Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Zwerfafval zou continu de aandacht moeten krijgen’

‘Zwerfafval zou continu de aandacht moeten krijgen’

BATH – In het kader van Schoon Zeeland hebben Zeeuwse gemeenten, waaronder Reimerswaal, Rijkswaterstaat, bedrijven en maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen en zaterdag op verschillende locaties opruimacties gehouden. Normaal gesproken vindt de actie 'Schone Schelde' in maart plaats, maar door de coronamaatregelen werd de datum dit jaar verplaatst naar 19 september. Hierdoor viel de actie samen met de World Cleanup Day.

“Schone Schelde is een jaarlijkse actie en meestal maken we dan het Schor van Bath schoon”, legt wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal uit. “Omdat dit jaar de actie verplaatst is naar september kunnen we hier niet opruimen, omdat het riet te hoog staat. Het afval hier zal nog even moeten blijven liggen tot volgend jaar maart, maar langs de dijk is er ook genoeg op te ruimen. Er ligt vanalles. Je vindt de gekste dingen; van een koelkast tot bankstel, maar er ligt vooral plastic, granulaat, verpakkingsmateriaal en touw dat van schepen afkomstig is. Veel afval komt van schepen. Vroeger ging alles in de scheepvaart standaard overboord. Gelukkig verandert de manier waarop hierover gedacht wordt steeds meer.”

Signaal

Volgens Both is het belangrijk dat bewustwording ook plaatsvindt bij de inwoners, want een deel van het afval wordt door mensen die langskomen met de fiets of auto achtergelaten. “Het is een wereldwijd probleem. Het is belangrijk dat mensen zelf ook hun steentje bijdragen, anders verandert er niets. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien dat zoveel mensen hun zaterdagochtend opofferen om hier te komen helpen. Dat waarderen we als gemeente heel erg. Ik doe mee, omdat we willen laten zien dat we acties waarbij zo veel mogelijk afval uit de natuur gehaald wordt, ondersteunen. En om een signaal af te geven dat het niet normaal is om afval zomaar op de grond te gooien.”

Verschil

Both vindt dat het milieu iets is waarvoor we met z'n allen moeten zorgen. “We hebben onlangs besloten om bij alle steunpunten gemeentewerken afvalsets neer te zetten, zodat inwoners zelf kunnen opruimen als ze dat willen. We proberen de bewustwording rondom zwerfafval te vergroten door dit onder de aandacht te brengen op sociale media en op de scholen. MEC (milieu educatie centrum, redactie) speelt hierin een actieve rol en leerlingen doen jaarlijks mee aan een opruimactie. Belangrijk is dat het niet alleen blijft bij een uurtje rommel prikken, maar dat kinderen door middel van lessen vroeg leren dat afval niet in de natuur hoort. Je moet hier vroeg mee beginnen, want kinderen kunnen het verschil gaan maken. De ambitie van de gemeente om zwerfafval terug te dringen kan niet hoog genoeg zijn; eigenlijk willen we dat er helemaal niets meer ligt. Het onderwerp moet dan ook continu de aandacht krijgen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Traumahelikopter ingezet voor ongeval Hoofdweg Rilland

RILLAND - Een scooterbestuurder is woensdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Hoofdweg in Rilland. Een traumahelikopter kwam ter plaatse. De politie is een onderzoek gestart naar het ongeval waarbij een auto en de scooter met elkaar in botsing kwamen.

2 dagen geleden
Tent gaat in vlammen op bij Havendijk Yerseke

YERSEKE - Op een bedrijfsterrein aan de Havendijk in Yerseke is in de nacht van dinsdag op woensdag een grote tent in vlammen opgegaan. De brandweer schaalde op naar middelbrand en zette twee blusvoertuigen in.

3 dagen geleden
Wet helpt gemeente Reimerswaal sneller te bouwen

KRUININGEN - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders wijst vijf gebieden in de gemeente Reimerswaal aan waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is. Dat betekent dat de eigenaars deze gronden niet mogen verkopen aan wie zij willen, maar de grond eerst aan de gemeente moeten aanbieden. ‘Zo verstevigt de gemeente haar positie op de grondmarkt en kunnen we voorzien in de behoefte aan woningen en bedrijventerreinen de komende tien jaar’, verklaart wethouder Maarten Both. 

3 dagen geleden
Kapelse band Grote Geelstaart wint Spectra

OVEZANDE - De Kapelse muziekformatie de Grote Geelstaart heeft op festival Klomppop in Ovezande de bandcompetitie Spectra gewonnen.

3 dagen geleden
Dronken man steelt auto en rijdt zich vast

KRUININGEN - Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht in een dronken bui een auto te hebben gestolen vanaf een camping in Yerseke. De politie hield hem niet veel later aan.

1 week geleden
Politie deelt 135 boetes uit tijdens verkeerscontrole

KRUININGEN - De politie heeft donderdag een verkeerscontrole gehouden met inzet van onder meer een touringcar op de snelweg A58 in Zeeland. Ze heeft 135 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende overtredingen, maar vooral het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het besturen van de auto.

1 week geleden
Yersekenaar zwaait met 'vuurwapen' bij verkeersruzie in Kruiningen

KRUININGEN - De politie heeft vrijdag een 23-jarige man uit Yerseke aangehouden, omdat hij een vuurwapen tevoorschijn zou hebben gehaald bij een verkeersconflict in Kruiningen. Na onderzoek blijkt het te gaan om een nepwapen dat op het oog niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, aldus de politie.

1 week geleden