Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Koreaanse ex-president 20 jaar de cel in na hoger beroep

Zuid-Koreaanse ex-president 20 jaar de cel in na hoger beroep

SEOUL (ANP) - De Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye is in hoger beroep veroordeeld tot een lagere gevangenisstraf van 20 jaar, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Park moest in 2017 aftreden als gevolg van een corruptieschandaal en werd eerder tot 30 jaar cel veroordeeld.

Het hooggerechtshof in de hoofdstad Seoul veroordeelde Park in hoger beroep tot 15 jaar omdat zij zich heeft laten omkopen en tot 5 jaar voor machtsmisbruik en overige aanklachten. Ook moet Park een boete van 18 miljard won (ongeveer 13,3 miljoen euro) betalen en verklaarde de rechter nog eens 3,5 miljard won verbeurd. De boete en het verbeurde bedrag vallen daarmee net als de celstraf lager uit.

"Door haar grondwettelijke plichten als president niet te vervullen en misdaden te plegen, heeft Park een crisis gecreëerd tijdens het uitvoeren van haar ambtelijke taken", zei de rechter. "Maar het hof houdt er rekening mee dat Park persoonlijk weinig profijt heeft gehad en politiek vrijwel bankroet is verklaard."

Park kwam ten val nadat aan het licht was gekomen dat zij met handlangster Choi Soon-sil grote conglomeraten als Samsung en Lotte onder druk had gezet om 77,4 miljard won (ongeveer 58 miljoen euro) te doneren aan twee stichtingen in beheer van Choi. De lager uitgevallen gevangenisstraf komt ook doordat het hooggerechtshof haar heeft vrijgesproken van afpersing. Dat Park en Choi de conglomeraten onder druk zetten om geld te doneren, behelst geen afpersing, oordeelde de hoogste rechtbank van het land vorig jaar.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

3 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

4 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

5 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

6 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

6 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

7 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

9 uur geleden