Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Koreaanse ex-president 20 jaar de cel in na hoger beroep

Zuid-Koreaanse ex-president 20 jaar de cel in na hoger beroep

SEOUL (ANP) - De Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye is in hoger beroep veroordeeld tot een lagere gevangenisstraf van 20 jaar, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Park moest in 2017 aftreden als gevolg van een corruptieschandaal en werd eerder tot 30 jaar cel veroordeeld.

Het hooggerechtshof in de hoofdstad Seoul veroordeelde Park in hoger beroep tot 15 jaar omdat zij zich heeft laten omkopen en tot 5 jaar voor machtsmisbruik en overige aanklachten. Ook moet Park een boete van 18 miljard won (ongeveer 13,3 miljoen euro) betalen en verklaarde de rechter nog eens 3,5 miljard won verbeurd. De boete en het verbeurde bedrag vallen daarmee net als de celstraf lager uit.

"Door haar grondwettelijke plichten als president niet te vervullen en misdaden te plegen, heeft Park een crisis gecreëerd tijdens het uitvoeren van haar ambtelijke taken", zei de rechter. "Maar het hof houdt er rekening mee dat Park persoonlijk weinig profijt heeft gehad en politiek vrijwel bankroet is verklaard."

Park kwam ten val nadat aan het licht was gekomen dat zij met handlangster Choi Soon-sil grote conglomeraten als Samsung en Lotte onder druk had gezet om 77,4 miljard won (ongeveer 58 miljoen euro) te doneren aan twee stichtingen in beheer van Choi. De lager uitgevallen gevangenisstraf komt ook doordat het hooggerechtshof haar heeft vrijgesproken van afpersing. Dat Park en Choi de conglomeraten onder druk zetten om geld te doneren, behelst geen afpersing, oordeelde de hoogste rechtbank van het land vorig jaar.

Meer uit Buitenland

Aanklachten geen beletsel voor Trumps kandidatuur

NEW YORK (ANP) - Een aanklacht of veroordeling hoeft de voormalige president Donald J. Trump er niet van te weerhouden zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap, schrijft The New York Times.

6 minuten geleden
Trump aangeklaagd in zaak rond betalen zwijggeld Stormy Daniels

NEW YORK (ANP) - Donald Trump is donderdag aangeklaagd door een Grand Jury in Manhattan, na een onderzoek naar zwijggeld betaald aan pornoster Stormy Daniels, schrijft The New York Times. Geen enkele voormalige of zittende Amerikaanse president is ooit strafrechtelijk vervolgd.

20 minuten geleden
Finland wordt 31e NAVO-lid na goedkeuring door Turks parlement

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De ratificatie was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.

2 uur geleden
Media: tweede onderzoek naar zwijggeld Trump na affaire

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse justitie onderzoekt een tweede zaak waarbij ex-president Donald Trump zwijggeld zou hebben betaald om een affaire te verhullen. Het gaat om 150.000 dollar voor voormalig Playboy-fotomodel Karen McDougal die zelf beweert dat ze in 2006 een relatie had met Trump, meldt de krant The Wall Street Journal.

2 uur geleden
Oekraïne: controle over nog maar een derde van Bachmoet

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft nog maar de controle over een derde van Bachmoet, bevestigt een adviseur van de president na meldingen van internationale waarnemers. De stad in het oosten van het land is al maanden het toneel van een bloedige strijd met de Russen.

5 uur geleden
Gelekte documenten tonen Russische geheime plannen in cyberoorlog

HAMBURG/WASHINGTON (ANP) - Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media. Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven "voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie", aldus het Duitse Der Spiegel.

7 uur geleden
Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt

MINSK (ANP/RTR) - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

8 uur geleden