Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware beschuldigingen tegen verdachten Franse onthoofdingszaak

Zware beschuldigingen tegen verdachten Franse onthoofdingszaak

PARIJS (ANP/DPA) - De Franse justitie beschuldigt zeven verdachten die worden voorgeleid in de zaak van de onthoofde Franse leraar onder meer van medeplichtigheid aan een terroristische moord. Antiterrorismeaanklager Jean-François Ricard zei dat woensdag. Er ligt nog geen formele aanklacht.

Een van de verdachten is de vader van een scholiere die op internet opriep tot actie tegen de vrijdag vermoorde leraar Samuel Paty (47). De vader had volgens de aanklager meerdere berichten met de aanvaller uitgewisseld. Volgens Ricard is er een direct verband tussen die boodschappen en de moord.

De 18-jarige Tsjetsjeense moslimextremist Abdoellakh Aboejedovitsj Anzorov werd door de politie doodgeschoten na zijn terreurdaad. Hij kende volgens de aanklager in eerste instantie wel de achternaam van de leraar, de naam van de school en de locatie, maar kon hem niet identificeren. Twee minderjarige verdachten van 14 en 15 jaar hebben hem tegen betaling geïdentificeerd, blijkt uit het onderzoek.

Officiële herdenking

Verder worden de islamistische activist Abdelhakim Sefrioui en drie vrienden van de dader ervan verdacht dat zij de dader hebben vergezeld of begeleid bij de aankoop van een wapen.

De docent had in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed getoond en werd daarvoor vermoord in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine. De in Moskou geboren dader wilde de "profeet wreken", blijkt volgens Franse media uit een audio-opname in het Russisch die hij op sociale media postte na de onthoofding.

De aanslag heeft Frankrijk diep geschokt. President Macron kondigde naar aanleiding van de moord een harde aanpak van het moslimextremisme aan. De Franse regering houdt woensdag een officiële herdenking voor Paty. Hij krijgt postuum de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d'Honneur.

Meer uit Buitenland

Duits OM onderzoekt chauffeur Flixbus na ongeval bij Leipzig

LEIZPIG (ANP/DPA) - Het Duitse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de chauffeur van de bus die woensdag van de weg raakte in de buurt van Leipzig. De 62-jarige man wordt beschuldigd van onopzettelijke doodslag en lichamelijk letsel door nalatigheid.

10 minuten geleden
Letse buitenlandminister treedt af om schandaal met privévluchten

RIGA (ANP/RTR) - De Letse buitenlandminister Krisjanis Karins treedt af, melden Letse media. Hij wordt al maanden geplaagd door een schandaal rond het gebruik van privévluchten in zijn tijd als premier en vorige week kondigde het Openbaar Ministerie aan dat het een onderzoek opent naar mogelijke "verspilling van belastinggeld".

53 minuten geleden
Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo. Moskou wil de banden met Afrikaanse landen aanhalen en profileert Rusland als vriendelijk land zonder koloniaal verleden in Afrika.

1 uur geleden
Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

2 uur geleden
Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

5 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

10 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

11 uur geleden