
Zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend
DEN HAAG (ANP) - Verschillende zorgverzekeraars hebben zaterdag flink hogere zorgpremies voor volgend jaar bekendgemaakt. Grote zorgverzekeraars als VGZ, Menzis en Zilveren Kruis verhogen de premies van de meest gekozen basisverzekeringen met een bedrag tussen de 7,50 euro en 9,30 euro.
Zo verhoogt VGZ de premie in 2023 met 9,30 euro naar een bedrag van 141,95 euro per maand, een stijging van 7 procent. De premie van Menzis stijgt met 6 procent en gaat met 8 euro per maand omhoog naar 141,25 euro. Bij Zilveren Kruis betalen mensen volgend jaar 7,50 euro meer. Daar stijgt de premie met 5,7 procent naar 138,95 euro.
De zorg heeft naast vergrijzing, een grotere vraag en hogere prijzen voor behandelingen en medicijnen te maken met de hoge inflatie. Daardoor gaan salarissen in de zorgsector en kosten voor energie en materialen omhoog, aldus de zorgverzekeraars. "We beseffen heel goed dat dit voor onze verzekerden een lastige boodschap is’’, aldus Menzis-directeur Dirk Jan Sloots. Volgens directeur bij VGZ Frank Elion is de stijging niet te vermijden. "We begrijpen dat dit een fors bedrag is. Zeker in een tijd waarin het leven al snel veel duurder wordt, is een stijging van de zorgpremie een boodschap die we liever niet zouden brengen."
Andere zorgverzekeraar
Ook de meest gekozen basisverzekering van CZ gaat omhoog. Niet met bijna 10 euro per maand, maar met 3,75 euro naar een maandbedrag van 138,25 euro, een stijging van 2,8 procent. De verzekeraar zette naar eigen zeggen een groot deel eigen vermogen in om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden. Eind september maakte zorgverzekeraar DSW al bekend de zorgpremie te verhogen met 9,75 euro naar een bedrag van 137,50 euro per maand, een stijging van 7,6 procent.
De zorgverzekeraars hebben tot deze zaterdag om hun premies bekend te maken. Verzekerden kunnen dan tot de jaarwisseling kijken of ze in het volgende jaar bij een andere zorgverzekeraar aangesloten willen zijn.
Moeite met betalen
Steeds meer Nederlanders hebben momenteel al moeite met het betalen van hun zorgpremie, zo meldde BNR donderdag op basis van onderzoek van vergelijkingssite Independer. 43 procent van de Nederlanders vreest de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen. Daarnaast zegt 40 procent van de Nederlanders zich te zullen oriënteren op een andere zorgverzekering.
Om de stijgende zorgpremies te compenseren, verhoogt het kabinet de maximale zorgtoeslag naar 154 euro voor de lage en middeninkomens. Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. Verder verdwijnt vanaf 2023 de collectiviteitskorting op alle basiszorgverzekeringen.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Voedingswetenschapper Jaap Seidell van de Vrije Universiteit heeft een prijs gekregen voor zijn inspanningen voor een gezondere leefomgeving voor kinderen in Amsterdam. Deze Impact Award wordt eenmalig toegekend in het kader van Amsterdam 750 jaar.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gebruik staalslakken niet op plekken waar kinderen spelen. Die oproep doet staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) "met klem" in een brief aan de Tweede Kamer. Bij kinderen bestaat de kans op "hand-mondcontact bij het buitenspelen". In de regels rond het materiaal is dat nog niet meegenomen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Producent Holland & Barrett roept een bepaalde broodmix terug omdat er in het product mogelijk schadelijke stoffen zitten, meldt het bedrijf dinsdag. Het gaat om Schär Mix It Dunkel Rustico Broodmix in een verpakking van 1 kilogram.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim een kwart van de jonge volwassenen rookt weleens een sigaret of een elektronische sigaret. Dat is meer dan bij andere volwassenen, heeft statistiekbureau CBS uitgerekend.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord kan nog niet gesloten worden, omdat er nog geen overeenstemming is over het geld. Dat meldt zorgminister Fleur Agema na afloop van de ministerraad op vrijdag.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Onderzoekers van gezondheidsinstituut Nivel moeten vaker mensen met "alternatieve perspectieven" gaan opzoeken als ze onderzoek doen naar een "sterk gepolariseerd thema". Het bestuur van het instituut heeft dat besloten. De gedachte is dat zulke gesprekken helpen om resultaten goed te duiden en onzekerheden weer te geven. Dat had in een veelbesproken coronastudie beter gemoeten, vindt een commissie die een klacht hierover deels heeft toegewezen.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum stopt noodgedwongen met voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie moet het vanaf volgend jaar met 3 miljoen euro minder doen, omdat de overheid fors bezuinigt op de subsidies waarvan het centrum volledig afhankelijk is. "Daardoor verliezen we ruim een kwart van onze organisatie en nemen we dit jaar afscheid van 21 medewerkers", maakte het Voedingscentrum donderdag bekend.
6 dagen geleden