Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Zwerfafval zou continu de aandacht moeten krijgen’

‘Zwerfafval zou continu de aandacht moeten krijgen’

BATH – In het kader van Schoon Zeeland hebben Zeeuwse gemeenten, waaronder Reimerswaal, Rijkswaterstaat, bedrijven en maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen en zaterdag op verschillende locaties opruimacties gehouden. Normaal gesproken vindt de actie 'Schone Schelde' in maart plaats, maar door de coronamaatregelen werd de datum dit jaar verplaatst naar 19 september. Hierdoor viel de actie samen met de World Cleanup Day.

“Schone Schelde is een jaarlijkse actie en meestal maken we dan het Schor van Bath schoon”, legt wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal uit. “Omdat dit jaar de actie verplaatst is naar september kunnen we hier niet opruimen, omdat het riet te hoog staat. Het afval hier zal nog even moeten blijven liggen tot volgend jaar maart, maar langs de dijk is er ook genoeg op te ruimen. Er ligt vanalles. Je vindt de gekste dingen; van een koelkast tot bankstel, maar er ligt vooral plastic, granulaat, verpakkingsmateriaal en touw dat van schepen afkomstig is. Veel afval komt van schepen. Vroeger ging alles in de scheepvaart standaard overboord. Gelukkig verandert de manier waarop hierover gedacht wordt steeds meer.”

Signaal

Volgens Both is het belangrijk dat bewustwording ook plaatsvindt bij de inwoners, want een deel van het afval wordt door mensen die langskomen met de fiets of auto achtergelaten. “Het is een wereldwijd probleem. Het is belangrijk dat mensen zelf ook hun steentje bijdragen, anders verandert er niets. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien dat zoveel mensen hun zaterdagochtend opofferen om hier te komen helpen. Dat waarderen we als gemeente heel erg. Ik doe mee, omdat we willen laten zien dat we acties waarbij zo veel mogelijk afval uit de natuur gehaald wordt, ondersteunen. En om een signaal af te geven dat het niet normaal is om afval zomaar op de grond te gooien.”

Verschil

Both vindt dat het milieu iets is waarvoor we met z'n allen moeten zorgen. “We hebben onlangs besloten om bij alle steunpunten gemeentewerken afvalsets neer te zetten, zodat inwoners zelf kunnen opruimen als ze dat willen. We proberen de bewustwording rondom zwerfafval te vergroten door dit onder de aandacht te brengen op sociale media en op de scholen. MEC (milieu educatie centrum, redactie) speelt hierin een actieve rol en leerlingen doen jaarlijks mee aan een opruimactie. Belangrijk is dat het niet alleen blijft bij een uurtje rommel prikken, maar dat kinderen door middel van lessen vroeg leren dat afval niet in de natuur hoort. Je moet hier vroeg mee beginnen, want kinderen kunnen het verschil gaan maken. De ambitie van de gemeente om zwerfafval terug te dringen kan niet hoog genoeg zijn; eigenlijk willen we dat er helemaal niets meer ligt. Het onderwerp moet dan ook continu de aandacht krijgen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Lezersfoto van de week: Donkere wolken boven de moer

YERSEKE - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode toont deze keer een foto van Marian Willeboer-Goeree. 'Donkere wolken boven de Yerseke Moer', schrijft ze erbij.

20 uur geleden
Skeelerronde door Krabbendijke

KRABBENDIJKE - IJs- en skeelervereniging Krabbendijke houdt op woensdag 19 juni de 27e skeelerronde door Krabbendijke.

1 dag geleden
Bijeenkomst over nieuwbouw school en gymzaal Wemeldinge

WEMELDINGE - Maandag (17 juni) houdt de gemeente Kapelle een informatiebijeenkomst over de bouwplannen voor het nieuwe Integraal Kind Centrum (IKC) en de nieuwe gymzaal in Wemeldinge. 

3 dagen geleden
Darter Kay Schuurbiers Nederland Kampioen bij aspiranten

KRABBENDIJKE - Kay Schuurbiers (14 jaar) uit Krabbendijke is zondag na een spannende strijd Nederlands Kampioen geworden bij de dart-aspiranten.

4 dagen geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

KRUININGEN/KAPELLE - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn. Ben je geslaagd of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw geslaagd-foto in en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

5 dagen geleden
Onderzoek naar energieoplossing Olzendepolder, eerste resultaten eind dit jaar

KRUININGEN - Hoe kunnen bedrijven in de Olzendepolder in Yerseke slimmer energie gebruiken en elkaar helpen als de één een stroomoverschot heeft en de ander een tekort? Dat moet onderzoek, dat de gemeente Reimerswaal betaalt, uitwijzen. Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

5 dagen geleden
'Groene' tegel tegen zwerfafval onthuld in Wemeldinge

WEMELDINGE - De Kapelse wethouder Jon Herselman, kinderburgemeester Claire en voorzitter Vrouwen van Nu Joke Folmer onthulden vorige week een tegel op het Dorpsplein in Wemeldinge als actie voor een schoner milieu.

6 dagen geleden