Zorgverleners luiden noodklok voor klimaat en gezondheid
NIJMEGEN (ANP) - Twaalf zorgverleners roepen het kabinet op om klimaat en gezondheid te integreren in het onderwijs, het overheidsbeleid en binnen de zorg. Binnen een week zijn meer dan zeventig organisaties, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, aangesloten bij de oproep, samen met meer dan vijftig hoogleraren, wetenschappers en artsen.
Volgens de initiatiefnemers ontbreekt duurzaamheid nog als kwaliteitsindicator in de zorg. Dat wordt volgens hen veroorzaakt doordat de relatie tussen mens, natuur en gezondheid niet genoeg naar voren komt in het onderwijs. Daardoor zou het ook niet vanzelfsprekend zijn in de zorg. Bovendien zeggen zij bindende klimaatdoelen en prioriteit op gezondheid vanuit de overheid te missen.
In de brief vragen de zorgverleners aan de bewindsvoerders, onder wie de nieuwe klimaatminister Rob Jetten, om de relatie tussen mens, dier en de "gezondheid van de aarde" terug te laten komen in het hele onderwijssysteem. Daarnaast willen ze dat klimaat en gezondheid binnen alle beleidsterreinen en verschillende ministeries prioriteit krijgen, samen met het verduurzamen van de zorg.
Ziekenhuisafval
Arts Inge Schepens en verpleegkundige Annemarie Bergsma van Zorg voor Klimaat wijzen erop dat de zorgsector minstens voor 7 procent verantwoordelijk is voor de totale CO2-uitstoot in Nederland. Een groot deel van het ziekenhuisafval stroomt weg door het riool of wordt verbrand. Een gemiddeld ziekenhuis produceert al snel zo'n 430.000 kilogram aan afval per jaar.
Tropenarts en huisarts Jorieke van der Stelt zegt dat de combinatie van de klimaatcrisis, milieuvervuiling en het verlies van biodiversiteit "de grootste bedreiging vormt voor de volksgezondheid". "We zien nu al als gevolg van klimaatverandering en milieuvervuiling een toename van infectieziekten, hittestress, psychische klachten, allergieën, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, en neurologische ziekten, met bijbehorende stijgende druk op de zorg en zorgkosten." Daar is echter onvoldoende aandacht voor in de medische opleidingen, stelt ze. De zorg is daarom niet voorbereid op de klimaatcrisis.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Vier slachtoffers uit de portiekflat aan de Tarwekamp in Den Haag zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt de veiligheidsregio. In het puin dat is ontstaan na een explosie en een brand wordt nog gezocht naar meer slachtoffers.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Door de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag zijn meerdere appartementen weggeslagen, ziet een ANP-fotograaf ter plaatse. Volgens hem zijn vijf tot zeven appartementen in de portiekflat met drie verdiepingen weggeslagen. Er is veel rook, waardoor er bijna geen zicht is op de ravage die door de explosie en de brand is ontstaan. Hij spreekt over een "groot gapend gat" waar de appartementen eerst waren.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Na een explosie in een portiekflat met twee verdiepingen in Den Haag zoekt de brandweer naar mensen die waarschijnlijk nog onder het puin liggen. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio zijn meerdere mensen al gered uit de deels ingestorte flat. Er woedt een grote brand, die vermoedelijk volgde op de explosie.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Aan de Tarwekamp in Den Haag woedt een zeer grote brand. Volgens de veiligheidsregio Haaglanden is grip 2 afgekondigd, wat betekent dat uit de wijde omtrek hulpdiensten ter plaatse gaan. Volgens regionale media heeft ook een explosie plaatsgevonden, maar dat kon een woordvoerder van de veiligheidsregio nog niet bevestigen.
1 uur geledenVLAARDINGEN (ANP) - De nieuwe snelweg A24 tussen Vlaardingen en Rozenburg, de Blankenburgverbinding, gaat zaterdagmiddag open. Het is de eerste snelweg in Nederland waar elektronisch tol wordt geheven.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia viert zaterdag haar 21e verjaardag. Zoals altijd doet ze dat niet in de schijnwerpers, want volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is de verjaardag van de troonopvolgster een privéaangelegenheid.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Een Rus die zou hebben gespioneerd bij chipmachinemaker ASML is twintig jaar lang niet welkom in Nederland. De man zit vast en staat vanaf maandag terecht, maar heeft alvast een uitzonderlijk lang inreisverbod opgelegd gekregen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van Nieuwsuur.
10 uur geleden