Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgverleners luiden noodklok voor klimaat en gezondheid

Zorgverleners luiden noodklok voor klimaat en gezondheid

NIJMEGEN (ANP) - Twaalf zorgverleners roepen het kabinet op om klimaat en gezondheid te integreren in het onderwijs, het overheidsbeleid en binnen de zorg. Binnen een week zijn meer dan zeventig organisaties, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, aangesloten bij de oproep, samen met meer dan vijftig hoogleraren, wetenschappers en artsen.

Volgens de initiatiefnemers ontbreekt duurzaamheid nog als kwaliteitsindicator in de zorg. Dat wordt volgens hen veroorzaakt doordat de relatie tussen mens, natuur en gezondheid niet genoeg naar voren komt in het onderwijs. Daardoor zou het ook niet vanzelfsprekend zijn in de zorg. Bovendien zeggen zij bindende klimaatdoelen en prioriteit op gezondheid vanuit de overheid te missen.

In de brief vragen de zorgverleners aan de bewindsvoerders, onder wie de nieuwe klimaatminister Rob Jetten, om de relatie tussen mens, dier en de "gezondheid van de aarde" terug te laten komen in het hele onderwijssysteem. Daarnaast willen ze dat klimaat en gezondheid binnen alle beleidsterreinen en verschillende ministeries prioriteit krijgen, samen met het verduurzamen van de zorg.

Ziekenhuisafval

Arts Inge Schepens en verpleegkundige Annemarie Bergsma van Zorg voor Klimaat wijzen erop dat de zorgsector minstens voor 7 procent verantwoordelijk is voor de totale CO2-uitstoot in Nederland. Een groot deel van het ziekenhuisafval stroomt weg door het riool of wordt verbrand. Een gemiddeld ziekenhuis produceert al snel zo'n 430.000 kilogram aan afval per jaar.

Tropenarts en huisarts Jorieke van der Stelt zegt dat de combinatie van de klimaatcrisis, milieuvervuiling en het verlies van biodiversiteit "de grootste bedreiging vormt voor de volksgezondheid". "We zien nu al als gevolg van klimaatverandering en milieuvervuiling een toename van infectieziekten, hittestress, psychische klachten, allergieën, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, en neurologische ziekten, met bijbehorende stijgende druk op de zorg en zorgkosten." Daar is echter onvoldoende aandacht voor in de medische opleidingen, stelt ze. De zorg is daarom niet voorbereid op de klimaatcrisis.

Meer uit Binnenland

Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

2 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

5 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

7 uur geleden
Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners bezet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

9 uur geleden
Dutch Grand Prix wil duurzamer worden, weert auto's waar mogelijk

ZANDVOORT (ANP) - Elektrische bussen, deelscooters en fietsen. De organisatie van de Dutch Grand Prix zet dit jaar in op het verduurzamen van het Formule 1-weekend in Zandvoort en neemt daarbij afscheid van de auto. Reguliere bezoekers moeten het circuit op andere manieren bereiken.

10 uur geleden
Cel- en werkstraf voor uitlokken blokkade A18

ARNHEM (ANP) - Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen van de politierechter in Arnhem voor het initiëren van een boerenprotest op de A18 bij Westendorp eind vorige maand. Hierbij werd de weg geblokkeerd en is afval gedumpt.

13 uur geleden
Amsterdamse scholier (15) aangehouden om wurgspel

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin deze maand een 15-jarige jongen laten aanhouden die vier scholieren buiten bewustzijn zou hebben gebracht tijdens het zogeheten stikspel, ook wel 'choking game' genoemd. De raadkamer van de rechtbank heeft de jongen uit voorlopige hechtenis geschorst, zodat hij "aan zijn gedrag gaat werken". Justitie maakt zich grote zorgen om de toenemende populariteit van het spel.

14 uur geleden