Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgverleners en SP voeren actie voor meer salaris in Den Haag

Zorgverleners en SP voeren actie voor meer salaris in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vijftig zorgverleners voeren met een lang spandoek actie voor hogere salarissen in de zorgsector bij de Hofvijver in Den Haag. Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares, is bij de demonstratie aanwezig. Bij de actie zijn ook de SP en vakbonden NU'91, FNV en CNV betrokken.

Op het spandoek dat de zorgverleners vasthouden staat: 'De zorg verdient een eerlijke beloning'. Het is 130 meter lang en elke millimeter van het doek staat symbool voor de steunbetuigingen voor hogere zorgsalarissen die de SP heeft opgehaald, oftewel 130.000 handtekeningen.

De actievoerders hopen dat hun boodschap aankomt bij de Tweede Kamer, die donderdag debatteert over corona. Dan wordt er ook gesproken over de zorgsalarissen. De betogers zien ook graag dat het demissionaire kabinet meer geld beschikbaar stelt voor de zorg op Prinsjesdag.

Werkdruk

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen loopt de werkdruk in de zorg op en moeten de salarissen in de sector nu omhoog. "Dit kabinet is demissionair, maar de zorg is dat natuurlijk niet. Het enige smoesje wat ze nog hebben om niet de zorgverleners een fatsoenlijke waardering, een eerlijke beloning, een hoger salaris te geven is: wij zijn demissionair. Maar de zorg kan niet wachten."

Dat de werkdruk in de zorg de afgelopen tijd is opgelopen, merkt ook Marjolein Kool. Ze werkt 38 jaar in de zorg, waarvan 30 jaar als anesthesiemedewerker. "Mijn werk is veranderd van zorgen voor patiënten naar productie draaien met patiënten. Steeds meer, steeds korter, steeds sneller. En het liefst zo goedkoop mogelijk. De passie en liefde voor het vak worden uitgebuit."

Diederik Gommers is bij de actie omdat "er meer verpleegkundigen weggaan dan blijven". "En dat doet me zeer, dat moeten we stoppen met elkaar." De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares stelt dat de zorgverleners een compensatie moeten krijgen, aangezien zij het 'vangnet' zijn van het risico van de versoepelingen die dinsdag werden aangekondigd in de coronapersconferentie. Ook vindt hij dat de zorgsector samen sterk moet staan. "Ik denk dat wij samen moeten zeggen: wij schalen niet meer op. Want er hoort iets tegenover te staan."

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

1 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

2 uur geleden
Marijnissen (SP): aandeelhouders, dit is nog maar het begin

ARNHEM (ANP) - Aandeelhouders en banken moeten zich zorgen gaan maken in aanloop naar de verkiezingen, zegt SP-leider Lillian Marijnissen. De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen een koopkrachtpakket aangenomen dat grotendeels wordt betaald uit lastenverhogingen voor bedrijven, banken en beleggers. Als de SP groot wordt bij de verkiezingen van 22 november, belooft Marijnissen nog meer rekeningen neer te leggen bij het bedrijfsleven.

2 uur geleden
PvdD wil op congres fel intern conflict achter zich laten

DEN BOSCH (ANP) - Leden van het door interne conflicten geplaagde Partij voor de Dieren komen bijeen in Den Bosch. Op het congres hoopt de partijtop weer vooruit te kijken en het "gedoe", zoals de zeer publieke ruzie tussen partijleider Esther Ouwehand en het voormalige bestuur in de partij wordt genoemd, achter zich te laten. Het is de vraag of de strijdbijl inderdaad wordt begraven en of de partij geen schade heeft opgelopen met de verkiezingen in het vooruitzicht.

2 uur geleden
Te weinig vrouwen op Volt-lijst en daardoor vallen ook 5 mannen af

DEN HAAG (ANP) - Voor de kandidatenlijst van Volt zijn niet genoeg geschikte vrouwen beschikbaar, en daardoor vallen ook vijf mannen af die kandidaat konden zijn. Volt wil precies evenveel mannen als vrouwen op de lijst, ook wel 'pariteit' genoemd.

2 uur geleden
Optimistische Bontenbal houdt wel van underdogpositie

DEN BOSCH (ANP) - Het CDA is al vaker doodverklaard, zegt lijsttrekker Henri Bontenbal na zijn toespraak tot het partijcongres zaterdag in Den Bosch. Maar de partij komt er weer bovenop, bezweert hij. "Dat gaan we opnieuw laten zien."

3 uur geleden
Dassen wil met Volt als 'breekijzer' oude systemen vervangen

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij Volt moet een "breekijzer" worden waarmee wordt afgerekend met oude systemen, zegt partijleider Laurens Dassen tijdens het congres van zijn partij in Den Haag. Radicale keuzes zijn volgens hem daarom nodig, omdat mens, natuur en klimaat het anders afleggen.

3 uur geleden