Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgverleners en SP voeren actie voor meer salaris in Den Haag

Zorgverleners en SP voeren actie voor meer salaris in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vijftig zorgverleners voeren met een lang spandoek actie voor hogere salarissen in de zorgsector bij de Hofvijver in Den Haag. Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares, is bij de demonstratie aanwezig. Bij de actie zijn ook de SP en vakbonden NU'91, FNV en CNV betrokken.

Op het spandoek dat de zorgverleners vasthouden staat: 'De zorg verdient een eerlijke beloning'. Het is 130 meter lang en elke millimeter van het doek staat symbool voor de steunbetuigingen voor hogere zorgsalarissen die de SP heeft opgehaald, oftewel 130.000 handtekeningen.

De actievoerders hopen dat hun boodschap aankomt bij de Tweede Kamer, die donderdag debatteert over corona. Dan wordt er ook gesproken over de zorgsalarissen. De betogers zien ook graag dat het demissionaire kabinet meer geld beschikbaar stelt voor de zorg op Prinsjesdag.

Werkdruk

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen loopt de werkdruk in de zorg op en moeten de salarissen in de sector nu omhoog. "Dit kabinet is demissionair, maar de zorg is dat natuurlijk niet. Het enige smoesje wat ze nog hebben om niet de zorgverleners een fatsoenlijke waardering, een eerlijke beloning, een hoger salaris te geven is: wij zijn demissionair. Maar de zorg kan niet wachten."

Dat de werkdruk in de zorg de afgelopen tijd is opgelopen, merkt ook Marjolein Kool. Ze werkt 38 jaar in de zorg, waarvan 30 jaar als anesthesiemedewerker. "Mijn werk is veranderd van zorgen voor patiënten naar productie draaien met patiënten. Steeds meer, steeds korter, steeds sneller. En het liefst zo goedkoop mogelijk. De passie en liefde voor het vak worden uitgebuit."

Diederik Gommers is bij de actie omdat "er meer verpleegkundigen weggaan dan blijven". "En dat doet me zeer, dat moeten we stoppen met elkaar." De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares stelt dat de zorgverleners een compensatie moeten krijgen, aangezien zij het 'vangnet' zijn van het risico van de versoepelingen die dinsdag werden aangekondigd in de coronapersconferentie. Ook vindt hij dat de zorgsector samen sterk moet staan. "Ik denk dat wij samen moeten zeggen: wij schalen niet meer op. Want er hoort iets tegenover te staan."

Meer uit Binnenland

Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

1 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

1 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

8 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

9 uur geleden
Rode Kruis: servicepunt Ter Apel maandag weer open

TER APEL (ANP) - Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel gaat maandag onder voorbehoud weer open, zegt een woordvoerster. Het servicepunt vlak bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was deze week dicht, nadat er zondag een vechtpartij was uitgebroken op het terrein.

10 uur geleden
Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

16 uur geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

17 uur geleden