Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgorganisaties sceptisch over datum start vaccinaties

Zorgorganisaties sceptisch over datum start vaccinaties

DEN HAAG (ANP) - Zorgorganisaties ActiZ en Verenso zijn sceptisch over het plan van het kabinet om op 4 januari te starten met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus.

ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, merkt op dat veel zaken nu nog niet duidelijk zijn en maakt zich zorgen. "Wij delen de ambitie van de minister van Volksgezondheid om zo snel als mogelijk te beginnen met vaccineren. Maar het nu noemen van de datum van 4 januari 2021 door de minister vindt ActiZ erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur."

De ouderenzorg komt als eerste voor vaccinatie in aanmerking. Dat geldt voor zowel de cliënten als de zorgmedewerkers in de verpleeghuizen. ActiZ noemt dat goed nieuws: "Maar om dit verantwoord voor te bereiden en goed te regelen moet een aantal randvoorwaarden zijn geregeld. Het veilig en verantwoord toedienen op grote schaal vereist een operatie van ongekende omvang met militaire precisie. Het definitieve draaiboek van het ministerie van VWS heeft ActiZ nog niet gezien. Er zijn nog veel vragen en weinig antwoorden op dit moment."

Ambitieus

Ook Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderenzorg, is sceptisch: "De datum van 4 januari lijkt ons vrij ambitieus. Als veldpartijen hebben we intensief overleg met VWS over de vaccinatiestrategie en -organisatie. Ofschoon wij de druk om snel met een vaccin te komen begrijpen, hebben wij aangegeven in dit traject graag zorgvuldig te werk te willen gaan. Zo is het belangrijk afdoende tijd te nemen voor bijvoorbeeld het verspreiden van informatie over werking en mogelijke bijwerkingen van het uiteindelijk goedgekeurde vaccin. Welk vaccin eind december wordt goedgekeurd, is nog niet bekend. Ook vergt het daadwerkelijk kunnen vaccineren van zulke grote groepen mensen een goede organisatie."

Dinsdag kwam naar buiten dat in de eerste week van januari mogelijk de eerste mensen worden ingeënt tegen het coronavirus. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet dat weten naar aanleiding van de planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), dat de vaccins moet goedkeuren. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm. De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie.

Het kabinet besloot dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, als eerste aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen. Het eerste vaccin dat wordt verwacht - van BioNTech/Pfizer - kan deze maand al aan Nederland worden geleverd, voordat het is toegelaten op de markt. Het gaat dan om een miljoen doses, waarmee 450.000 mensen kunnen worden ingeënt. Zodra de toestemming er is, kan meteen worden begonnen met het vaccineren. De vaccins zullen op een of meerdere geheime, beveiligde locaties worden opgeslagen.

Meer uit Gezond

Ziekenhuizen: kabinet hoopt wel erg op AI en minder schrijfwerk

UTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.

21 uur geleden
Umc-federatie vindt bezuinigingen onbegrijpelijk en 'desastreus'

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) noemt de bezuinigingen op onderzoek en onderwijs "onbegrijpelijk", zegt ze in een reactie op het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. "Investeren in wetenschappelijke kennis en innovatie is namelijk hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid van burgers en patiënten", aldus het gezelschap.

23 uur geleden
Zorg moet zich voorbereiden op kunstmatige intelligentie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de zorg zich voorbereidt op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De technologie kan artsen en verpleegkundigen helpen efficiënter te werken en meer te doen in dezelfde tijd. Zo zou de technologie een oplossing kunnen vormen voor de personeelstekorten.

1 dag geleden
Kabinet wil goede spoedzorg en acute verloskunde in alle regio's

DEN HAAG (ANP) - Spoedeisende zorg en acute verloskunde moeten overal in Nederland goed geregeld en beschikbaar zijn, vindt het kabinet. Nieuwe regels moeten tegengaan dat een ziekenhuis op een bepaalde locatie de spoedzorg wil inperken. Omdat nieuwe regelgeving enige tijd kan duren, wil zorgminister Fleur Agema "een handreiking" opstellen om in de tussentijd te voorkomen dat spoedzorg in het gedrang komt in een regio, staat in het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma.

1 dag geleden
VK gaat junkfoodreclame indammen tegen obesitas bij kinderen

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt vanaf volgend jaar reclame voor junkfood op internet en overdag op televisie. De Labourregering wil op die manier obesitas bij kinderen tegengaan.

1 dag geleden
Patiënt met grootste urgentie krijgt snelst specialistische zorg

DEN HAAG (ANP) - De mate van urgentie wordt leidend voor degenen die op een wachtlijst staan voor een medische behandeling. Dat betekent dat de zorgvrager met de grootste urgentie als eerste van de wachtlijst wordt gehaald. Dat staat in het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag presenteerde. Omdat het eigen risico op termijn lager wordt, verwacht het kabinet dat meer mensen met klachten zich laten behandelen door een specialist. Nu zouden mensen soms zorg mijden vanwege hoge kosten.

1 dag geleden
Baby's ziek na vaccinatie rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen ontvangen over baby's die buikgriepachtige verschijnselen (diarree en overgeven) kregen na een vaccinatie tegen het rotavirus. Dat virus kan ontsteking van maag en darmen veroorzaken. Uit onderzoek maakt Lareb op dat bij ongeveer 4 procent van de gevaccineerden klachten ontstaan.

1 dag geleden