Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwangere vrouwen met corona vaker op ic na opkomst Delta-variant

Zwangere vrouwen met corona vaker op ic na opkomst Delta-variant

UTRECHT (ANP) - Zwangere vrouwen die het coronavirus oplopen, komen de laatste maanden relatief vaker op de intensive care terecht dan daarvoor. Het aantal ziekenhuisopnames lag in de zomer- en herfstmaanden weliswaar een stuk lager dan tijdens het voorjaar, maar van de zwangere vrouwen die toch met Covid-19 in het ziekenhuis belandden, waren er meer slecht aan toe.

"Ik denk dat er een hard verband is met de opkomst van de Delta-variant", bevestigt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van UMC Utrecht na berichtgeving door Trouw. "Dat komt ook naar voren in Brits onderzoek. Daar is nu zelfs een op de vijf coronapatiƫnten op de ic een zwangere vrouw. In Nederland zien we dat niet, maar we zien wel dat van de vrouwen die worden opgenomen er meer op de ic terechtkomen."

Van de 82 vrouwen die tussen juli en begin oktober in het ziekenhuis werden opgenomen, moesten er 22 naar de intensive care (27 procent). Voordat de Delta-variant de overhand kreeg, lag dat percentage aanmerkelijk lager: rond de 16 procent, aldus Bloemenkamp.

Cijfers

Deze cijfers komen uit het landelijke registratiesysteem NethOSS. In dat systeem worden ernstige ziekten en complicaties rond de zwangerschap bijgehouden. Nog eens vijf vrouwen werden in dezelfde periode opgenomen op een afdeling obstetrische high care (OHC). "Die vrouwen zijn echt ernstig ziek. Ze hoeven nog net niet aan de beademing, zoals op de ic, maar ze hebben wel veel extra zorg en extra zuurstof nodig", legt de hoogleraar uit.

In absolute zin zijn de aantallen opnames niet zo hoog, maar zeker in combinatie met de ervaringen in het Verenigd Koninkrijk ziet Bloemenkamp een duidelijke trend. De vrouwen die in het ziekenhuis terechtkomen, zijn meestal niet gevaccineerd. Dat geldt sowieso voor de grote meerderheid van alle coronapatiƫnten die opgenomen worden, bleek vorige week al uit RIVM-cijfers. "We zien dat bepaalde groepen niet goed worden bereikt." Bijvoorbeeld vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond en vrouwen uit de Biblebelt, het gebied waar relatief veel mensen wonen die vaccinatie principieel afwijzen vanuit hun protestants-christelijke geloof. Daarnaast zijn sommige vrouwen bang voor nadelige gevolgen.

Bloemenkamp benadrukt dat vaccinatie veilig is en de beste manier om een besmetting te voorkomen. Ze ziet daarin wel vooruitgang. "Ik heb goede hoop dat meer zwangere vrouwen, of vrouwen die zwanger willen worden, zich zullen laten vaccineren", zegt ze. Precieze cijfers over de vaccinatiegraad onder vrouwen die een baby verwachten, zijn echter niet voorhanden.

Meer uit Gezond

Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

1 uur geleden
Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

6 uur geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

6 uur geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

9 uur geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

1 dag geleden
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'

DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

1 dag geleden
Tonnen boete wegens gesjoemel met duizenden tandartsrekeningen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een bv voor tandheelkundige zorg een boete van 227.000 euro opgelegd wegens verkeerde declaraties, een ondeugdelijke administratie en een gebrek aan transparantie.

1 dag geleden