Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Zware industrie moet meer meebetalen aan klimaatoplossingen'

'Zware industrie moet meer meebetalen aan klimaatoplossingen'

DEN HAAG (ANP) - De kosten voor klimaatmaatregelen zijn niet eerlijk verdeeld. Volgens verschillende mkb-organisaties moet vooral de zware industrie meer doen om de uitstoot van de eigen CO2 te verlagen. In een brief aan informateur Mariëtte Hamer stellen zij dat het tijd wordt dat de industrie haar "eerlijke deel" bijdraagt. Verder moet de energietransitie in een volgend kabinet 'mkb-vriendelijker' worden.

Onder de ondertekenaars zijn onder meer metaalverwerkers, spuitgieters, bakkers, meubelmakers, drukkers, slagers en bloemisten. Zij vertegenwoordigen 45.000 bedrijven met 500.000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 165 miljard euro. Ook Milieudefensie is een van de ondertekenaars.

Volgens de briefschrijvers bestaat de zware industrie in Nederland uit een dozijn bedrijven in de staalsector, chemie en olieraffinaderijen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor bijna een kwart van de Nederlandse CO2-uitstoot. "Door talloze vrijstellingen betalen deze bedrijven niet alleen nauwelijks energiebelastingen, maar ze dragen ook amper bij aan het vullen van de subsidiepot voor vergroening van de industrie", aldus Milieudefensie.

Daarbij hebben veel mkb'ers in die sectoren niet of nauwelijks voordeel van subsidieregelingen die vooral bedoeld zijn voor CO2-opslag en waterstoftechnieken waarvan de zware industrie profiteert. "Het mkb betaalt dus voor iets waar ze zelf niets aan hebben", zo klinkt het. "Daarmee is de rekening van de energietransitie de afgelopen jaren eenzijdig bij mkb-ondernemers gelegd."

Meer uit Financieel

Gelekt voorstel: open AI-modellen vrijgesteld van EU-wetgeving

BRUSSEL (ANP) - De aanstaande wetgeving van de Europese Unie voor de regulering van kunstmatige intelligentie bevat mogelijk uitzonderingen voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. In een gelekt concept voor een compromisvoorstel staat een uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen voor AI, meldt persbureau Reuters.

1 uur geleden
Poetin en Saudische kroonprins roepen op tot steunen OPEC-deal

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman dringen erop aan dat alle landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zich aansluiten bij het recente akkoord over productieverlagingen. Dat hebben de twee leiders donderdag in een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin staat ook dat zowel Rusland als Saudi-Arabië het erover eens zijn dat het belangrijk is om de samenwerking op het gebied van olie en gas te stimuleren.

2 uur geleden
Pensioenfonds Detailhandel krijgt boete voor onjuiste informatie

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds Detailhandel moet een boete van 136.000 euro betalen omdat het fonds onjuiste informatie heeft gegeven aan mensen die pensioen opbouwen en te laat informatie heeft doorgegeven, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee overtrad het fonds volgens de toezichthouder regels van de Pensioenwet.

3 uur geleden
Rapport: 100 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re.

3 uur geleden
Minister vindt loonkloof onacceptabel en wil snel met wet komen

DEN HAAG (ANP) - Het is onacceptabel dat vrouwen in Nederland voor vergelijkbaar werk nog steeds minder verdienen dan mannen, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de loonkloof. Om de loonkloof sneller te dichten werkt de bewindsvrouw aan wetgeving voor het snel invoeren van een Europese richtlijn voor meer loontransparantie, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

3 uur geleden
Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

MENLO PARK (ANP) - Persoonlijke berichten op Facebook en de bijbehorende chatdienst Messenger zijn voortaan standaard versleuteld, waarmee ze alleen voor de verzender en ontvanger te lezen zijn. Moederbedrijf Meta zegt die stap te zetten om de berichtenfuncties op het socialemediaplatform veiliger te maken.

4 uur geleden
NS: vrijdag geen treinen naar Duitsland door spoorstaking

UTRECHT (ANP) - Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

4 uur geleden