Zuid-Korea wil militaire overeenkomst met Noord-Korea opschorten
SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Korea wil een militaire overeenkomst met Noord-Korea volledig opschorten. De Nationale Veiligheidsraad van het land heeft dat besloten als reactie op de ballonnen met afval en uitwerpselen die Noord-Korea naar Zuid-Korea stuurde. Seoul waarschuwde na die "provocatie" voor een stevige reactie.
De Nationale Veiligheidsraad presenteert het plan dinsdag tijdens een kabinetsvergadering en zal adviseren de overeenkomst pas te hervatten als "het onderlinge vertrouwen is hersteld". Deze overeenkomst uit 2018 heeft als doel het verminderen van de spanningen tussen beide Korea's. Seoul schortte de overeenkomst vorig jaar al deels op, nadat Noord-Korea een spionagesatelliet de lucht in had gestuurd. Noord-Korea hield zich daarna niet meer aan de deal en stuurde militairen en wapens naar wachtposten bij de grens.
De overeenkomst leidt volgens de Zuid-Koreaanse veiligheidsraad tot "aanzienlijke problemen met de paraatheid van het leger". Met de opschorting wordt de weg vrijgemaakt voor militaire trainingen bij het grensgebied tussen de landen en andere maatregelen tegen Noord-Koreaanse "provocaties". Wat die andere maatregelen inhouden, is niet gezegd.
Nieuw dieptepunt
De overeenkomst werd zes jaar geleden in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang ondertekend door toenmalig president Moon Jae-in van Zuid-Korea en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De leiders spraken tijdens de historische bijeenkomst af de betrekkingen tussen hun landen verder te ontwikkelen en zich in te zetten voor vrede. In de overeenkomst staat dat militaire vijandigheden in conflictgebieden moeten eindigen en ze het eens zijn dat het schiereiland moet worden ontdaan van kernwapens en nucleaire dreigingen.
De relatie tussen de Korea's is de laatste jaren verslechterd en lijkt een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. Het was vorige week zeer onrustig. Noord-Korea stuurde bijna duizend ballonnen als vergelding voor een actie van een overgelopen Noord-Koreaanse dissident en Zuid-Koreaanse activisten. Zij hadden vanuit Zuid-Korea ballonnen naar Noord-Korea gestuurd met onder meer pamfletten met kritiek op Noord-Korea. Ook lanceerde Noord-Korea achttien ballistische raketten, wat ongebruikelijk veel is, als waarschuwing aan het buurland.
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/RTR) - De verdachte van de moord op topman Brian Thompson van de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth was geen klant, aldus een woordvoerder van de onderneming. Luigi Mangione kon op 9 december worden aangeklaagd, na een vijf dagen durende klopjacht.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft de Amerikaanse burger Travis Timmerman weggehaald uit Syrië. Timmerman zat in dat land gevangen en kwam vrij na de val van dictator Bashar al-Assad.
3 uur geledenROME (ANP/RTR) - De Argentijnse president Javier Milei heeft het Italiaanse staatsburgerschap toegekend gekregen, bevestigt een ingewijde na berichten in Italiaanse media. Die zegt dat de Italiaanse regering de beslissing heeft genomen op basis van Milei's Italiaanse voorouders.
3 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/AFP) - De nieuwe Franse premier François Bayrou vindt het terugdringen van de Franse staatsschuld niet alleen een politieke prioriteit, maar ook een morele plicht. "Het tekort en de schuld, dat is een kwestie die morele vragen oproept", zei hij.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Steeds meer Amerikanen zien ze vliegen: onbekende onbemande vliegtuigjes of drones in het oosten van het land, onder meer in het luchtruim bij de hoofdstad Washington. De gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey zegt verontrust te zijn en heeft de regering gevraagd om extra middelen tegen de "drone-activiteiten".
5 uur geledenAVIGNON (ANP/AFP) - De spraakmakende Franse verkrachtingszaak rond Gisèle Pelicot nadert zijn einde. De slotpleidooien zijn vrijdag afgerond en de 51 verdachten krijgen maandag de laatste kans om te spreken. De uitspraak wordt op 19 of 20 december verwacht.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Bestuurders die in België worden betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon lopen vanaf vrijdag het risico dat hun rijbewijs meteen wordt ingetrokken, voor vijftien dagen. Die straf gaat ook gelden bij het gebruik van smartwatches en tablets achter het stuur. Dat heeft het parket Oost-Vlaanderen bekendgemaakt.
6 uur geleden