Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen over steiger aan de Piet Heinkade

Zorgen over steiger aan de Piet Heinkade

VLISSINGEN - De plannen van scheepsbouwer Damen om een nieuwe steiger aan te leggen langs de Piet Heinkade zijn slecht gevallen bij Bert Dorrestijn. “Kijk,” wijst hij naar buiten, “ik heb nu een prachtig uitzicht over de haven, er gebeurt altijd wat.  De vissersvloot die uitvaart of de scoutingbootjes die hier in het weekend varen. Straks komen hier luxe jachten te liggen en kijk ik naar die rijkeluis-eenheidsworst, ik moet er niet aan denken.”

Beeldend kunstenaar Bert Dorrestijn woont sinds een jaar of acht aan de Piet Heinkade en zou er het liefst nooit meer weggaan. “Ik moest weg uit mijn huis in de Verkuijl Quakkelaarstraat want dat werd gesloopt,” vertelt Dorrestijn. “Toen hier op ingeschreven en toen ik het had kon ik wel een gat in de lucht springen. Het is destijds eerst gerenoveerd en ik vind het echt een fantastisch huisje. En het staat op een echt hele mooie plek. Ik ga iedere ochtend de dijk over, genieten van de opkomende zon. Foto’s maken en langzaam de zon zien opkomen, echt fantastisch en dan is het hier doodstil. Het licht, de wolken, de zee, het is echt iedere dag anders.” 

Duurzaam
Het woongenot van Dorrestijn lijkt nu verstoord te gaan worden door de plannen van scheepsbouwer Damen Yachting. De werf is voornemens om de aanlegsteiger voor de luxe jachten met 150 meter te verlengen. Bovendien wordt er een werkplaats op de kade gebouwd. “Ik las het eerst op facebook,” aldus Dorrestijn. “En dezelfde dag lag er een brief van Damen in de bus, ik schrok me rot.” Dorrestijns grootste vrees is dat zijn geliefde uitzicht straks verdwijnt achter een miljoenenjacht. “Ergens heb ik nog geluk dat die werkplaats niet bij mij voor de deur komt. Die is nodig om duurzaam te kunnen werken, zeggen ze. Ja, lekker duurzaam, dan kunnen de rijken gaan spelevaren en vervuilen met hun boot. Ik kan er weinig waardering voor opbrengen. Als Damen nou schepen zou maken die de vervuiling in de oceaan tegen gaan, dan zou er nog iets voor te zeggen zijn. Ik begrijp sowieso trouwens niet waarom die schepen hier in de stad gebouwd moeten worden. Dat kunnen ze toch ook in Vlissingen-Oost doen? Dan heeft niemand er last van.”

Arbeidersboulevard
De Piet Heinkade, die van oudsher de ‘Arbeidersboulevard’ wordt genoemd, vormt volgens Dorrestijn een groot contrast met de activiteiten van scheepsbouwer Damen. “Ik misgun niemand zijn geld, begrijp me niet verkeerd. Maar hier wonen mensen die een wat kleinere portemonnee hebben en uitgerekend wij moeten straks tegen die luxe schepen aankijken. Het is ook gewoon niet van deze tijd. Bouwen voor mensen met groot kapitaal in een tijd waarin de CO2-uitstoot terug moet gaan de rijken een beetje spelevaren. Er wordt bijvoorbeeld gebouwd voor opdrachtgevers uit het Midden-Oosten, nou, als je ziet wat er in die landen voor een armoede is. Het schuurt aan alle kanten. Het grote geld wint weer, terwijl de aarde zucht.” Volgens Dorrestijn zijn er meer bewoners aan de Piet Heinkade die niet op de uitbreiding van Damen zitten te wachten. “Ik hoor verschillende geluiden. Anderen zijn weer van mening dat het er nu eenmaal bij hoort als je in een havengebied woont. Maar dat vind ik geen goed argument.” Dorrestijn is vastberaden om bezwaar aan te tekenen tegen de vergunningaanvraag van Damen.

Meer uit Vlissingen

Melding schietpartij Pablo Picassoplein

VLISSINGEN - De politie doet onderzoek naar een mogelijke schietpartij in Vlissingen. Bij de zoekactie naar de dader(s) is ook een politiehelikopter ingezet.

1 uur geleden
Vlissingse fluitiste wint derde prijs op Prinses Christina Concours

VLISSINGEN - Blokfluitiste Esra Jonckman heeft afgelopen zondag de derde plaats behaald op het Prinses Christina Concours in Den Haag. Jonckman ontving de prijs uit handen van Prinses Margriet, lid van het Comité van Aanbeveling van het Prinses Christina Concours.

11 uur geleden
Golden Tickets voor VTV-dansgroepen

VLISSINGEN - Zes dansgroepen van VTV zijn uitverkoren om mee te dansen in de Theaterdemo in Middelburg. VTV uit Vlissingen heeft al jaren een flinke dansafdeling met groepen in allerlei leeftijden. Deze groepen studeren dansen in waarmee opgetreden wordt op demodagen van de KNGU, waar verenigingen uit de hele regio hun kunnen komen laten zien. 

12 uur geleden
Groene Ster eindigt het seizoen met zege op HV/Veerhuys

VLISSINGEN - Groene Ster Vlissingen heeft de laatste wedstrijd van het seizoen in winst omgezet. De ploeg van vertrekkend trainer Hoessein Bouzambou rekende in eigen huis vakkundig af met HV/Veerhuys. Ondanks de zege eindigt Groene Ster, achter HV/Veerhuys, op plek twee in Poule B van de Eredivisie. Voor de Vlissingse formatie waren Abdoe Abdenbi (3x), Istvan Bakx (2x), Khalid El Hattach, Karim Boughaba en Romeo Goelaman trefzeker.

12 uur geleden
Fietser gewond bij aanrijding rotonde Burgemeester van Woelderenlaan

VLISSINGEN - Een oudere man is zondagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding in Vlissingen. Het ongeval zorgde voor files op de weg.

1 dag geleden
In de Binnenhaven gevonden Duitse bom tot ontploffing gebracht op open water

VLISSINGEN - De zeemijn die afgelopen week werd aangetroffen in de Binnenhaven in Vlissingen is gisteren tot ontploffen gebracht op het open water. De Marine werd ingezet.

2 dagen geleden
Q Ball presents: Pride Night in de Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 11 mei is het Pride Night in poppodium de Piek in de Hellebardierstraat. Hoofdact is het Zeeuwse Designer Violence, twee eigenzinnige jonge vrouwen met synthesizers, bonkende beats en emotionele zang.

3 dagen geleden