Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zussen maken weer huiskamer van dorpshuis Amicitia

Zussen maken weer huiskamer van dorpshuis Amicitia

AAGTEKERKE – Na zes decennia beheer door de familie Kodde heeft dorpshuis Amicitia in Aagtekerke twee nieuwe beheerders: Barbara en Leoniek Francke. De zussen zitten vol plannen om van het dorpshuis weer de centrale ontmoetingsplek te maken die het in vroeger tijden ook was: de huiskamer van Aagtekerke. Bij binnenkomst in de grote zaal valt gelijk de huiselijke sfeer op. Er ligt een tapijt en er staan luie stoelen. Het ziet eruit als een heerlijk plekje om even tot rust te komen en te kletsen met iemand van het dorp. De biljarttafel wacht op spelers en het podiumdoek is gesloten. Maar als het aan Barbara en Leoniek Francke ligt, komt hierin snel verandering. “We hebben een groep vrijwilligers waarmee we samen een activiteitenprogramma gaan opstellen. Je kunt denken aan workshops, knipavonden, feesten, kinderactiviteiten,” vertelt Leoniek. “Zonder de vrijwilligers kan dit dorpshuis niet de ontmoetingsplekken worden die wij voor ogen hebben. Amicitia is Latijn voor vriendschap. Een toepasselijke naam voor een dorpshuis.”Werkgroep

Het idee om Amicitia te gaan exploiteren, ontstond een paar jaar geleden toen Barbara Francke zich aanmeldde voor de werkgroep die zich ging bezighouden met het inventariseren van de behoeftes voor een multifunctionele accommodatie (mfa) in het dorp. “Ik had er gelijk zin in om exploitant te worden van het nieuwe dorpsgebouw. De plannen voor een mfa liggen er, maar het kan nog wel een paar jaar duren voordat het er is. Tot die tijd houden Leoniek en ik de deuren van Amicitia open.”

Toekomst

Het mfa zal verrijzen op de plaats waar nu Amicitia staat. “De gymzaal wordt onderdeel van de accommodatie”, vertelt dorpswethouder Chris Maas van de gemeente Veere. “Het financieel plan is nu in ontwikkeling en wordt later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.”
De multifunctionele accommodatie heeft in de ogen van Maas toekomst. “Omdat de wens voor een mfa gedragen wordt door de bewoners. Met de twee zussen die de exploitatie op zich nemen, heb ik er alle vertrouwen in dat het hier goed komt.” Beide zussen hebben ervaring in de horeca en Leoniek heeft twee eigen bedrijven gerund. “We kunnen dit,” zegt ze met overtuiging. “We kennen elkaar goed en hebben er veel zin in.”

Uitproberen

Sinds 1 september zijn de wekelijkse activiteiten in dorpshuis Amicitia weer gestart. Op maandagavond kan er gedamd worden met de damclub en op dinsdag is er koersbal, biljart en wordt er een kaartje gelegd. Het ‘oude’ dorpshuis heeft zo zijn beperkingen, maar dat is niet erg. Ze zien deze periode als een mooie gelegenheid om dingen uit te proberen, zoals welke activiteiten leuk zijn voor het dorp en welke openingstijden ze gaan hanteren. “We hebben een dorpskrant opgezet, de Agatha Courant,” zegt Barbara. “Hierin hebben we een oproep gedaan voor vrijwilligers en daaraan is gehoor gegeven. Komende tijd gaan we met de vrijwilligers bespreken wat we zoal gaan organiseren.” Nu de officiële papieren getekend zijn, kunnen Leoniek en Barbara Francke aan de slag. En daar hebben ze reuze veel zin in.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Sint maakt Archipelschool De Sprong groen

KOUDEKERKE - Archipelschool De Sprong in Koudekerke heeft vandaag een start gemaakt met het vergroenen van het schoolplein.?Sinterklaas en zijn Pieten kwamen vanmorgen om 8:30 uur met de tractor naar de school. 

17 uur geleden
Subsidies Provincie Zeeland voor masterclass schrijven filmplannen en Middelburg Winterstad

MIDDELBURG - Op 21 juli 2023 stelde de Provincie Zeeland een nieuwe subsidieregeling open, de Impuls Jongerencultuur. Het doel van de regeling is jongeren te stimuleren nog meer en vaker deel te nemen aan culturele activiteiten. Gedeputeerde Staten heeft vandaag besloten twee projecten te subsidiëren.  

18 uur geleden
Rechter eist rectificatie Science Guide van berichtgeving over naderend faillissement UCR

MIDDELBURG - De rechter eist een rectificatie van Science Guide van deberichtgeving over een naderend faillissement voor University College Roosevelt (UCR) in Middelburg. In recente publicaties op Scienceguide.nl is er meerdere malen gespeculeerd over een naderend faillissement van UCR. 

19 uur geleden
John de Jonge voorgedragen als nieuwe wethouder Veere

DOMBURG - Op dinsdag 4 december heeft Hart voor Veere (HVV) bekend gemaakt dat John de Jonge wordt voorgedragen als haar nieuwe wethouder in de gemeente Veere. Hij is 61 jaar en woont in Vlissingen. John de Jonge is vooral bekend als voormalig wethouder van de gemeente Vlissingen. Hij zal de op 12 september teruggetreden Marcel Steketee opvolgen in deze functie.

19 uur geleden
Lange Jan in Middelburg luidt nieuwe jaar alvast in door programmeerfoutje

MIDDELBURG - Commotie in Middelburg, rond middernacht. Om 12.00 uur werden de klokken van de Lange Jan spontaan geluid. Dat duurde zeker tien minuten. Op sociale media vroegen veel mensen zich af of de beroemde toren misschien op hol was geslagen.

23 uur geleden
Scooterbestuurder gewond na valpartij Middelburg

MIDDELBURG – Bij een eenzijdig ongeval in Middelburg is maandagmiddag een scooterbestuurder gewond geraakt.

1 dag geleden
Kees en zijn inzet voor Grijpskerke

GRIJPSKERKE - In het verleden werkte Kees 's nachts waardoor de dag uit vrije tijd bestond. Het helpen van anderen is hem niet onbekend, want zoals Kees over die tijd vertelt: “Ik deed toen nog best wel eens wat voor een ander." Inwoners uit Grijpskerke wisten Kees te vinden en dat is nu niet anders, want via vrijwilligerswerk is de inzet van Kees voor het dorp alleen maar vergroot.

1 dag geleden