronder Reimerswaal, Rijkswaterstaat, bedrijven en maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen en zaterdag op verschillende locaties opruimacties gehouden. Normaal gesproken vindt de actie 'Schone Schelde' in maart plaats, maar door de coronamaatregelen werd de datum dit jaar verplaatst naar 19 september. Hierdoor viel de actie samen met de World Cleanup Day.

“Schone Schelde is een jaarlijkse actie en meestal maken we dan het Schor van Bath schoon”, legt wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal uit. “Omdat dit jaar de actie verplaatst is naar september kunnen we hier niet opruimen, omdat het riet te hoog staat. Het afval hier zal nog even moeten blijven liggen tot volgend jaar maart, maar langs de dijk is er ook genoeg op te ruimen. Er ligt vanalles. Je vindt de gekste dingen; van een koelkast tot bankstel, maar er ligt vooral plastic, granulaat, verpakkingsmateriaal en touw dat van schepen afkomstig is. Veel afval komt van schepen. Vroeger ging alles in de scheepvaart standaard overboord. Gelukkig verandert de manier waarop hierover gedacht wordt steeds meer.”

Signaal

Volgens Both is het belangrijk dat bewustwording ook plaatsvindt bij de inwoners, want een deel van het afval wordt door mensen die langskomen met de fiets of auto achtergelaten. “Het is een wereldwijd probleem. Het is belangrijk dat mensen zelf ook hun steentje bijdragen, anders verandert er niets. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien dat zoveel mensen hun zaterdagochtend opofferen om hier te komen helpen. Dat waarderen we als gemeente heel erg. Ik doe mee, omdat we willen laten zien dat we acties waarbij zo veel mogelijk afval uit de natuur gehaald wordt, ondersteunen. En om een signaal af te geven dat het niet normaal is om afval zomaar op de grond te gooien.”

Verschil

Both vindt dat het milieu iets is waarvoor we met z'n allen moeten zorgen. “We hebben onlangs besloten om bij alle steunpunten gemeentewerken afvalsets neer te zetten, zodat inwoners zelf kunnen opruimen als ze dat willen. We proberen de bewustwording rondom zwerfafval te vergroten door dit onder de aandacht te brengen op sociale media en op de scholen. MEC (milieu educatie centrum, redactie) speelt hierin een actieve rol en leerlingen doen jaarlijks mee aan een opruimactie. Belangrijk is dat het niet alleen blijft bij een uurtje rommel prikken, maar dat kinderen door middel van lessen vroeg leren dat afval niet in de natuur hoort. Je moet hier vroeg mee beginnen, want kinderen kunnen het verschil gaan maken. De ambitie van de gemeente om zwerfafval terug te dringen kan niet hoog genoeg zijn; eigenlijk willen we dat er helemaal niets meer ligt. Het onderwerp moet dan ook continu de aandacht krijgen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Ons Genoegen uit Wemeldinge houdt demonstratie ringrijden in Borssele

BORSSELE - Zaterdag 18 mei organiseert Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' uit Wemeldinge een demonstratie ringrijden in Borssele tijdens de 27e editie van de jaarmarkt.

15 uur geleden
Cheque uit Krabbendijke voor stichting Zeeuwse Wensambulance

KRABBENDIJKE - Bloesemtocht Krabbendijke, die plaatsvond op zaterdag 13 april, heeft vijfhonderd euro opgeleverd voor stichting Zeeuwse Wensambulance.

15 uur geleden
Motorrijder komt ten val aan de Inkeldijk in Kruiningen

KRUININGEN- Een motorrijder is zondag aan het einde van de ochtend gewond geraakt bij een val op de Inkeldijk. Ambulancemedewerkers ontfermden zich over de het slachtoffer en brachten hem met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis. De oorzaak van de val is onbekend. 

1 dag geleden
Rubriek Albert Kort: Amerika bleek niet voor alle Bevelanders het 'beloofde land'

In de vaak paginagrote advertenties van rederijen die dik verdienden aan de overtocht van landverhuizers, was Amerika het aardse paradijs. Een land waar je aan je armoede kon ontsnappen en in een mum van tijd miljonair kon worden. Dat was echter slechts voor weinigen weggelegd en gold allerminst voor wie naar Zuid-Amerika trok. Migranten uit Yerseke hielden het in Argentinië al snel voor gezien, nadat daar een paar gezinnen waren vermoord en enkele kinderen gekidnapt. In allerijl besloten ze naar Noord-Amerika te vluchten om daar een veilig plekje te vinden. Ze kwamen terecht op Long Island bij New York, waar ze samen met landverhuizers uit Bruinisse oesterkwekerijen begonnen.

1 dag geleden
Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

3 dagen geleden
Slachtoffer noodsituatie Smokkelhoek Kapelle onder politiebegeleiding naar ziekenhuis

KAPELLE - Na een noodsituatie bij een bedrijf op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle is donderdagavond een slachtoffer met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster was er geen sprake van een ongeval noch medisch incident. 

3 dagen geleden
Femke Vernij speelt vrijdag 'Op volle kracht' in Rilland

RILLAND - In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is vrijdagavond de nieuwe solovoorstelling van Femke Vernij te bezoeken: 'Op volle kracht'.

4 dagen geleden